Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert søndag 16. juni

Hva er best: 5G-dekning eller fiberbredbånd?

Fiber eller 5G - Hva er det beste bredbåndet?

OPPDATERT TIRSDAG 13. JUNI 2023

Nyere teknologi gjør at fiberbredbåndene ikke lenger ligger milevis foran alle andre bredbåndsformer. Les mer om hva som er best av 5G eller fiberbredbånd

Kom i kontakt med selskapene og skreddersy dine bredbåndsavtaler slik du ønsker dem. Forhandle på pris og dekning med opp til 3 selskaper samtidig på Bytt.no
Kom i kontakt med selskapene og skreddersy dine bredbåndsavtaler slik du ønsker dem. Forhandle på pris og dekning med opp til 3 selskaper samtidig på Bytt.no

Fiberbredbånd eller trådløst bredbånd?

I lengre tider har man tenkt at et fiberbredbånd er uslåelig på både hastighet og stabilitet, men med nyere teknologi kan fiberbredbåndene plutselig få litt konkurranse.

Mange i Norge har heller ikke tilgang på fiber, og det vil koste store summer for forbrukeren å montere dette på sin adresse dersom det ikke allerede er gravd ned en fiberkabel på tomta.

LES OGSÅ: Må du grave fiberkabelen selv? - slik går du frem

Teoretisk sett kan fiberlinja levere en svimlende hastighet og det vil kreve enormt med utvikling og innovering for at et annet bredbånd skal kunne passere hastigheten til fiberbredbåndet.

I tillegg til en svimlende hastighet, kan fiberleverandørene skryte på seg en oppetid på bredbåndet på 99,99%, som gjør at dersom du opplever svinn på ditt fiberbredbånd er sannsynligheten stor for at det er ditt eget utstyr det står og spiller på. 

Opplever du tregt internett til tider kan det være lurt å lese seg opp på vår guide om hvilke raske grep du kan ta for å stabilisere linja. Les vår guide: 9 enkle grep for et raskere internett

Bredbånd via fiberkablene

Dersom det allerede ligger fiberkabler nedgravd inn til din bolig, så er sjansen større for at du kommer bedre ut med et fiberbredbånd, men der hvor det ikke finnes fiberkabler fra før av, hva lønner seg her?

Hva er et fiberbredbånd

For å holde forklaringen så kort som mulig, så er et fiberbredbånd et bredbånd som sender sine signaler ut med lysets hastighet via lasere, gjennom rene glasskabler eller hard plastikk. 

Dette gjør at så lenge fiberkablene er vedlikeholdt, så vil man ikke oppleve særlig til svinn med fiber. Enten så kommer lasersignalene frem til din bolig, eller så gjør den ikke det, i motsetning til de gamle kobberkablene som hadde en makskapasitet.  

Fordeler ved et fiberbredbånd

Den soleklart største fordelen med et fiberbredbånd er nettopp hastigheten og stabiliteten, men denne fordelen kan ende opp med å koste mange forbrukere enormt mye tid og penger.

Hvis vi tar for oss en boligadresse som allerede har fiberkabler inn til boligen så er dette fordelene man kan oppleve med et fiberbredbånd:

Fordeler med et fiberbredbånd:

 • Rask hastighet - med det beste utstyret, så kan ingen andre bredbåndsformer, inkludert 5G, konkurrere på hastighet. 
 • Stabilt - fiberbredbåndet kommer også med en enormt stabil internettforbindelse, hvor du sjeldent til aldri opplever svinn på hastigheten.
 • Kraftige signaler - fiber kan sende bredbåndet like raskt frem som tilbake, og hastigheten blir ikke redusert jo flere enheter du kobler på bredbåndet. 
 • Lav latency - latency betyr forsinkelser på linja, og når fibersignalene sendes i lysets hastighet, via lasere så resulterer dette i en ekstremt lav forsinkelse på linja.
 • Ingen datakvoter - enkelte bredbånd kommmer med datakvoter, hvor hastigheten blir skrudd ned hvis du bruker bredbåndet mer enn avtalt. Dette gjelder ikke på fiberbredbåndene.   

Skreddersy dine bredbåndspakker og innhent uforpliktende tilbud på bredbånd her

Bredbånd over 5G-dekningen

Nå som den kraftige 5G-dekningen blir mer og mer utbredt i Norge så ser man at det fort sniker seg opp en konkurrent til den langvarige vinneren. 

Et bredbånd som benytter seg 5G-dekningen blir mer og mer aktuelt for norske forbrukere, og det med god grunn.

Hva er et trådløst bredbånd

Et trådløst bredbånd er et bredbånd som benytter seg av den allerede godt utbygde mobildekningen her til lands. Med et trådløst bredbånd kan du surfe på internettet over samme signaler som du får inn på telefonen din.

Har du kraftige signaler på telefonen din, men ikke på bredbåndet ditt? Da kan et trådløst bredbånd være et godt alternativ for deg og din bolig. 

Fordeler ved et trådløst bredbånd

 • Rask oppstart - Med et trådløst bredbånd trenger du ikke vente lenge før du får koblet deg opp til bredbåndet, og du trenger bare montere en liten boks.
 • Lav oppstartskostnad - Det å få montert utstyret som kreves for å fange opp mobilsignalene koster ikke skjorta, og ofte kan man få kostnaden spandert som introduksjonstilbud. 
 • Oppgradering til 5G - selvom 4G-dekningen sliter litt med å holde tritt med fiberbredbåndet, vil du få tilgang på 5G-dekning når den blir tilgjengelig i ditt nærområde. 
 • Kraftig hastighet - selvom et fiberbredbånd kan teoretisk levere mye raskere linjer enn det trådløse bredbåndet, så må man også spørre seg selv om man trenger gigakraftige linjer for å bruke internettet.
 • Flere tilbydere - På en generell basis så kan man velge blant flere trådløse bredbåndsleverandører enn fiberleverandører. Dette gjør at bredbåndene blir billigere med tiden, grunnet økt konkurranse. 

Her kan du få uforpliktende pristilbud på trådløse bredbånd fra flere leverandører

Fiberbredbånd vs trådløst bredbånd

For å sammenligne et fiberbredbånd opp mot et trådløst bredbånd må man se på helheten ved bredbåndet, og ikke bare pris og hastighet.

Fiber krever mer planlegging og oppstartskostnader, men gir kraftige og raske signaler, mens trådløst bredbånd krever mindre kostnader og planlegging, men gir til gjengjeld litt svakere og tregere signaler.

Les også: Får du den hastigheten du betaler for? Test din bredbåndshastighet her

 • Hastighet og pålitelighet

Når det kommer til både hastighet og pålitelighet så er fiberbredbåndet til å foretrekke. Et trådløst bredbånd er begrenset til hvor mange enheter som kobler seg på i ditt nærområde, mens fiber kjenner få til ingen slike begrensninger.

Både hastigheten og signalstyrkene vil variere gjennom dagen når man har et trådløst bredbånd, kontra med et fiberbredbånd.

 • Kostnad og tilgjengelighet

Når det kommer til kostnader og tilgjengeligheten så vinner det trådløse bredbåndet ganske soleklart her. For å sette det litt på spissen, så kan man si at der man har mobildekning, kan man også montere et trådløst bredbånd.

Fiberbredbåndene krever enormt mye forarbeid, dyre oppstartskostnader, lange planleggingsfaser, og veldig få nordmenn har tilgang på fiberbredbåndet sammenlignet med det trådløse bredbåndet.

Bredbånd på hytta? Les hva forskjellen på et mobilt bredbånd og et trådløst bredbånd er her

Hvordan velger man riktig bredbånd?

For å kunne velge den riktige bredbåndstypen til deg og din adresse så kan det være lurt å først undersøke om det ligger fiberkabler inn til din bolig fra før av. Fiber er som oftest å foretrekke, men har du ikke fiberkabler gravd ned, kan dette bli en dyr prosess.

Et trådløst bredbånd er altså mer tilgjengelig for Ola og Kari Nordmann, enn et fiberbredbånd og kan levere gode nok hastigheter til de fleste familier.

Ofte kan man tenke at man ønsker det raskeste internettet som er tilgjengelig, men dette kommer altså med en dyr prislapp. 

Hva er best av et trådløst bredbånd eller et fiberbredbånd?

Det finnes beklageligvis ikke noe fasit her, og det hele kommer ann på din adresse, og hva du ønsker. Fiberbredbånd er generelt sett bedre enn et trådløst bredbånd, men er det verdt prislappen?

 1. Fiberbredbåndet er generelt bedre enn det trådløse bredbåndet
 2. Trådløst bredbånd er et billigere, og godt nok alternativ dersom du ikke har tilgang på fiber

Les også: Så raskt internett trenger du til det dagligdagse!

Få tilbud på bredbånd fra flere leverandører

For at du skal få en bedre oversikt over hvilke alternativer du har så anbefaler vi at du legger ut bredbåndet ditt på anbud, og tester vannet litt for å se hva andre kan tilby.

En anbudstjeneste legger til rette for at forbrukeren skal kunne bruke sin forbrukermakt for å forhandle seg frem til bedre og billigere bredbåndsavtaler.

Bytt.no sender din interesse videre til opp til 3 bredbåndsleverandører, hvor det blir opp til leverandørene å presentere deg sine beste tilbud, for å være mer attraktiv enn konkurrentene.

Tilbudene kan man enkelt bruke som videre forhandlingskort i prosessen i Bytt.no sin anbudstjeneste for bredbånd, hvor man er med på å presse prisen ned på sitt eget bredbånd.

Tjenesten kommer helt uten forpliktelser, og er også gratis for alle å bruke, og du velger selv om du skal takke ja til et av tilbudene, eller om du ønsker å forkaste dem alle.

Norges billigste satellittbredbånd søndag 16. juni 2024

Oversikt over de billigste satellittbredbåndene på markedet søndag 16. juni 2024. (Endre)

Opptil 16 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
16 mbit/s
nedlasting
349 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
FREEDOM 5
Satellittbredbånd - Via bredbånd
1 omtaler
5 mbit/s
nedlasting
499 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Opptil 22 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
22 mbit/s
nedlasting
549 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
FREEDOM 25
Satellittbredbånd - Via bredbånd
1 omtaler
25 mbit/s
nedlasting
599 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
STARLINK RESIDENTIAL
Satellittbredbånd - Starlink
4 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
657 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Opptil 50 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
FREEDOM 50
Satellittbredbånd - Via bredbånd
1 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
799 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
STARLINK ROAM
Satellittbredbånd - Starlink
4 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
999 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE FIBERBREDBÅND

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE TRÅDLØSE BREDBÅND

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE SATELLITTBREDBÅND

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE KABEL-BREDBÅND
NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR