Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO

Hva er påslag på strømmen?

OPPDATERT MANDAG 27. FEBRUAR 2023

Påslag blir ofte brukt i strømbransjen, og vi er godt forstått med at at påslaget burde være så lavt som mulig. Men hva er egentlig dette påslaget på strømmen?

I en strømavtale så betaler man hovedsaklig for strøm, men man betaler som oftest også et påslag. Påslaget kan variere enormt.
I en strømavtale så betaler man hovedsaklig for strøm, men man betaler som oftest også et påslag. Påslaget kan variere enormt.

Hva er påslag

Påslag er en tilleggspris som strømleverandørene tar i tillegg til strømprisen. Påslaget faktureres som oftest ut ifra ditt strømforbruk, men et påslag kan også være en månedlig kostnad. Bruker du mye strøm så kan påslaget ditt utgjøre endel på regningen din.

Finn en strømavtale uten påslag i våre sammenligningslister for spotprisavtaler her

Påslaget skal i teorien gå til å dekke statlige avgifter, men når noen leverandører tar 0 øre i påslag, mens noen andre tar 8,99 øre, så ser vi at det muligens kan ligge mer enn bare lovpålagte avgifter inni påslagsprisen.

Vi har nylig utviklet en strømrobot som analyserer din strømavtale ned til sømmene, og avdekker juks og skjulte kostnader. Over 20 000 har tatt testen og i snitt kan man spare 2200 kroner årlig på å bytte til den billigste leverandøren. Analysen tar bare 1 minutt og du kan ta testen her. 

Forhandle påslaget?

Det finnes godt over 300 forskjellige strømavtaler her i Norge, og de fleste av disse kommer med forskjellige påslag. Hvis din nåværende leverandør sier det ikke er noe slingringsmunn på påslaget så finnes det, i all sannsynlighet, en strømleverandør som kan levere biligere påslag. 

Hvis du har et årlig strømforbruk på 20 000 kWh og betaler et påslag til strømleverandøren din på 4,79 øre, så utgjør dette 79 kroner ekstra i måneden.
Finner du en leverandør som leverer et påslag på bare 1,79 øre så utgjør dette bare 29 kroner ekstra i måneden. 

Siden strøm er strøm, så er det ikke mye man kan forhandle på selve strømprisen. Dette gjør at påslaget er, på mange måter, ditt eneste forhandlingskort. 

Våre sammenligningslister viser deg en full oversikt over alle påslag eller andre kostnader som følger med strømavtalen din, og du kan enkelt sammenligne påslagene opp mot hverandre. 

Du finner den fulle oversikten over strømavtalene i Norge her.

Negative påslag?

En god del av strømleverandørene på det norske markedet har strømavtaler hvor de reklamerer for negative påslag, altså avslag på strømprisen. Disse strømavtalene har vi i lengre tid blitt lært opp til at vi skal holde oss unna, men klarer man å holde oversikt over strømabonnementet, og i tillegg gjør alt riktig, så er det ingenting som hindrer deg i å tjene litt ekstra penger på strømbyttet.

Bindingstid og prisgaranti

Skal man ha en strømavtale med negative påslag så er man nødt til å styre unna strømavtalene med bindingstid. Man burde også finne en strømavtale som kan garantere prispåslaget så lenge som mulig. Prisgarantien burde være på minst 6 måneder, slik at prisgarantien ikke løper ut før du rekker å tenke deg om.

Usikker på hva en prisgaranti er? Se hva som menes når leverandørene gir deg en prisgaranti på strømmen her

Når du har funnet en strømavtale som leverer prisgaranti uten bindingstid, så kan du enkelt legge inn en liten merknad i kalenderen noen uker før garantien går ut.

Når prisgarantien holder på å gå ut, så er du ikke nødvendigvis nødt til å bytte strømleverandør for å få det billig igjen. Du kan i mange tilfeller bare sende en mail til kundeservice hvor du ber de sette deg over på en annen strømavtale enn den du automatisk får når prisgarantien utløper. 

Bruk det skeptiske øyet

Vær ekstra forsiktig hvis du er på utkikk etter avtalene med lavest mulig påslag. Strømselskapene skal i teorien ikke tjene noe på strømprisen, og hvis de i tillegg til det, gir deg 9 ører i rabatt på strømprisen så taper de penger på å ha deg som kunde.

Dette skal i teorien være for godt til å være sant, og man er nødt til å trø ekstra varsomt før man takker ja til en slik avtale. Sjekk over at det ikke følger med forskjellige fordelsprodukter på avtalen, eller strenge krav mot efaktura og avtalegiro.

Ta meg videre til Bytt.no sine sammenligningslister for strøm

Utforsk mer på Bytt.no

På Bytt.no kan du gjøre mer enn å bare lese om strømavtalenes påslag, og vi anbefaler deg at du setter deg godt inn i strømuniverset før du bytter strømavtale.

I tillegg til å kunne sammenligne alle 328 strømavtaler på Bytt.no kan du også lese deg opp blant 14812 erfaringer fra kunder i strømbransjen.

Dersom du trenger hjelp til å finne en ny strømavtale, eller rådgivning og få svar på det du lurer på innenfor strøm så har vi også utviklet en strømrådgivningstjeneste hvor du kan få svar på alt du lurer på innenfor strøm.

Aktuelle tjenester innenfor strøm på Bytt.no

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR