Sammenling. Bytt. Spar.
Oppdatert juni 2023

Strømregningen forklart - Dette må du se etter

Se hva din strømregning består av på Bytt.no

Har du fått en forvirrende strømregning? Bytt.no forklarer hvordan strømprisen din er beregnet, og hva du burde se etter på strømregningen.

Strømregningen kan være vanskelig å forstå seg på. Bytt.no forklarer hva de forskjellige begrepene betyr og hvordan du kan få billigere strøm.
Strømregningen kan være vanskelig å forstå seg på. Bytt.no forklarer hva de forskjellige begrepene betyr og hvordan du kan få billigere strøm.

Beløpet på strømregningen din er hovedsakelig styrt av to ting; strømprisen og hvor mye strøm du bruker. I tillegg har de fleste nettleie på samme faktura, men denne får du dessverre ikke gjort noe med. 

Dette består strømregningen din av

Strømprisen består av opptil 5 forskjellige elementer, og disse skal vi se nærmere på her:

  1. Spotprisen (Dersom du har spotprisavtale) - Spotprisavtaler er avtaletypen som er billigst over tid og anbefalt av blant annet Forbrukerrådet. Spotprisen er den prisen som leverandøren betaler for å “kjøpe inn strøm”, og er lik for alle strømleverandører. Spotprisen svinger hver time, og er vanligvis billigere på sommeren når det er lavere forbruk, og dyrere på vinteren når strømforbruket er høyt. 
  2. Påslag - Påslaget er den kostnaden som strømselskapet fakturerer deg per kWt du bruker med strøm. Vanligvis er påslaget på mellom 1 - 5 øre per/kWt, men enkelte leverandører har strømavtaler uten påslag, eller med negativt påslag. 
  3. Fastbeløp - Fastbeløpet er den faste prisen du betaler hver måned, og de billigste strømavtalene er det fastbeløpet som utgjør “fortjenesten” til strømselskapet. Fastbeløp ligger vanligvis på mellom 39 - 59 kr i måneden.
  4. Eventuelle tilleggsprodukter - Enkelte strømleverandører opererer med såkalte “tilleggsprodukter” som fornybar strøm, strømkonto, eller strømforsikring. De fleste tilleggsprodukter har ingen eller lite nytte og er i realiteten totalt unødvendige.

Dette burde du være obs på

Når du går gjennom strømregningen bør du passe på at du har en spotprisavtale, og at du ikke betaler for mye i påslag og fastbeløp. De aller billigste  varige strømavtalene har lite eller ingen påslag og ingen fastbeløp.

Dersom du ser at du har tilleggsprodukter som f. eks strømforsikring burde du vurdere om du virkelig trenger dette produktet. Vår erfaring er at de færreste har nytte av slike tilleggsprodukter, og at du kan trygt si opp disse.

Usikker på hva strømmen koster for deg? Se oppdaterte strømpriser time for time i vår store oversikt over strømprisene i Norge her.

Dersom du vet hvilken strømavtale du har i dag kan du enkelt teste denne med vår strømrobot som vil avdekke alle eventuelle feil og ugunstige vilkår.

Dette består nettleien din av:

  1. Enovaavgift
  2. Forbruksavgift
  3. Nettleie energiledd
  4. Nettleie fastledd

Her er de billigste strømavtalene du bør bytte til

På bytt.no har vi laget en liste med spotprisavtaler sortert på pris og omtaler. Alle avtalene i denne listen har minst 12 måneder prisgaranti.

Vi har sortert bort alt av lokkeavtaler, variabelpriser og fastpris. Informasjonen du ser i listen er hentet fra Forbrukerrådet og oppdateres hver time

Topp 5 billigste spotprisavtaler juni 2023

Listen henter ut de billigste spotprisavtalene på markedet med et est. årlig forbruk på 16 000 kWt. (Endre)

Agva Spot 12
Timespot. Etterskuddsvis fakturering.
2 086 omtaler
12 mnd
prisgaranti
773 kr
96,59 øre/kWt
Ikke samarbeid
Detaljer
Agva Superspot
Timespot. Etterskuddsvis fakturering.
2 086 omtaler
12 mnd
prisgaranti
775 kr
96,92 øre/kWt
Ikke samarbeid
Detaljer
Spot12
Timespot. Etterskuddsvis fakturering.
164 omtaler
12 mnd
prisgaranti
777 kr
97,07 øre/kWt
Ikke samarbeid
Detaljer
Blir du lurt av strømselskapet ditt?
Bytt.no’s strømrobot analyserer og tester strømavtalen din mot alle andre på markedet!
Test min strømavtale
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
NTE Webspot
Timespot. Etterskuddsvis fakturering.
57 omtaler
12 mnd
prisgaranti
779 kr
97,39 øre/kWt
Ikke samarbeid
Detaljer
Vibb
Timespot. Etterskuddsvis fakturering.
192 omtaler
36 mnd
prisgaranti
793 kr
99,09 øre/kWt
Samarbeid
Detaljer

Blir du lurt av ditt strømselskap?

Hvordan så din strømregning ut denne måneden? Over halvparten av strømkundene føler seg lurt av strømselgere, men nå lanserer Bytt.no svaret på pågående selgere

LES MER

Dette er strømselskapene som gjennomfakturerer

Samle nettleia og strømforbruket på én strømfaktura med gjennomfakturering. Se oppdatert oversikt over strømselskapene som tilbyr gjennomfakturering.

LES MER

Lojale kunder betaler dyrt for strøm

Det er full priskrig i strømbransjen og forbrukerrådet anbefalte i fjor alle å bytte strømavtale. Samtidig er det noen som ikke er med på prisfesten

LES MER

FINN DEN BILLIGSTE STRØMMEN MED BYTT.NO

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Vi henter alle strømavtaler direkte fra Forbrukerrådet og kombinerer avtalene med tusenvis av verifiserte brukeromtaler om strømleverandørene. Skriv inn postnummeret ditt så finner vi den billigste strømmen der du bor.

Ditt postnummer:
Sammenlign

Alle strømpriser

Sammenlign alle strømavtaler og tusenvis av omtaler

ALLE STRØMPRISER

Spotpris

Sammenlign alle spotprisavtaler på markedet

STRØMPRIS SPOT

Variabel pris

Sammenlign alle variable prisavtaler på markedet

STRØM VARIABEL PRIS

Fastpris

Sammenlign alle fastprisavtaler på markedet

STRØM FASTPRIS
NYLIG OMTALTE STRØMLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av bedrifter
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR