Sammenling. Bytt. Spar.

Rydd opp i økonomien | Slik sletter du kredittkort

OPPDATERT MANDAG 6. NOVEMBER 2023

Få kontrollen tilbake. Kredittkort kan være befriende, men også en evig ond sirkel man vanskelig kommer seg ut av. Se hvordan man sletter kredittkortet

Det å slette kredittkortet kan være smart av mange grunner. Bytt.no viser deg hvorfor.
Det å slette kredittkortet kan være smart av mange grunner. Bytt.no viser deg hvorfor.

Om du har hatt et kredittkort eller to over lengre tid, så har du kanskje også merket hvor fort gjelden øker etter man har betalt fakturaen, de månedene man ikke har mulighet til å betale fullt beløp. 

Man havner ofte inn i en ond sirkel hvor man betaler for mye på kredittgjelden, og ender opp med å måtte bruke kredittkortet mot slutten av lønningsperioden. 

Når det da kommer en uforutsett kostnad som må taes så blir man nødt til å øke kredittgrensen så ruller snøballer derfra. 

Slik sletter du kredittkortet

Den eneste måten man kan få stoppet denne snøballen er om man får betalt fullt beløp en måned, eller om du sletter kredittkortet

Hvis du ønsker å slette ditt kredittkort så tar du enkelt kontakt med din bank, eller kundeservice til ditt kredittkort, og ber dem slette ditt kredittkort. Noen banker lar deg gjøre dette fra Mine Sider, eller nettbanken din, men husk at det å slette kredittkortet helt uten videre kan kanskje bli dyrt.

Hva skjer etter kredittkortet er slettet.

Når du sletter ditt kredittkort så vil du også få en sluttfaktura på din resterende kredittgjeld, og kortet ditt vil slutte å virke. Symbolskt så kan du nå klippe kortet

Vær obs på sluttfakturaen som kommer. Hvis du sletter kortet fordi gjelden er for stor, så vil du nå få en faktura på hele beløpet. Med mindre man har fått en god julebonus, eller en heftig sum i feriepenger, så blir det nok vanskelig å betale ned gjelden i et jafs.

Mange banker tilbyr nedbetalingsplaner på kredittgjeld etter du har slettet kortet, med litt lavere rente enn kredittkortet. Men det finnes bedre løsninger.

Refinansiering av kredittkort betyr i korte trekk å nedbetal dine dyre kredittkort med billigere forbrukslån, for å redusere renteutgiftene dine hver måned. Sammenlig alle norske forbrukslån her

Har du gjeld på kredittkortet?

Før du sletter ditt kredittkort så kan det være lurt å sette seg ned å få en oversikt over all kredittgjeld du har, samt også dyr forbruksgjeld og nedbetalingsplanet. Dette er dyre gjeldsutgifter som kunne hatt godt av en rentereduksjon. 

Hvis du får samlet all gjeld inn i en og samme bank så sparer du flere hundre kroner bare i termingebyrer hver måned. Hvis gjelden din er både dyr og stor så kan man spare flere tusen kroner hver måned på å samle all gjeld inn i samme bank. 

Samle alt i en bank

Hvis man eksempelvis har 5 forskjellige gjeldsutgifter hver måned, så betyr dette 5 forskjellige termingebyrer, og minstebeløp eller terminbeløp. Hvis økonomien ikke holder en av månedene så må en av fakturaene utsettes, slik at det blir dobbelt opp neste måned.

Samler man alle gjeldsutgiftene inn i samme bank så bytter man den dyre gjelden som er spredt rundt på mange fakturaer, inn i en bank som gladelig tar imot all gjelden din og gir deg i tillegg en kraftig redusert rente. 

  • Eksempel med 2 kredittkort, lav gjeld

Har man 2 kredittkort f.eks. hvor det ene kortet har en gjeld på 10 000 kroner med en rente på 26% mens det andre har en gjeld på 7 500 kroner med en rente på 19% og du skal nedbetale dette på 1 år så gir dette en månedlig utgift på 1696 kroner, pluss 2 fakturagebyr, med en renteutgift på totalt 2860 kroner i løpet av et år.

Refinansierer man disse kredittkortene inn til samme bank så reduserer man den totale renteutgiften ned til bare 1460 kroner, og den månedlige kostnaden din er nå på 1580 kroner. Utregningen tar utgangspunkt i et forbrukslån til refinansiering med en rente på 12%.

  • Eksempel med 2 kredittkort høy gjeld

Dersom du har en høyere gjeld på dine kredittkort blir besparelsen desto større. Med et kredittkort på 37 000 kroner og et kredittkort på 42 000 kroner med rente på 22% og 28% og en nedbetalingstid på 3 år så gir dette deg en månedlig utgift på 3 200 kroner, med en renteutgift på totalt 36 214 kroner. 

Det vil da si at litt over 1000 kroner går hver måned til renteutgifter.

Refinansierer man denne kredittgjelden inn til samme bank så reduserer man den totale renteutgiften ned til bare 19 103 kroner. Hele 17 111 kroner går nå i din lomme, istedenfor bankens, og terminbeløpet ditt er nå bare 2725 kroner. 

Sjekk din besparelse

Bytt.no har utviklet en chatbot som enkelt viser deg din totale besparelse på å refinansiere kredittgjelden din inn til en og samme bank. Chaten er selvfølgelig helt uforpliktende og gratis, og tar kun 1 minutt. Sjekk din besparelse ved å refinansiere kredittgjeld her.

Søk blant tusenvis av bedrifter
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR