Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert søndag 16. juni

Hva er et kredittkort? Se alle fordelene

OPPDATERT MANDAG 6. NOVEMBER 2023

Et kredittkort kommer som oftes med en hel haug med fordeler. Velger man feil kredittkort kan det koste deg dyrt. Bytt.no viser deg hvordan du skal gå frem

Et kredittkort kan være veldig smart å ha, og hvis man bruker det riktig kan man tjene store penger, og få masse rabatter.
Et kredittkort kan være veldig smart å ha, og hvis man bruker det riktig kan man tjene store penger, og få masse rabatter.

Hva er et kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort hvor du betaler for varen etterskuddsvis, i motsetning til et vanlig bankkort hvor man må fylle på kontoen for å kunne bruke penger. Et kredittkort gjør det mulig for deg å gjøre spontane kjøp, mens du venter en måned eller to før spontankjøpet må betales ned. 

Kredittkort gjør at du ikke trenger å ta kostnaden ved dine kjøp der og da. Man kan utsette betalingskravet rentefritt i opp til 45 dager som oftest, eller så kan man betale gjelden sakte men sikkert, måned etter måned.

Husk at med et kredittkort så påtar du deg gjeld for hver gang du trekker kortet, og denne gjelden skal betales. Vær derfor obs på store kjøp, at det som oftest kan ta en måned eller 2 lengre enn planlagt å nedbetale denne gjelden.

Forskjellen på et vanlig bankkort og et kredittkort

Vanlig bankkort

  • Det må være penger på konto før kjøpet
  • Kan ikke brukes når kontoen er tom
  • Årsgebyr
  • Få eller ingen fordeler

Kredittkort

  • Kjøpet på kredittkort betales etterskuddsvis
  • Kan ikke brukes når kredittgrensen er nådd.
  • Sjeldent årsgebyr
  • Følger som oftest med rabatter, fordeler eller resieforsikringer

Som vi ser så er et kredittkort helt motsatt fra et vanlig bankkort. Et kredittkort bruker penger du ikke har, hvor du må betale gjelden med penger du får, mens et bankkort bruker penger du allerede har. Man fyller opp en bankkonto, mens et kredittkort betaler man ned. 

Etterskuddsvis betaling

Med et kredittkort så kan man da betale for varen i etterkant. Dette kan være greit hvis man venter på lønning, men er nødt til å benytte seg av et tidsbegrenset tilbud, eller på større kjøp som du ønsker å spre kostnaden på, over flere måneder.

Rent praktisk så går kredittkortutsenderen din god for betalingen til butikken du bruker kortet i, mot at du selv betaler tilbake til banken på et senere tidspunkt. 

Fordeler og rabatter

Sammen med muligheten til å betale når man vil så får man også en hel rekke fordeler og rabatter ved et kredittkort. Noen kredittkort gir deg direkte penger tilbake på kjøpene du gjør mens andre kredittkort kan gi deg 20% rabatter på netthandel f.eks. 

Noe som vi merker blir mer og mer populært er kredittkort med drivstoffrabatter. De allerede dyre avgiftene som følger ved drivstoff er forventet til å øke for hvert år, og da kan det være greit at man får rabatter på drivstoffet. 

Du kan lese mer om hva et drivstoffkort er, og hvordan man enkelt kan spare flere tusen kroner årlig med å bytte ut bankkortet ditt her. 

Forsikringer

De aller fleste kredittkortene kommer også med en eller en annen form for forsikring, og den mest populære er reiseforsikring. Betaler man mer enn 50% av reisen med et kredittkort så får man en rekke goder og en reiseforsikring på reisen din. Dette kan være gunstig i forbindelse med sykdom eller forsinket/mistet bagasje. 

Renter

For at du skal kunne benytte deg av kredittkortenes mange fordeler så er man også nødt til å betale en relativt høy rente på kortet. Mange er da naturligvis på utkikk etter kredittkortet med laveste rente, men i noen tilfeller så får man en god del flere fordeler med en høyere rente. 

Bruker man kortet smart, så kan man benytte seg av alle fordeler og rabatter, uten at rentene starter å løpe. Du kan lese mer om hvordan man bruker kredittkortet smart, og unngår rentekostnadene her.

Velg riktig kredittkort

Når du da er på utkikk etter et nytt kredittkort så er det alltid lurt å sammenligne flere mulighetene. Vurder selv hvor stor kredittkortramme du kan håndtere, og betal fullt beløp på fakturaen hver måned, så godt det lar seg gjøre. 

Renten er også viktig, men hvis man betaler fullt beløp hver måned, så kan banken kreve så høy rente de vil, uten at du betaler en eneste krone i renteutgifter. Så man skal heller sammenligne hvordan andre kunder opplever kredittkortet. 

Vi har samlet inn godt over 1 500 antall kredittkortomtaler slik at du enkelt kan plukke ut kredittkortet som kundene er mest fornøyde med. Hvis kredittbanken opererer i grenseland så vil dette fort bli fremhevet i vår omtaleportal. 

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR