Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert tirsdag 25. juni

Næringseiendom - finn dine lokale næringsmeglere

Kjøpe, selge eller leie næringseiendom? Sammenlign 49 næringsmeglere og finn den beste næringsmegleren for din bedrift på Bytt.no

Ditt postnummer:
Sammenlign

SELGE NÆRINGSEIENDOM?

Få oversikt over, og sammenlign alle 49 næringsmeglere i Norge

SAMMENLIGN MEGLERE
POPULÆRT!

FÅ 3 TILBUD

Rådfør deg med opp til 3 lokale eiendomsmeglere og skreddersy dine pristilbud her

FÅ TILBUD

VERDIVURDERING

Få oversikt over meglere som kan tilby verdivurdering til nybygg

FÅ NY VERDIVURDERING

ALLE NÆRINGSMEGLERE

Se Norges største oversikt over alle tilgjengelige næringsmeglere

SAMMENLIGN NÆRINGSMEGLERE

Finn den beste og billigste næringsmegleren på Bytt.no

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Vi har kartlagt over 759 meglerkontorer i Norge, hvorav 49 av disse er næringsmeglere.

Sammenlign meglerkontorenes tjenester kombinert med 1030 verifiserte brukeromtaler om meglerne. Skriv inn postnummeret ditt så finner vi dine lokale næringsmeglere der du bor.

Les flere artikler

Næringseiendom - alt du trenger å vite om salget

OPPDATERT MANDAG 29. JANUAR 2024

Sett deg inn i hvordan man best mulig selger eller leier ut et næringsbygg eller en næringseiendom. Innhent råd og uforpliktende pristilbud på Bytt.no

Salg eller utleie av næringseiendom kan ofte medføre hodebry for den som ikke har satt seg inn i temaet. Les alt du trenger å vite om næringseiendom på Bytt.no
Salg eller utleie av næringseiendom kan ofte medføre hodebry for den som ikke har satt seg inn i temaet. Les alt du trenger å vite om næringseiendom på Bytt.no

Selge næringseiendom? Slik går man frem ved salg av næringsbygg

Å selge en næringseiendom eller et næringsbygg innebærer flere trinn og krever blant annet god planlegging, markedsføring og håndteres ofte best og mest effektivt av profesjonelle næringsmeglere.

Det er både viktig og smart å rådføre seg med, og benytte en næringsmegler når man skal selge en næringseiendom slik at man får den beste oppfølgningen og kan være trygg på at salget går riktig for seg.

Sammenlign alle 49 næringsmeglere i Norge her

Tips til hvordan man selger en næringseiendom

Selv om man benytter seg av en næringsmegler kan det likevel være lurt å sette seg litt inn i hvordan kan bidra til å selge eiendommen fortere eller til en høyere pris. Det er viktig at den som selger eiendommen vet hva eiendommen har å by på. 

Forberedelser og planlegging:

 • Undersøk og forstå markedet for næringseiendommer i din kommune, og identifiser eiendommens unike egenskaper, men også eiendommens forbedringspotensial.
 • Dokumenter den nødvendige informasjonen om eiendommen som blant annet eiendomsbeskrivelse, bygningens historikk og tilstand, og eventuelle leiekontrakter, regnskap og juridiske forhold. 
 • Engasjer profesjonelle næringsmeglere som kan tilby sin lokalkunnskap og erfaring innenfor næringsmarkedet, og eventuelle advokater og revisorer for å få råd og hjelp gjennom prosessen. 
 • For å selge en næringeiendom eller et næringsbygg må man ansette profesjonelle fagfolk, som meglere og takstmenn for å få en verdivurdering og taksering. Skal man selge næringseiendom selv kan man ansette meglere og takstmenn som kun utfører denne oppgaven. 

Videre arbeid i salgsprosessen blir håndtert og utført av profesjonelle næringsmeglere, men skal man selge en næringseiendom uten megler kan det være lurt å sette seg videre inn i salgsprosessen.

Markedsføring og annonsering av næringseiendom:

 • Kartlegg næringseiendommens bruksområder og potensialer og vurder hvilke bedrifter og selskaper som kan ha bruk for din næringseiendom.
 • Utarbeid en markedsføringsstrategi med bilder av bygningen og lokalene, gjerne profesjonelle bilder, for å nå potensielle kjøpere og interessenter som kan ha bruk for din type næringseiendom.
 • Skriv en profesjonell beskrivelse av eiendommen og forklar hvilke bruksområder bygningen har og generelt om hvilke type selskaper og bedrifter som kan ta i bruk eiendommen eller lokalene. 
 • Markedsfør eiendommen i sosiale medier eller lokale aviser for eksempel, og annonser datoer og tidspunkter for eventuelle visninger.

Visninger av næringseiendommer og forhandlinger ved salg

 • Arranger visninger av næringsbygget, tomten og eiendommen slik at interesserte kjøpere kan se og oppleve eiendommen du selger. Her er det viktig å vise alle fordeler og bruksområder med eiendommen, men også å være ærlig på eventuelle spørsmål kjøperne kan ha.
 • Det kan også være lurt å stille forberedt på visningene og være klar for at det kan komme spørsmål rundt de økonomiske aspekter, potensiell avkastning eller leieinntekter, og eiendommens juridiske forhold og tilstand. 
 • Med å være forberedt på slike spørsmål vil man kunne stille sterkere i eventuelle forhandlinger med potensielle kjøpere.

Kontraktsforhandlinger og oppgjør

Når man har funnet en kjøper er det anbefalt at man engasjerer advokater og eventuelle eiendomsspesialister for å utarbeide en profesjonell kjøpskontrakt som dekker alle de relevante detaljer, betingelser og juridiske aspekter ved transaksjonen. 

En advokat eller næringsmegler kan være med på å hjelpe deg i kontraktsforhandlingene slik at man kommer bedre ut og tryggere ut av kontraktsigneringen og oppgjøret.

Hva er en næringseiendom?

Næringseiendommer er i korte trekk eiendommer og tomter som er underlagt norske forskrifter for å kunne drive kommersielle eller forretningsmessige formål.  

Næringseiendommer kan bestå av kontorlokaler, handelslokaler, hoteller, restauranter, lager eller industrielle eiendommer, men også kjøpesentere og gårder for eksempel.

Hva en næringseiendom er kan variere enormt, men i bunn og grunn er det altså en eiendom eller tomt som i minstefall består av et næringsbygg, hvor selskaper eller bedrifter kan drive sine virksomheter etter norske forskrifter. 

Næringseiendommer varierer i størrelse, og likens hvilket formål eiendommen har, og eventuelle eiensomdutviklere eller bedrifter vil ofte vurdere eiendommens beliggenhet, tilstand, reguleringsforhold og eventuelle leieinntekter eller utgifter før de kjøper eiendommen. 

Forskrifter ved næringsbygg og næringseiendommer

Næringseiendommer og bygninger er underlagt flere forskjellige norske lover og forskrifter som omfatter blant annet plan- og bygningsloven, brann- og eksplosjonsvernloven og arbeidsmiljøloven.

Litt om norske forskrifter som gjelder ved næringseiendommer i Norge

 • Plan- og bygningsloven: Dette er en helt sentral lov som regulerer selve planleggingen og byggingen av eiendommene i Norge. Denne loven fastsetter blant annet bestemmelser for byggesaksprosesser, konstruksjon og arealplanlegging. 
 • Brann- og eksplosjonsvernloven: Denne loven regulerer krav til tiltak for brannsikkerhet og forebygging av branner i næringsbygninger. Loven stiller krav til blant annet installasjoner av nørvendige brannalarmanlegg, rømningsveier og brannslukkningssystemer.
  Tips: Få tilbud på brannalarmsystemer til bedrifter fra norske alarmselskap her
 • Arbeidsmiljøloven: Denne loven regulerer arbeidsforholdene, sikkerheten og helsen til de ansatte som jobber og tilbringer sin tid i næringsbyggene. Dette er en lov som faller mest på arbeidsgiver ansvarsområde, men utleier er også nødt til å kunne tilby en viss standard på bygningen.
 • Universell utforming: De norske forskrifter stiller også krav til at bygningen skal ha en universell uforming som førger for at bygningene eller anlegget er tilgjengelig og brukbar for alle, uavhengig av funksjonsevne. 
Det er viktig å merke seg at dette kun er en kort oppsummering av de viktigste forskriftene som gjelder ved næringseiendommer. For å sette seg mer inn i hvilke forskrifter og lover som gjelder ved næringsbygninger og næringseiendommer kan det være lurt å rådføre seg med dedikerte næringsmeglere slik at man får den oppfølgningen og hjelpen man trenger.

Innhent råd og uforpliktende pristilbud fra opp til 3 lokale næringsmeglerne i Bytt.no sin anbudstjeneste for næringsmeglere her

Slik kommer man i kontakt med lokale næringsmeglere

I Bytt.no sin anbudstjeneste for næringsmeglere kommer man i kontakt med flere profesjonelle og lokale næringsmeglere som alle ønsker å hjelpe deg med salget ditt. 

Her kan man ta en løs og uforpliktende prat med flere meglere slik at man har et utvalg av alternativer hvor man ofte også kan forhandle lettere med når det er flere involverte. 

For å gradere seg mot eventuelle juridiske tvister, og en lang og tidkrevende salgsprosess er det anbefalt at man engasjerer et team med profesjonelle slik at man heller kan fokusere arbeidstiden på de viktige arbeidsoppgavene. 
NYLIG OMTALTE SELSKAPER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR