Slik finner man det billigste boliglånet
På det norske markdet finnes det idag hele 1067 boliglån fordelt rundt på 164 banker og de fleste bankene tilbyr sine boliglån på et nasjonalt nivå.
For å lettere finne det billigste boliglånet og et boliglån som passer best for din økonomi burde man sammenligne alle alternativer bankene har å tilby.
Bytt.no har laget en oversikt over alle de forskjellige boliglånene bankene tilbyr som gjør at man raskt kan få et overblikk over hvilke banker som tilbyr de billigste boliglånene.
Sammenlign alle 1067 boliglånene i Norge
Det å sammenligne boliglånene kan i noen tilfeller være vanskelig da boliglånsrenta settes individuelt og påvirkes av enormt mange faktorer, og man blir da nødt til å sammenligne den veiledende effektive renten bankene tilbyr.
Slik sammenligner man boliglånene på Bytt.no
- Oppgi boligens verdi, og hvor mye du trenger å låne i boliglånslistene
- Velg om du ønsker å sammenligne boliglån med fast- eller flytende rente
- Velg hvilken type boliglån du ønsker
- Vurder banken sin veiledende effektive rente
- Vurder og les om banken sine omtaler fra bankkundene
På denne måten luker man ut boliglånene man ikke ønsker, eller kan ha, og man får full oversikt over hvilke banker som kan tilby deg boliglån.
Videre burde man også lese seg litt opp på hva bankkundene selv har å si om bankene for å få et innblikk i hvordan bankene opererer, og for å kartlegge hvilken bank som har de mest fornøyde kundene.
Slik vurderer bankene om du kan få et billig boliglån
Det er mange faktorer som kan påvirke hvilken boliglånsrente man får, som blant annet om banken ser på deg som en totalkunde, og hvilken økonomi du stiller opp med.
Totalkunde i en bank betyr at man har flere produkter i banken, som for eksempel andre lån, kredittkort, forsikringer.
Inntekt, betalingsevne og gjeldsgrad
Det første banken ser på når man søker om et boliglån er lånetakers betalingsevne. Betalingsevne ser på hvilken inntekt lånetaker har, sammen med hvilke utgifter man har.
Skal man søke om boliglån sammen med samboer vil banken regne inn husholdets totale inntekt.
Gjeldsgrad: En tommelfingerregel for bankene er at lånetaker ikke kan ha mer gjeld enn 5x årlig inntekt. Dette betyr at hvis man har en inntekt på 500 000 kroner, skal man i teorien kunne låne 2 500 000 kroner.
Her kan du lese mer om betalingsevne og hvordan man kan forbedre denne
Boligens verdi
Videre vil banken vurdere hvor stort boliglån man trenger, og veier dette opp mot hvor mye boligen er verdt.
Hvis man bare trenger å låne 50% av boligens verdi vil man ofte få et billigere boliglån en om man må låne fulle 85% av boligens verdi.
Visste du at inntekter man får i forbindelse med utleie teller inn på husholdningens totale inntekt. Samtidig som utleieinntekter teller inn på din årlige inntekt, så vil også banken kunne låne 1 million ekstra dersom boligen du skal kjøpe tilbyr en hybel eller godkjent praktikantdel.
Egenkapital
I Norge så er det et krav til at man ikke kan låne mer enn 85% av boligens verdi, som gjør at man alltid må stille opp med minst 15% av boligens verdi selv.
Desto mer man kan stille opp med i egenkapital desto billigere boliglån får man i de fleste tilfeller.
Kreditthistorikk
Bankene vil også foreta en kredittsjekk av alle kunder som søker om boliglån for å kartlegge lånetakers betalingshistorikk og kredittscore.
Dersom man har en litt større kredittgjeld, eller forbrukslån som står i veien for boliglånssøknaden, kan det være anbefalt å refinansiere forbruks- og kredittgjelden. Her kan du lese mer om hvordan man kan spare flere tusen kroner årlig på å refinansiere forbruksgjeld
Ansettelsestype
Videre vil også bankene se på om man er fast ansatt eller om man er leid inn som vikar, selvstendig næringsdrivende eller midlertidig ansatt.
En fast ansettelse vil telle positivt inn på din boliglånsrente, og hvis man har en fast jobbkontrakt vil man oppleve å kunne få billigere boliglån enn hvis man er ansatt som vikar for eksempel.
Hvilket boliglån passer for deg
Når man skal søke om et boliglån, eller bytte til et billigere boliglån er det også lurt å sette seg inn i de forskjellige boliglåns-typene som bankene tilbyr.
Det finnes flere forskjellige lånetyper som bankene tilbyr og hver av lånetypene kommer med forskjellige renter.
Et rammelån kommer for eksempel med en god del mer frihet, hvor man kan øke boliglånet ettersom man vil innenfor gitte rammer, men dette lånet kommer også med en høyere boliglånsrente enn vanlige boliglån.
Sammenlign alle boliglån på Bytt.no
På Bytt.no kan man enkelt navigere seg frem til den boliglånstypen man selv ønsker, samtidig som man kan sammenligne de gitte lånene opp mot konkurrentene.
Dette gir deg et godt overblikk over hvordan ditt boliglån sammenlignes opp mot alternativene, samtidig som man kan vurdere om man skal bytte boliglån.
Har man et boliglån på 3 millioner og betaler 1% mer rente enn det billigste boliglånet vil dette utgjøre 1 700 kroner månedlig og hele 20 000 kroner årlig
Disse boliglånene kan du sammenligne på Bytt.no
For å få oversikt over hvilke alternativer man har kan du bruke hurtignavigeringen under for å sammenligne de boliglånstypene du selv ønsker.
- Boliglån med flytende rente - Boliglån som passer for de som ønsker at boliglånsrenta skal følge markedet, både på oppsvinger og nedsvinger
- Boliglån med fastrente - Boliglån som har en fast rente som ikke endres innenfor den avtalte tidsperioden, vanligvis på 1, 3 eller 5 år.
- Boliglån for unge - Er man under 34 år kan man søke om det som heter et boliglån for unge, som vanligvis kommer med en litt lavere rente enn vanlige boliglån
- Førstehjemslån - Skal du kjøpe bolig for første gang vil man ofte få bedre betingelser og lånerente hvis man søker om et førstehjemslån
- Rammelån - Et fleksibelt boliglån som kan økes utenom å kontakte banken dersom man trenger det, innenfor gitte lånerammer
- Hyttelån - Skal man låne penger til å kjøpe en hytte må man søke om det som heter et hytte- eller fritidsboliglån. Disse lånene stiller krav til egenkapital på 25%
- Omstartslån - I de tilfellene bankene sier nei, kan man hos flere andre banker søke om et omstartslån. Disse lånene kommer som oftest med en litt høyere rente enn vanlige boliglån, men gir deg også en større sjanse for å få et ja fra banken
- Grønt boliglån - Kjøper man en energieffektiv bolig, eller ønsker å oppgradere din nåværende bolig til å få en energikarakter A eller B, kan man søke om et grønt boliglån. Her får man ofte bedre betingelser og renter enn vanlige boliglån
- Mellomfinansieringslån - Er man i prosessen med å selge boligen din samtidig som man skal kjøpe en ny en kan man søke om et mellomfinansieringslån. Disse lånene er midlertidige, og ser bort i fra kravet om gjeldsgrad. Her betaler man bare renteavdrag, og ikke fulle terminbeløp på 2 boliglån
Les også: Hvor mye egenkapital trenger du her, eller les deg opp på hvor mye du kan få i boliglån her
Lykke til i jakten på det beste boliglån!