Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

Så mye strøm bruker de forskjellige varmepumpene

Strømforbruk varmepumpe - Så mye strøm bruker man

Hvor mye strøm kan man forvente at de forskjellige varmepumpetypene bruker? Bytt.no forklarer strømforbruket til de forskjellige varmepumpetypene

Få oversikt over strømforbruket til de forskjellige varmepumpetypene, og innhent tilbud fra lokale varmepumpetilbydere på Bytt.no
Få oversikt over strømforbruket til de forskjellige varmepumpetypene, og innhent tilbud fra lokale varmepumpetilbydere på Bytt.no

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

En varmepumpe bruker daglig 6-15 kWh elektrisitet på å varme opp boligen på en gjennomsnittslig desemberdag, og ca den samme mengden kilowattimer på å kjøle den ned på en dag i juli.

Mange snakker om hvor mye kWh varme en varmepumpe produserer, og dette spekteret blir litt større enn å regne ut hvor mye strøm en varmepumpe bruker.

Dette hele avhenger av hvilken varmepumpetype man har, og hvilken modell. I snitt vil varmepumper generere alt fra 7-75 kWh varme på en gjennomsnittslig sommer- eller vinterdag.

På utkikk etter en ny varmepumpe? Kom i kontakt med flere lokale varmepumpemontører og rådfør deg med ekspertene her

kWh varme er en måte å måle mengden varme som blir produsert og som ofte måles opp mot hvor mye kWh elektrisitet enheten bruker. 

Hvor mye strøm bruker en luft/luft-varmepumpe? 

En luft til luft varmepumpe bruker i gjennomsnitt 10-15 kWh til å varme opp en kald vinterdag, eller kjøle ned en varm sommerdag. 

Hvor mye strøm bruker en luft/vann-varmepumpe? 

En luft til vann varmepumpe varmer opp større deler av boligen enn en luft/luft-varmepumpe, og bruker også totalt mindre strøm. En luft/vann varmepumpe bruker i gjennomsnitt 8-12 kWh på de værste dagene.

Hvor mye strøm bruker en væske/vann-varmepumpe? 

Skal man varme opp boligen på vinteren, eller kjøle den ned på sommeren med en væske til vann varmepumpe bruker man så lite som 6-10 kWh.

Eksemplene ovenfor er regnet ut ifra hvor mye kWh det ville tatt å varme opp eller kjøle ned en bolig fra kald eller varm tilstand. Det vil kreve mye mindre strøm å holde temperaturene vedlike hver dag. 

Få oversikt over hvilke varmepumpemontører som tilbyr de forskjellige varmepumpetypene i Bytt.no sin sammenligningsliste for varmepumpetilbydere her

Hvor mye koster det å varme opp boligen med en varmepumpe?

Med en strømpris på eksempelvis 50 øre/kWh så vil det koste så lite som 5-7,5 kr å varme opp, eller kjøle ned boligen med en luft til luft-varmepumpe, 4-6 kroner med en luft til vann-varmepumpe, og 3-5 kroner med en væske/vann-varmepumpe. 

For å sette det litt i perspektiv så koster en panelovn i snitt 7-10 kroner daglig per panelovn.

Strekker man disse beløpene over 30 dager, eller opplever dyrere strømpriser, så kan det fort se ut som en stor sum, men disse eksemplene gjelder kun hvis man sjeldent bruker varmepumpen, og skrur den på en dag hvor det er ekstremt varmt eller kaldt.

Ved vanlig bruk av varmepumpen vil varmepumpen aldri trenge å varme opp boligen fra kald tilstand, eller kjøre ned boligen fra varm tilstand. Det daglige forbruket blir derfor mye lavere enn de gitte eksemplene for de fleste.

Usikker på om du har en god eller en dårlig strømavtale? Sammenlign alle 330 strømavtaler på det norske markedet her, eller la Bytt.no sin strømrobot analysere strømavtalen du har, for å se om den finner bedre og billigere avtaler her

Slik får du varmepumpen til å bruke mindre strøm

Mengden strøm en varmepumpe bruker daglig vil variere ut ifra faktorer man ikke kan påvirke som blant annet vær, men det finnes grep man kan ta for å redusere, og holde nede strømforbruket til en varmepumpe 

Ved å rense varmepumpens filtre som er plassert på varmepumpens innedel under dekselet, vil man sørge for en bedre lufttilstrømning og varmepumpen vil bruke mindre energi til å varme opp luften. Dette burde gjøres hver 3-6 måned. 

Man burde også ha varmepumpen på service fra tid til annen slik at autoriserte fagfolk kan vedlikeholde og rense delene man selv ikke har lov til å håndtere.

Dette er anbefalt å gjøres hvert andre år og er med på å drastisk redusere strømforbruket til varmepumpen. 

En varmepumpeservice er nødt til å bli utført av F-gass sertifiserte fagfolk, og kan ikke uføres av ufaglærte privatpersoner. Les mer om hvorfor varmepumpeservicen må utføres av fagfolk her 

Visste du at Bytt.no har en egen kåring over Norges billigste strømavtale? Se hvilken strømavtale som er Norges billigste her

Skreddersy dine varmepumpetilbud på Bytt.no

I Bytt.no sin anbudstjeneste for varmepumper kan du velge å få et uforpliktende prisoverslag fra opp til 3 lokale varmepumpemontører på de forskjellige varmepumpetypene.

I dialog med montørene og tilbyderne kan man rådføre seg og forhøre seg rundt hvilken varmepumpetype montørene kan anbefale, og finne ut av hvilke som ville vært mest lønnsomt og effektiv for din bolig.

Prisoverslagene man får kan man bruke som forhandlingskort inn mot montørene slik at man får presset prisen på varmepumpen så langt ned som mulig.

Få skreddersydde pristilbud på varmepumper fra lokale montører

Visste du at man kan halvere strømforbruket til boligen med å montere en varmepumpe? På Bytt.no kommer man raskt i kontakt med lokale varmepumpemontører som alle ønsker å montere din nye varmepumpe.

Ved å oppgi postnummeret i feltet nedenfor vil du få full oversikt, og en sammenligningsliste over alle varmepumpetilbyderne som kan montere varmepumper på ditt postnummer

Ditt postnummer:
Sammenlign

Få oversikt over varmepumpetilbyderne med de mest fornøyde kundene

Dette mener 470 norske varmepumpekunder om de forskjellige varmepumpetilbyderne

Elesco Midt-Norge
Montering. Salg. Service.
1 omtaler
Middels
kundetilfredshet
15 år
i drift
Ikke samarbeid
Detaljer
Hedmark Rehabservice
Montering. Salg. Service.
1 omtaler
Middels
kundetilfredshet
26 år
i drift
Ikke samarbeid
Detaljer
Trønderservice
Salg. Service.
1 omtaler
Middels
kundetilfredshet
9 år
i drift
Ikke samarbeid
Detaljer
Få tilbud på varmepumpe inkl. montering
Sammenlign ulike tilbud på varmepumpe inkludert montering fra lokale leverandører der du bor.
Få tilbud
Tar kun 3 minutter Selskapene konkurrerer
Varmepumpe Energy
Montering. Salg. Service.
1 omtaler
Middels
kundetilfredshet
5 år
i drift
Ikke samarbeid
Detaljer
Aparo Energi
Montering.
1 omtaler
Middels
kundetilfredshet
16 år
i drift
Ikke samarbeid
Detaljer

Hvor ofte burde varmepumpen på service?

For å opprettholde varmepumpens effektivitet så burde varmepumpen din på service regelmessig. Les videre om hvor ofte varmepumpen burde på service.

LES MER

Dette må du vite før montering av varmepumpen

Montering av varmepumper koster ofte litt, så det kan fort være fristende å montere varmepumpen selv. Men har man egentlig lov til dette?

LES MER

Gulvmodell eller veggmodell? Hva er best?

Skal man velge en gulv- eller en veggmodell? Hvilken varmepumpe passer best for din bolig? Sett deg inn i temaet på Bytt.no

LES MER
NYLIG OMTALTE VARMEPUMPELEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR