Meny

Derfor er strømregningen din så høy

OPPDATERT FREDAG 2. SEPTEMBER 2022

Mange nordmenn får i disse tider strømregningen for forrige måned, og for noen kan dette innebære et prissjokk.

Dyr strøm: Strømprisen har så langt i 2022 vært mye dyrere enn vanlig og mye tyder på at vi må belage oss på dyrere strøm i lang tid fremover.
Dyr strøm: Strømprisen har så langt i 2022 vært mye dyrere enn vanlig og mye tyder på at vi må belage oss på dyrere strøm i lang tid fremover.

Grunnen til de høye prisene i 2022

Gjennomsnittsprisen for strøm i januar 2022 var på ca. 175 øre/kWt. Til sammenligning så var gjennomsnittsprisen i hele 2020 ca. 12 øre/kWt.

Norge har aldri produsert mer strøm enn det vi gjør nå. Det som likevel gjør at det kniper på lommeboka er at vi bruker rekordmye strøm til lading og oppvarming, samtidig som en del av strømproduksjonen eksporteres til utlandet,.

Forbered deg på dyrere strøm

Den rekordlave strømprisen i 2020 skyldes et stort overskudd på vannkraft og varmt vær, samtidig som det var feil på mange av strømkablene til utlandet. Norge hadde derfor det luksusproblemet med at det var for mye vann i vannmagasinene, samtidig som etterspørselen på strøm var lav pga. rekordvarme i Norge, og overproduksjon som ikke kunne eksporteres. I enkelte timer sommeren 2020 fikk man faktisk betalt for å bruke strøm, såkalte negative strømpriser.

Utenlandskablene er for lengst blitt fikset og Europa har et stort behov for strøm. Det fører til at de dyre strømprisene fra utlandet “smitter” over på den norske strømprisen. 

Du trenger ikke betale for mye

For å sikre at du ikke betaler for mye er det lurt å sjekke avtalen din jevnlig. Tidligere har strømleverandører kunnet endre avtalen din, uten at du får det med deg.

Dette har ført til at mange Nordmenn i dag betaler unødvendig mye for strømmen de bruker. Faktisk viser tall fra Forbrukerrådet at 3 av 10 nordmenn ikke kjenner prisen på strømavtalen sin. 

En tommelfingerregel er at hvis du ikke vet hvilken strømavtale du har så betaler du sannsynligvis alt for mye og kan spare mye penger på å bytte.

Prisoversikten på Bytt.no viser at de skiller så mye som 500kr/mnd på spotprisavtalene på markedet i dag. Hvis man hensyntar variabel- og fastprisavtaler er differansene enda større.

Slik tester du din egen strømavtale

Strømavtaler kan være forvirrende, spesielt ettersom mange leverandører gjerne har 10+ forskjellige strømavtaler med forskjellige priser.

På bytt.no har vi laget en tjeneste som analyserer strømavtalen din og viser hvor mye du kan spare på å bytte til den billigste avtalen på markedet.

Det foregår slik:

  • Velg hvilken strømleverandør du har i dag
  • Vår robot sammenligner din strømavtale og avdekker avvik mot alle andre avtaler
  • Sjekk om du har den beste og billigste avtalen på 2 minutter!
  • TEST: Sjekk hvor god din strømavtale er
OM ROBOTEN: Roboten er laget slik at du anbefaler de billigste spotprisavtalene med minst 12 mnd garantert pris.
Søk Bytt.no
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR