Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 20. juni

Hva er kredittramme og hvorfor er denne viktig?

OPPDATERT SØNDAG 8. JANUAR 2023

En høy kredittramme kan være fristende for de fleste, men vært alltid oppmerksom på at man skal kunne betale ned kredittkortet.

En høy kredittramme kan ofte resultere i at kredittkortforbruket går ut av kontroll. Se hva en kredittramme er, og hvorfor en lav kredittramme er viktig
En høy kredittramme kan ofte resultere i at kredittkortforbruket går ut av kontroll. Se hva en kredittramme er, og hvorfor en lav kredittramme er viktig

Hva er kredittramme

Kredittramme er en betegnelse bankene bruker for å definere den potensielle disponible saldoen på kredittkortet. Har du en kredittramme på 5 000 kroner så kan du disponere 5 000 kroner fritt før du må begynne å betale tilbake. 

Kredittrammene de forskjellige bankene tilbyr varierer fra 5 000 kroner og hele veien opp til 500 000 kroner i noen tilfeller. Ofte så setter bankene så høy kredittramme på deg som mulig, for at sannsynligheten for at gjelden vokser og vokser, så vær alltid obs på hva du får i innvilget kredittramme. 

Selv om du har det samme kredittkortet som naboen så kan det for det om hende at naboen har en annen kredittramme enn deg. 

Hva bestemmer din kredittramme

Din kredittramme er individuell og bestemmes ut ifra et par kriterier. Din kredittramme bestemmes ut ifra din inntekt, samt også din kredittscore. 

Du kan lese mer om kredittscore, og hvordan du kan forbedre din score her

Bankene ser på hvor stor sannsynlig er du til å kunne betale tilbake en potensiell makset kredittramme, og vurderer hvor mye penger de tør å gjøre deg disponibel for. Har du en høy inntekt og en god kredittscore, vil du få en høyere kredittramme enn om du hadde vært arbeidsledig. 

Ikke alltid du får maks kredittramme

Alle kredittkort må oppgi hvilken kredittramme de kan tilby deg, men det er ikke nødvendigvis slik at du får den avtalte kredittrammen. Dersom du allerede har noen kredittkort fra før, så er det noen banker som stiller seg skeptisk til å gi deg flere, uavhengig av inntekten din. 

Hvis du da ønsker et kredittkort med så høy kredittramme som mulig, så er det ikke nødvendigvis slik at du skal velge kredittkortet med høyest kredittramme. Ofte kan bankene med høy kredittramme, strengere krav enn de bankene som tilbyr en lavere kredittramme.

Ta meg videre til Bytt.no sine sammenligningslister for kredittkort her - sammenlign kredittkortene på kredittrente, cashback og andre fordeler, vilkår og over 3219 erfaringer fra ekte kredittkortkunder. 

Kredittramme ødelegger for boliglånet

Dersom du skal ta opp et boliglån, eller et annet stort lån, så vil bankene alltid se på om du har kredittkort, samt også se på hvor mye du har i kredittramme. Bankene ser altså på din totale kredittramme, og ikke på hvor mye gjeld du har på kortet. 

Har du et kort med en ramme på 100 000 kroner, og aldri har brukt dette, vil banken likevel se på kredittrammen din, og regne hele rammen som gjeld. 

I bankens øyner så teller kredittgjeld med 10 gangeren. Har du 50 000 kroner i kredittramme, ser banken på dette som en forbruksgjeld på 500 000 kroner. Det er derfor viktig at du alltid har kredittrammen så lav som mulig.

Har du flere kretiddkort du ikke bruker burde du da slette disse kortene fra ditt gjeldsregister. Du kan lese mer om hvordan man sletter kredittkortene riktig her

Refinansiering er løsningen

Vi nordmenn er rekordgode på å ha forbruksgjeld, og du er ikke alene hvis du har både en, to eller kanskje 3 gjeldsfakturaer hver måned. Over 1,4 millioner nordmenn har et kredittkort med løpende renter på over 25%. Denne gjelda stiger og stiger, frem til man tar grep, og refinansierer. 

Ordet refinansiering er gjerne litt negativt ladet, og vi snakker alt for sjeldent om denne muligheten. I korte trekk så betyr det å refinansiere gjeld, at du tar den dyre gjelden du allerede har, og samler den inn i en og samme bank. 

Hvorfor skal du betale 25% renter på kredittgjelden din, når du enkelt kan flytte denne gjelden fra en kredittbank, og over til en forbruksbank.

Vi har utviklet en chatbot som enkelt kan vise deg hvor mye du kan spare månedlig på å samle gjelden din i en og samme bank. Se hvor mye du kan spare ved å refinansiere kredittkortgjeld her.

Sier banken nei til refinansiering?

Svært mange får nei fra banken når man prøver å refinansiere kredittkortet, enten man ønsker å samle kredittkortene inn i samme bank eller prøver å redusere renta. Heldigvis finnes det flere alternativer.

Man bør alltid refinansiere dyre lån, sammen med kredittkortgjeld, inn i boliglån dersom man kan, men den muligheten er det ikke alle som har. Det finnes flere banker på markedet som spesialiserer seg på kunder vanlige banker vanligvis sier nei til.

Du kan lese mer om bankene som oftere sier ja her

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR