Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

Dette er de billigste elbilene du kan forsikre

Stor test: Billigste elbilforsikring 2021

Bytt.no har nylig tatt en test av det store forsikringsmarkedet i Norge, for å finne ut av hvilken elbil som er den billigste å forsikre. Resultatene overasker.

Bytt.no har sjekket forsikringspremien på 37 nye elbiler som selges i Norge.
Bytt.no har sjekket forsikringspremien på 37 nye elbiler som selges i Norge.

Elbiler er blitt mer og mer populært i Norge i det siste, og det stilles stadig strengere krav til at fossilbilene sakte men sikkert skal fases ut av det norske markedet. 

Nå som strømprisen er relativt lav, og avgifter ifm. drivstoff og miljøkvoter økes drastisk så kan det virke mer og mer attraktivt å bytte ut fossilbilen med en flunkende ny elbil. 

På samme måte som vi ser at det til stadighet kommer nye elbiler, så kommer det også nye og oppdaterte forsikringsavtaler.

En testen gjennomført av Bytt.no i Januar 2021 tar for seg over 37 ulike elbiler, og 7 av de største forsikringsselskapene i Norge. Testen dykker dypt ned i forsikringsbransjen, med formål om å blant annet finne ut hvilken elbil som er den billigste å forsikre. 

Lojalitet lønner seg sjeldent i forsikringsbransjen. Les mer om lojale forsikringskunder her

Hvilken elbil er billigst å forsikre?

Den billigste elbilen du kan forsikre på det norske markedet i 2021 er Renault Twizy. Det skiller riktignok ikke mange kronene på de 3 billigste bilene, men på en generell basis, uten rabatter og medlemsfordeler så er det klart at Renault Twizy er den billigste elbilen å forsikre.

Når man skal kjøpe seg en ny elbil, så ser man fort at forsikringsprisen også burde tas med i regnestykket.

Det skiller nesten 20 000 kroner fra den billigste bilen, til den dyreste bilen, i årlig forsikringspremie. Du kan altså spare hele 1 600 kroner hver måned med å kjøpe riktig elbil. 

Vi ser at Renault sin nye Twizy er, i snitt, den billigste bilen å forsikre med en årlig premie på 7 424 kroner, som resulterer i 619 kroner månedlig. 

På den andre siden av spekteret så ser vi at elbiler fra Tesla, i snitt, er de dyreste elbilene å forsikre. Basert på testen må du ut med litt over 2 100 kroner i måneden + trafikkforsikringsavgift hvis du kjøper en Tesla Model S.

Undersøkelsen er basert på tall fra Finansportalen. Datagrunnlaget hensyntar ikke medlemsfordeler, rabatter eller kampanjer. Tallene kan derfor oppleves å være noe høyere enn om man sammenligner med sin egen forsikring.

Du kan lese mer om hvilke kriterier vi stiller til undersøkelsen, og hvordan vi har innhentet dette datagrunnlaget her 

Store forskjeller mellom de ulike typene elbiler. 

Testen avdekker store forskjeller mellom de ulike typene elbiler, og enkelte av dem overrasker til og med daglig leder i Bytt.no, Daniel August Fritzman, som har sin bakgrunn fra Forsikringsbransjen: 

Forsikringspriser er høyst individuelle og i Bytt.no sin anbudstjeneste for forsikringer kan man enkelt forhandle seg frem til billigere pris, og bedre betingelser. Ta meg videre til anbudstjenesten for forsikringer her

"Vi ser enorme prisforskjeller på samme type biler, i forskjellige forsikringsselskap. Det er ikke alltid man kan velge nøyaktig hvilken bil man vil ha, men regelen om å sammenligne forsikringsselskapene opp mot hverandre gjelder i hvert scenario. "

I teorien så kunne man tenkt at det skal koste like mye å forsikre samme bil, i forskjellige forsikringsselskap. Men undersøkelsen vi har gjort tilsier det motsatte. 

"Nye bilmerker og modelltyper skaper hodebry for forsikringsselskapene, ettersom det ofte er lite skadehistorikk og statistikk tilgjengelig for forsikringsselskapene. Manglende datagrunnlag skaper utfordringer ved prissetting av nye forsikringer, noe vi gjerne ser ved at enkelte forsikringsselskaper er veldig høyt priset, mens andre underpriser seg."

Undersøkelsen baserer seg på 37 elbiler. Den minste variasjonen vi fant blant selskapene var på Renault Twitzy hvor det skiller 1 752 kroner fra den dyreste til den billigste. 

Det varierer stort både på selskap, og på hvilken elbil du velger. 

I dette eksemplet ser vi på variasjonen på forsikringspremien i de forskjellige forsikringsselskapene på Hyundai IONIQ EV, 2020 modell, for testperson 1

Testen avdekker også store forskjeller og ulikheter for testperson 1 og testperson 2. Dette har mye med forsikringsbonusen testperson 2 har bygget opp, men resultatet overrasker fremdeles vår forsikringsekspert, Daniel August Fritzman. 

Han legger til at det er er ikke en nyhet at bonusen teller inn på forsikringspremien, men når vi ser forskjeller opp mot 20 000 kroner så blir det litt ekstremt. 

Store prisforskjeller hos forsikringsselskapene

I denne grafen ser vi nærmere på hvilke selskap som kan levere billigst forsikring til elbiler generelt. Her har vi funnet gjennomsnittet av forsikringsselskapenes elbilforsikringer og målt dem opp mot hverandre

I undersøkelsen ser vi at en eldre mann får lavest forsikringspremie hos gjensidige når han skal forsikre elbilen sin, mens en litt yngre mann på 34 år får lavest premie hos Storebrand. 

Fritzman legger til at dette har en sammenheng med alder, og oppspart bonus, men at forskjellen skulle være så stor var uforventet. 

Slik får du den billigste forsikringsavtalen til din elbil

Bytt.no har utvilket en sammenligningstjeneste for forsikringsavtaler hvor du enkelt kan la forsikringsselskapene krige om å få deg som kunde. Slik fungerer det;

  1. Først velger du hvilke type forsikringer du ønsker at selskapene skal prøve å matche
  2. Fyll ut nødvendig informasjon for at selskapene skal kunne gi deg bedre tilbud enn din nåværende forsikring.
  3. La telefonen gløde rødt med nye forsikringstilbud.

Når du benytter deg av vår sammenligningstjeneste gir vi beskjed til flere selskap at du ønsker å oppdatere forsikringene dine. På denne måten vet forsikringsselskapene at det er flere selskap som kriger for å få deg som kunde, og selskapene vil da kunne skru ned prisen mer enn hvis du ringer hvert forsikringsselskap på egenhånd. 

Les hvilke forsikringsselskap andre mener er best

Bytt.no er Norges største sammenligningsportal for tjenester og produkter innen personlig økonomi og innhenter årlig flere tusen omtaler og erfaring fra norske forsikringskunder om sine forsikringsselskaper. Dette vil ikke gi deg svaret på hvilket selskap som er "best i test", men det kan gi deg en pekepinn på hvilket selskap andre er fornøyde med.

Forsikringer som er best i test, er sjeldent den forsikringen kundene er fornøyde med. Les mer om hvorfor man sjeldent burde velge forsikringer som er ‘best i test’

Slik er testen gjennomført

Testen er gjennomført 26.01.2021, og datagrunnlaget er hentet fra Forbrukerrådet/Finansportalen. Testen 

Kundefordeler eller rabattordninger som f.eks samlerabatt, medlemskap i fagforeninger og lignende, er ikke hensyntatt. Trafikkforsikrings­avgift er ikke hensyntatt i beregningen. Bilenes registreringsår er satt til år 2020, og det er registret at det ikke er pant i bilen, og at den ikke er leaset. For bilmerker med flere modelltyper, har vi benyttet den mest solgte modelltypen og/eller utarbeidet en gjennomsnittspris av de ulike modelltypene.

Testperson 1: 

34 år gammel mann fra Kristiansand. Ingen opparbeidet bonus, 16 000 km i årlig kjørelengde og 4 000 kr i egenandel. 

Testperson 2: 

71 år gammel person fra Oslo med 75% bonus, 12 000 km i årlig kjørelengde og 6 000 kr i egenandel. 

Rangeringen er basert på en gjennomsnittlig årspris for testpersonene. 

Hvor mye kan du spare?

Visste du at en familie årlig kan spare inntil 20 000 kr på å bytte forsikringsselskap? Nå har mer enn 450 000 nordmenn har brukt våre forsikringstjenester for å motta flere tilbud på sine forsikringer.

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på, og velg hvilke selskaper du ønsker tilbud fra. Tilbudene du mottar er gratis og helt uforpliktende.

Bilforsikring

Norges beste og billigste bilforsikringer - sjekk hvor mye du kan spare

BILFORSIKRING

Husforsikring

Norges beste husforsikringer. Sørg for at største investeringen din er riktig forsikret

HUSFORSIKRING

Innboforsikring

Det er store forskjeller på innboforsikring og hva de dekker. Dette er de beste innboforsikringene.

INNBOFORSIKRING

Reiseforsikring

Alt du trenger å vite om de beste og billigste reiseforsikringene - se full oversikt

REISEFORSIKRING
NYLIGE OMTALER OM BILFORSIKRING
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR