Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

Ansvarlig bruk av kredittkort - Reduser gjelden

Unngå kredittkortfellen - Se våre gjeldstips

Kredittkort kan være veldig greit å ha i det dagligdagse blant annet, men bruker man kredittkortet uten særlig planlegging i forkant, kan det koste deg dyrt

Bruker du kredittkortet sporadisk vil dette fort koste deg dyrt. Med litt planlegging kan du til og med tjene penger på kredittkortet
Bruker du kredittkortet sporadisk vil dette fort koste deg dyrt. Med litt planlegging kan du til og med tjene penger på kredittkortet

Unngå kredittkortfellen

Et kredittkort kommer som oftest med en hel rekke forskjellige fordeler, rabatter og forsikringer, så man kan enkelt forsvare det at man burde bruke et kredittkort til enkelte kjøp. Men bruker man ikke kredittkortet på en smart måte, kan snøballen fort rulle med dyre renter, og fristende lave minimumsbeløp.  

Ikke bruk kredittkortet som et vanlig bankkort

Det aller beste tipset når det kommer til kredittkortforbruk er å ikke bruke kredittkortet ditt som et vanlig bankkort. Med et kredittkort så går du aldri tom for penger, i motsetning til brukskontoen din, som du må fylle opp med penger, for å kunne bruke den. 

Det er utrolig lett å bruke et kredittkort, og men husk at penger du bruker på kredittkortet, er penger du er nødt til å trekke fra lønna neste måned. Dette blir fort et gjentagende mønster, da man bruker mye av lønna si til å betale ned forrige måneds gjeld, og har dermed mindre på brukskonto til inneværende måned. 

Sett en lav kredittgrense

Et av tiltakene man kan sette for seg selv, er at man skal sette en lav kredittgrense, og forholde seg til denne. Kredittgrensen du selv setter på kredittkortet burde gjenspeile din månedlige økonomi, så hvis du har 5 000 kroner igjen etter at alt av regninger og forbruksvarer er kjøpt, så burde kredittgrensen ikke være høyere enn 5 000 kroner. 

På denne måten så kan du, i værste fall, betale hele kredittkortregningen i et og samme jafs. Dette gjør beklageligvis at økonomien neste måned kanskje kan bli litt trang, men så lenge man bruker mindre penger på kredittkorte denne måneden, enn forrige, så vil man til slutt få en fin balanse i økonomien igjen.

I disse tilfellene så er det høyst til å anbefale at du ikke øker kredittgrensen, men heller holder ut med den økonomien du har. Hvis man har problemer med å betale ned hele beløpet på kredittkortet denne måneden, så har man garantert det neste måned også hvis man øker grensen sin.

Unngå å betale minstebeløpet

Det å kun betale minstebeløpet en måned eller 2, når man sitter vanskelig i det økonomisk, skal gå helt greit. Men blir dette et gjentagende mønster vil det ta utrolig lang tid å nedbetale kredittgjelden sin. Etter noen måneder hvor du kun har betalt minstebeløpet, så består minstebeløpet for det meste av renteutgifter, hvor den faktiske gjelda di aldri minsker. 

Kjøper du f.eks ferien din på kredittkortet, og har en gjeld på 30 000 kroner, så vil det ta deg hele 12 år å nedbetale disse 30 000 kronene, som etter 12 år har blitt til en totalgjeld på svimlende 61 015 kroner. Les hele saken på DinSide.no

Betal alltid på forfall

Det er veldig viktig at du betaler kredittkortfakturaen på forfallsdato, samt også fullt beløp hvis det lar seg gjøre. En av de viktigste grunnene til å betale på forfallsdato er på grunn av din rentefrie periode

De aller fleste kredittkort annonseres med opp til 45 dagers rentefri periode. Men i realiteten så betyr en rentefri periode, at transaksjoner som skjer inneværende måned, er rentefrie frem til dagen etter fakturaen forfaller. 

Hvis man da betaler noen dager for sent så vil renteutgiften overføres videre til neste faktura, og vokse der fra. Hvis man i tillegg ikke klarer å betale fullt beløp på fakturaen, så vil restgjelden på kredittkortet ditt vokse frem til neste faktura, og bli desto vanskeligere å betale da. 

Rentefri periode: Hvis du kjøper en el-sykkel på kredittkortet den 01. Januar så får du faktura på denne sykkelen med forfall 14. Februar, hvor beløpet du skal betale er det samme den 14. Februar som det var den 1. Januar. Kjøper du denne sykkelen den 20. Januar, så har du bare 25 dager med rentefri betaling. Les mer om rentefrie dager her

Planlegg kjøpene dine

Et kredittkort kommer som oftest med en hel rekke fordeler som kan gi deg rabatter på varer du kjøper til vanlig. Mange kredittkort gir deg f.eks. cashback på utvalgte transaksjoner, så hvis du planlegger hvilke transaksjoner du skal bruke kredittkortet til, så kan man fort spare flere tusen kroner på å bruke kredittkortet istedenfor det vanlige bankkortet. 

Det finnes også kredittkort som gir deg rabatter eller penger tilbake(cashback) på dagligvarer. Dette kan jo fort bli en ekstra liten sparekonto, hvor du får 3-5% cashback på alle matvarene du kjøper. I løpet av et år så kan det utgjøre noen tusenlapper. 

Se hvilket kredittkort som er det beste kredittkortet med cashback her

Velg riktig kredittkort

Når du har kartlagt hva du ønsker at kredittkortet skal bli brukt på, og hvilke transaksjoner du kommer til å gjøre, så er det på tide å finne et kredittkort som best svarer til ditt kjøpemønster. Er du mye ute å reiser med fly, så er kanskje et reisekort det beste for deg, mens er du en som kjører mye bil, så er kanskje et bensinkort det som passer for deg. 

Det finnes godt over 300 forskjellige kredittkort på det Norske markedet, og hvert av disse kredittkortene kommer med forskjellige fordeler. Det skal da bli en lett sak å finne kredittkortet som gir deg den største besparelsen. 

Unngå for mange kredittkort

Når det så og si finnes et forskjellig kredittkort til ethvert bruksområde så kan det være fristende å ha både et, 2 eller kanskje til og med 3 kredittkort man sjonglerer rundt på, uten at det skal være noe feil i det. Har man flere enn et kredittkort så gjør dette at man får flere fordeler å velge i, og rabattordninger på flere plasser.  

Men her er man nødt til å trå varsomt. Ikke bestill 3 kredittkort i samme slengen, og ta det litt sporadisk. Velg deg et hovedkredittkort som gir deg flest allsidige rabatter, også kan man f.eks. ha et kredittkort til ferie, og eventuelt et kredittkort til bensin eller andre spesifikke kjøp. 

Sammenlign kredittkortene på Bytt.no

I vår nyutviklede tjeneste så kan du sammenligne ethvert kredittkort på det Norske markedet opp mot hverandre, samt også lese blant tusenvis av omtaler skrevet av Norske kredittkortkunder. Dette gir deg et ekslusivt innblikk i hvordan kredittbankene opererer før du bestiller kredittkortet ditt. 

Vi har også samlet alle kredittkortene i en stor oversikt slik at du enklere kan finne kredittkort-typene som passer for deg, for så å enkelt dykke ned i de spesifikke fordelene kredittkortet kommer med. 

Se vår store kredittkortoversikt her

Reisekort

Med et kredittkort for reise er ferien din sikret dersom man skulle bli syk eller må avlyse ferien av andre uforutsette grunner.

Et godt reisekort burde ha gebyrfrie uttak i utlandet, lave valutapåslag , rabatter eller cashback på fly og hotell, og reiseforsikring inkludert.

SE ALLE REISEKORT

Bensinkort

Et bensinkort er et kredittkort som gir deg penger tilbake, eller rabatter, for hver liter drivstoff du fyller.

Så dyrt som drivstoff har blitt i det siste, så kan det virkelig lønne seg godt å bytte ut det vanlige bankkortet, med et bensinkort.

SE ALLE BENSINKORT

Cashbackkort

Et cashbackkort er et kredittkort som gir deg penger tilbake på diverse transaksjoner. Da er det noen kort som gir cashback på alle transaksjoner, og noen kort som gir en litt høyere cashback på spesifikke transaksjoner.

Vær obs på at det som alltid kommer en begrensning på hvor mye cashback du kan få i løpet av et år.

SE ALLE CASHBACK-KORT
NYLIGE OMTALTE KREDITTKORT
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR