Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

Slik får du best avkastning på sparekontoen

Slik får du best avkastning på sparekontoen

For å få den beste avkastningen på sparepengene sine så er det viktig å sette seg inn i temaet. Trår man feil kan dette bli dyrt.

Mulighetene er mange, og de forskjellige sparekontoene dekker de fleste behov. Sørg for å sette deg godt inn i temaet, og ikke bare sammenlign renten.
Mulighetene er mange, og de forskjellige sparekontoene dekker de fleste behov. Sørg for å sette deg godt inn i temaet, og ikke bare sammenlign renten.

Det finnes mange måter man kan tjene penger på, men måten de fleste av oss benytter oss av er å sette overskuddspenger på en sparekonto.

Sparepenger skal i teorien ikke brukes sporadisk, så hvis du har muligheten til å la disse pengene stå urørt i en stund så kan du få en veldig god avkastning hvis du plasserer disse sparepengene riktig.

Hva er avkastning

Ordet avkastning kan bli brukt i mange forskjellige sammenheng, men som oftest innenfor sparing og sparekontoer. Avkastning sier deg noe om hvor mye penger du enten har tjent eller tapt i en gitt periode. 

Har man et sparebeløp på 100 000 kroner og får en sparerente på 1,5% så utgjør dette en avkastning på 1 500 kroner hvert år. 

Avkastning er da en indikasjon på hvor mye penger du kommer til å tjene på sparepengene dine, og man skal naturligvis alltid jakte etter en høy sparerente. Men ofte så kan banken som gir den beste renten, være banken som har de minst fornøyde kundene. 

Renten er viktig, men ikke viktigst

Det norske sparemarkedet kan by på enormt mange forskjellige sparekontoer og velger du feil konto så kan det ende opp med å koste deg dyrt. Renten er nemlig ikke det eneste man skal sammenligne når man skal finne sparekontoen som gir den beste avkastningen. 

For at du skal få en god sparerente så kommer også de fleste sparekontoer med forskjellige restriksjoner og formål. Planlegger man godt og holder seg til planen, så merker man lite til restriksjonene. 

Naviger rundt restriksjonene 

Noen sparekontoer kommer med begrensninger på antall uttak eller innskudd, noen kontoer kommer med et minimumskrav på innskudd, mens andre kan komme med en grense på hvor mye du kan spare. 

Det er derfor viktig at du undersøker sparekontoene så grundig som mulig slik at man kan finne den beste sparekontoen for dine behov. Er det en liten sjanse for at du kan komme til å måtte benytte deg av sparepengene, så burde man velge bort fastrentekontoer, og kontoer med oppsigelsestid på uttakene

Forskjellige formål

Hver sparekonto kommer med sitt eget formål. Enten om det er boligsparing, langsiktig sparing, eller fleksibel sparing f.eks. Så har alle sparekontoene til felles at den høye sparerenten ikke kommer uten restriksjoner. 

Glem sparebeløpet

Med en fastrentekonto så går sparingen av seg selv, og du får så få muligheter til å engasjere deg i sparingen som mulig. Man får som oftest en innskuddsperiode på 10 dager før sparepengene dine blir låst i eksempelvis 3 år. 

I disse 3 årene får du ikke lov til å røre sparepengene uten å bli straffet i form av gebyrer, og for noen så er dette en fin sparemåte hvor man fort glemmer at man sparer. Du kan lese mer om hvordan du sparer enkelt og best på en fastrentekonto her.

Sparing med frihet

Hvis man ønsker en større frihet på sparingen sin, hvor man kanskje står i fare for å kunne måtte trenge sparepengene til sporadiske eller uventede regninger så er en høyrentekonto en god sparemulighet for deg. En høyrentekonto kommer med få restriksjoner og noen banker lar deg ta ut penger så ofte du vil.

Renten på en høyrentekonto er litt lavere enn en fastrentekonto, men med så mye fleksibilitet så kan man skjønne hvorfor renten er litt lavere. Men vær alltid obs på at mange høyrentekontoer kommer med et krav til minstebeløp før den høye renten begynner å løpe.

Du kan lese mer om hvordan du sparer enkelt og best på en høyrentekonto her. 

Sparing til bolig

For at man skal få den beste muligheten inn på boligmarkedet i Norge, så er sparing på en BSU konto sparingen som gir deg den beste avkastningen. Med en rekordhøy rente, og 20% i skattelette på dine årlige sparebeløp så kan man nyte en avkastning på opp mot 10 000 kroner årlig. 

Men denne rekordgode avkastningen kommer ikke uten begrensninger den heller. Sparepengene du har spart opp på BSU kontoen din gå til boligkjøp eller nedbetaling av boliggjeld, og hvis du ender opp med å måtte bruke sparepengene på noe annet, så blir du nødt til å betale tilbake alle pengene du har fått i skattelette.

Du kan lese mer om fordelene og ulempene med en BSU konto her.

Bruks- og regningskonto

Brukskontoer, eller andre vanlige kontoer, gir deg også en rente mot at du putter dine penger inn på kontoen. Denne renten er som oftest mikroskopisk, men i og med at det i løpet av et år går endel penger både ut og inn fra disse kontoene, så kan det være lurt å finne brukskontoene med høyest rente. 

Her kan du sammenligne alle brukskontoer og finne den beste for deg. 

Kombinasjon av kontoer

For å maksimere avkastningen, samtidig som man beholder friheten på sparepengene dine, så kan man fint kombinere sparekontoene. Man kan for eksempel spare fleksibelt på en høyrentekonto, og overføre sparebeløpet fra høyrentekontoen din og over til en fastrentekonto, og gjøre dette ved hvert årsskifte. 

Hvis man plutselig skulle trenge sparepengene sine, så har man dem lett tilgjengelig på en høyrentekonto, mens du en gang i året låser sparepengene dine i en fastrentekonto for å få en høyere rente på så mye av sparepengene dine som mulig. 

Trygg avkastning

Når man setter inn sparepengene sine i en Norsk sparebank så er dine innskudd opp til 2 000 000 kroner sikret, og dersom banken din skulle slått seg selv konkurs imorgen, så skal du kunne føle deg trygg på at pengene dine ikke forsvinner sammen med banken. 

Bankens sikringsfond

Dine innskudd er altså da sikret gjennom Bankenes sikringsfond hvis du har dine sparepenger i en Norsk sparebank. Det er frivillig for utenlandske banker å være med i denne innskuddsgarantiordningen, men de fleste utenlandske banker har også en tilsvarende garantiordning.

Du kan lese mer om Bankenes sikringsfond her. 

FLEKSIBEL SPARING

En høyrentekonto gir deg gode renter, og mulighet til spontane uttak og sparing.

MER OM HØYRENTEKONTO

FASTRENTEINNSKUDD

En fastrentekonto gir deg en trygg og sikker avkastning på sparepengene.

LANGSIKTIG SPARING?

BOLIGSPARING FOR UNGDOM

BSU kontoene kommer med en rekke fordeler, men hva gjør denne sparingen til den beste?

BSU REGLER

Topp 10 sparekonto beste rente april 2024

Innskudd på 100 000 kroner, alder 40 år (Endre)

Omtaler
Eff. rente
Avkastning
Valg
Sparekonto Pluss - 2 gebyrfrie uttak
Instabank
25 omtaler
5,07%
eff. rente
5 069 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Høyrentekonto Pluss
Sparesmart
10 omtaler
5,06%
eff. rente
5 059 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Bufferkonto
SpareBank 1 BV
24 omtaler
5,00%
eff. rente
5 000 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Sparekonto Pluss
SpareBank 1 Ringerike Hadeland
15 omtaler
5,00%
eff. rente
5 000 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Høyrente
Kraft Bank
10 omtaler
4,91%
eff. rente
4 907 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Få hjelp av en investeringsrådgiver
Få hjelp til å plassere sparepengene dine av en personlig investeringsrådgiver.
Få hjelp
Gratis rådgivning Helt uforpliktende
Sparekonto Smart
Nordax Bank
78 omtaler
4,85%
eff. rente
4 849 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Plasseringskonto
LillestrømBanken
2 omtaler
4,75%
eff. rente
4 750 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Sparekonto pluss
Handelsbanken
42 omtaler
4,75%
eff. rente
4 750 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Bank2 Høyrente
Bank2
6 omtaler
4,75%
eff. rente
4 750 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
Høyrente med 31 d oppsigelse
Melhusbanken
5 omtaler
4,75%
eff. rente
4 750 kr
avkastning 1 år
Ikke samarbeid
Detaljer
NYLIGE OMTALTER INNEN BANK & LÅN
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR