Det finnes en rekke forskjellige mobilabonnement på markedet som er spesiallaget for barn og unge. Vår oversikt hensyntar mobilabonnement som har en øvre aldersgrense, da disse mobilabonnemente som regel inneholder tjenester og funsjoner som er rettet mot barn og unge.
Hva er et mobilabonnement for barn og unge?
På det norske markedet finnes det per idag over 210 mobilabonnement og et knippe av disse mobilabonnementene markedføres og rettes mot barn og unge. Stort sett så er forskjellen på et mobilabonnement for barn og et "ordinært" mobilabonnement at de kommer forhåndsinstillt med funksjonalitet man uansett kan aktivere hos de fleste mobiloperatører. Så dersom du ønsker å legge inn litt ekstrainnsats selv så kan du fint velge et ordinært mobilabonnement til barn og unge.
Ta meg videre til Bytt.no sine sammenlingningslister for mobilabonnementer her. Filtrer listen på "Vis abonnement for barn"
Dette inneholder de fleste mobilabonnementene for barn
Majoriteten av mobilabonnement som er tilpasset barn og unge har en del fellestrekk. Det viktigste er nok for de fleste kostnadskontroll. De fleste barneabonnement kommer automatisk med dette, slik at poden ikke kan bestille mer data på egenhånd, eller at dette skjer automatisk. Deretter har man tilleggsfunksjonaliteter som er spesielt nyttige for barneabonnement, som f.eks sperrelister for nummer (også markedsført som mobbelister), bistad ved tyveri osv.
Som nevnt så er dette funskjonalitet de fleste mobiloperatører tilbyr via app eller nettside på sine ordinære mobilabonnement, men forskjellen på ordinære og barneabonnement er stort sett at du må selv aktivere tjenestene.
Forskjell på juridisk eier og "bruker"
Dersom du skal skaffe et mobilabonnement til et barn under 18 år så er det du som må stå som juridisk eier, men hos de fleste mobiloperatører kan du oppgi hvem som bruker mobilabonnementet. Det er en viktig distinksjon da det kun er juridisk eier av mobilabonnement som kan gjøre større endringer på mobilabonnement og kanskje viktigst; kjøpe mer data.
Innholdsleverandører har nemlig en plikt til å sørge for at innholdet egner seg til barn, og at bruker er gammel nok. Dersom barnet er oppført som bruker av mobilabonnementet så stiller man dermed sterkere i en eventuell tvist.
Tips til mobilabonnement for barn og unge
Her er et par nyttige tips til deg før du bestiller et mobilabonnement til barn og unge:
- Juridisk eier og bruker
Registrer mobilabonnement på deg som juridisk eier, men oppgi hvem som faktisk bruker mobilabonnementet - Sperr for dyre tjenester
Hvis mobilabonnementet ikke allerede kommer med denne sperringen aktivert så er det noe av det første du bør aktivere. Da sperres alt av tjenestenummere som 815- nummer, som ofte koster 10-50 kroner pr. minutt / pr. SMS. - Datakontroll/kostnadskontroll
Hvis mobilabonnementet ikke allerede har dette forhåndsaktivert så er det noe du bør slå på. De forskjellige operatørene har forskjellige rutiner når mobildata er brukt opp (noen struper hastigheten mens andre stopper tvert), men du slipper iallefall å betale for dyrt overforbruk. - Reservasjoner
Det kan også være nyttig å registrere mobilnummeret i reservasjonsregisteret i Brønnøysund og mot oppføring i telefonkatalogen gjennom mobilleverandøren din. - Vurder mobilt bredbånd
Dersom hele familien er samlet på steder der det ikke finnes WiFi så kan du vurdere et mobilt bredbånd.