Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert lørdag 25. mai

Alt du trenger å vite om høyrente sparekonto

OPPDATERT SØNDAG 8. JANUAR 2023

En høyrentekonto kommer til mange forskjellige bruksområder, og det blir viktig å finne den rette sparekontoen for ditt sparemønster.

Høyrentekonto gir deg en fleksibel sparing kombinert med en høy rente. Navigerer du riktig gjennom restriksjonene så vokser sparepengene dine fort
Høyrentekonto gir deg en fleksibel sparing kombinert med en høy rente. Navigerer du riktig gjennom restriksjonene så vokser sparepengene dine fort

Hva er en høyrentekonto

En høyrentekonto er i korte trekk en sparekonto med en høyere rente enn vanlige sparekontoer. Høyrentekontoer kommer vanligvis med noen bruksbegrensninger, og det er derfor man får høyere rente på disse kontoene.

Noen høyrentekontoer kommer med en grense på hvor mange uttak du kan gjøre i året, noen kontoer kommer med oppsigelsestid mens andre kan stille krav til et minste innskuddsbeløp. 

På noen høyrente sparekontoer så løper det 0% renter hvis beløpet på høyrentekontoen er under minstekravet til innskuddsbeløpet. 

Ta meg videre til Bytt.no sine kåringer av Norges beste høyrentekonto

Høyrentekonto med eller uten bruksbegrensninger?

Når man skal velge en høyrente sparekonto så er det derfor viktig å undersøke vilkårene ved kontoen. Sett derfor av litt tid til å sjekke hvilke vilkår du skriver under på. Dersom du bare ønsker å se utvalget kan du sammenligne høyrentekontoene i våre sammenligningslister her

  • Uttaksgebyr

Enkelte høyrentekontoer kommer med et uttaksgebyr hvor man ofte må betale en prosentdel av beløpet du overfører som gebyrer. Vær obs på at gebyret ikke regnes prosentvis ut ifra innestående saldo på høyrentekontoen. 

  • Oppsigelsestid på uttak?

Endel høyrentekontoer kommer med en oppsigelsestid på uttakene. Dette vil da si at det tar eksempelvis. 31 dager for banken å overføre beløpet du ønsker å ta ut. 

  • Rentetrapp

Rentetrapp betyr i korte trekk at renten enten øker eller minsker desto mer penger du har på sparekontoen din. Vær obs på at du får best rente på ditt innskuddsnivå. 

  • Rente fra første krone

Noen høyrentekontoer tilbyr renter fra første krone du setter inn, men vær obs på at disse kontoene sjeldent teller som høyrentekonto før saldoen på kontoen overstiger minstebeløpet

  • Minsteinnskudd

Sjekk alltid om høyrentekontoen din har et krav om minsteinnskudd. I veldig mange tilfeller så ser man at den høye renten som høyrentekontoer kommer med, ikke er aktiv før man overstiger minstebeløpet på kontoen. Ofte så har man 0% rente frem til minstebeløpet er passert

  • Faste sparebeløp?

På høyrentekontoer så er ikke faste sparebeløp veldig vanlige, men vær obs på at hvis din konto har et fast sparebeløp, så konverteres ofte høyrentekontoen din over til en vanlig sparekonto hvis det månedlige sparebeløpet ikke opprettholdes. 

For å opprette en norsk høyrente sparekonto må du:

  • Du må ha fylt 18 år
  • Du må ha et norskt fødsels- og personnummer eller D-nummer

Sammenlign alle norske høyrentekontoer ned til den minste detalj og se hvilken bank som har de mest fornøyde kundene her

Hva er en rentetrapp?

Mange høyrente sparekontoer tilbyr det de kaller en rentetrapp, enten den er omvendt rentetrapp eller rettvendt så betyr dette at renten endres ut ifra hvilket sparebeløp du har. 

Omvendt rentetrapp vil si at du får lavere renter desto høyere innskudd du stiller med, mens en vanlig rentetrapp gir deg lavere rente desto lavere innskudd du stiller med

I de værste tilfellene så kan du sette inn f.eks. Sette inn 250 000 kroner i en høyrentekonto, uten å få en eneste krone i renter. Det finnes nemlig banker som tilbyr 0% i rente, på det første rentetrinnet. 

Det blir derfor uhyre viktig å sjekke hvilken rente du får på nettopp ditt innskudd, og ikke bare finne sparekontoen som har den beste renten utad. 

Du kan lese mer om hva det er som gjør en høyrentekonto til den beste sparekontoen og i tillegg se hvilken høyrentekonto som er den beste i vår oversikt her

Rente fra første krone

Det finnes også høyrentekontoer som tilbyr deg renter fra første krone du setter inn. Dette vil da si at hvis du kun ønsker å spare 10 000 kroner, så får du den beste renten ut ifra dette. 

Høyrente sparekontoene som kommer med rente fra første krone pleier også ofte å komme med en rentetrapp, hvor renten blir bedre desto høyere sparesaldo du har.

Høyrentekontoer med renter fra første krone kan være veldig greit hvis man er i oppstartsfasen av sparingen. På disse kontoene så får du en løpende rente fra første stund, som gjør at selv de små overføringene, har noe å si på avkastningen din.

Sikker sparing med Bankenes sikringsfond

Alle de norske bankene er medlem av Bankens sikringsfond som da skal garantere at hvis banken går konkurs f.eks. og du ikke får tatt ut dine sparepenger, så har du da en garanti om at Bankens sikringsfond utbetaler sparepengene dine innen 7 virkedager. 

Bankens sikringsfond er en garantiordning på at pengene du setter inn på en sparekonto i en norsk bank, skal alltid være trygge penger

Denne ordningen garanterer at du får tilbake sparepenger opp til 2 000 000 kroner som også inkluderer opptjente renter. 

Du kan lese mer om Bankens sikringsfond og hva denne garantien er her

Hvordan opprette høyrente sparekonto?

For å opprette en høyrente sparekonto i Norge så tar du enkelt kontakt med banken du ønsker å plassere sparepengene i, og ber de opprette en høyrentekonto i ditt navn. 

Selve prosessen ved å opprette en konto er litt forskjellige fra bank til bank. Men hele prosessen burde uansett alltid starte ved å sammenligne de forskjellige høyrente sparekontoene. 

Hvis man får en bedre sparerente på en konto som bare har 1 gebyrfritt uttak i året, så kan dette være en god sparekonto for noen, mens en veldig dårlig sparekonto for andre. 

Det er derfor viktig å vite hvorfor man sparer, og i tillegg prøve å se litt fremover på om du kommer til å trenge lett tilgang på sparepengene, eller om du vil låse de så lenge som mulig. 

Kanskje er det en fastrentekonto som er sparemetoden for deg? Les mer om fastrente sparekontoer her

Sammenlign alltid på Bytt.no

Våre sammenligningstjenester gir deg en full oversikt over alle sparekontoene i Norge og viser deg hvilke kontoer som gir deg størst gevinst per år. Vi samler også inn kundeerfaringer og omtaler slik at man kan lese en liten smakebit på hvordan banken behandler sparekundene sine.

Sjekk gjerne vår oversikt over Norges beste høyrentekontoene og begynn sparingen her.

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR