Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 23. mai

Grav fiber selv - få internett i lysets hastighet

Enkleste vei til fiberbredbånd | Grav kabelen selv

OPPDATERT SØNDAG 8. JANUAR 2023

Fiberutbyggingen er i full gang over hele Norge, men ikke alle kan benytte seg av denne gleden. Sjekk hvordan du selv kan få internett i lysets hastighet

Fiberutbyggingen er i full gang over hele Norge, men ikke alle kan benytte seg av denne gleden. Sjekk hvordan du selv kan få internett i lysets hastighet

Man trenger ikke leie inn dyre entrepenører for å få tilgang på fiber. Du kan enkelt grave selv
Man trenger ikke leie inn dyre entrepenører for å få tilgang på fiber. Du kan enkelt grave selv

Fiberutbyggingen har kommet langt her til lands, og etterspørselen til et stabilt internett som kan levere nok data for våre behov har blitt for stor, og utbyggingen begynner å haste. 

Hvis du ønsker deg et fiberabonnement men er usikker på hvor langt utbyggingen har kommet i ditt nabolag så anbefaler vi at du tar kontakt med en av fiberleverandørene for å høre om de har planlagt en utbygging i nabolaget ditt i nærmeste fremtid. 

Vi har også laget en oversikt over fiberleverandørene her i Norge slik at du kan få et bedre bilde på valgmulighetene dine. 

Få tilbud på raskere bredbånd til en billigere pris fra flere selskaper samtidig og velg det tilbudet du ønsker selv, eller forkast dem alle - Sammenlign tilbud på bredbånd i Bytt.no sin anbudstjeneste for bredbånd her

Fiberutbyggingen

Etter at du har vært i kontakt med den leverandøren du ønsker og de har bekreftet at de straks skal begynne utbyggingen i ditt område, så kan man fremskynde prosessen med å grave siste del av kabelen selv. 

  • Bestill

Hvis leverandøren ser seg interessert i å bygge ut fiber i ditt område, vil de ta kontakt med de nødvendige instansene for å få startet byggeprosessen. Dette kan ta 1 måneds tid fra kommunens side. 

  • Planleggingsfasen

Her vil leverandøren samarbeide med lokale entreprenører for å kartlegge hvilken fremgangsmetode de skal bruke for å bygge ut fiberkabelen til ditt område. Denne prosessen kan variere med flere måneder.

  • Utbygging

I denne fasen vil du få en beskjed om at de nå holder på å bygge ut fibernettet i ditt område, og at du skal stå klar til disposisjon, når kabelen begynner å nærme seg din bolig. Dette arbeidet kan ta alt fra en måned til 6 måneder ca. 

  • Grav selv

Det er nå på tide å finne frem spaden og begynne å grave en kabelgate fra veien og inn til boligen din. Du vil få et informasjonsskriv der du enkelt kan se hvor du skal starte å grave, og hvor du skal avslutte, men prosessen i mellom er så og si helt lik uavhengig av hvor du bor. 

  • Installasjon 

Når du er ferdig med å grave selv, vil du få tilsendt resten av utstyret som montøren trenger for å fullføre utbyggingen. Sørg for å ha dette klart innen montøren kommer. Husk å gi beskjed til montøren hvis du ønsker å installere flere enn ett internettuttak. 

Grav selv-fasen

Når du har fått grønne lys fra leverandøren så er det bare til å finne frem spaden, og begynne utgravingen. Husk at fiberkablene helst ikke skal bøyes noe særlig, da lysrørene fort kan knekke, så planlegg hvor du skal grave slik at kabelen kan ligge så rett som mulig. Det kan også være lurt å stikke en pinne ned i jorden du skal grave for å se til at du ikke treffer på fjell, røtter eller store steiner.

  1. Planlegg gravingen

Når du har kommet så langt at du har fått grønne lys fra leverandøren, så har du sannsynligvis også fått en oransje kabelrull inn på tomta di. Første steget er å rulle ut denne kabelen i en rett linje mot boligen din. I informasjonsskrivet du fikk vil det stå hvor på boligen din kabelen skal trekkes til. 

-La det ligge en meter ekstra på startpunktet av kabelen og la det være en meter til overs på sluttpunktet av kabelen. Montøren trenger litt ekstra kabel i begge ender for å fullføre prosessen.

-Sjekk over at det ikke kommer vann inn i kabelen mens du holde på. Tett den gjerne med en kraftig teip mens du holder på.

-Unngå å bøye kabelen for mye. Dersom kabelen ser defekt ut, må du ta kontakt med entreprenøren som delte ut kabelen. 

2. Start gravingen

Kabelgraven skal være så rett som mulig, og ta gjerne å stikk spaden din ned i jorda for å gjøre jorda lettere å håndtere. Når du har funnet ut hvor du tenker å grave, og sjekket over at du ikke møter på noen underjordiske problemer, så er det bare å starte gravingen. Grøften skal være ca 30 cm dyp. 

3. Fjern stein og andre skarpe gjenstander

Når du nå har gravd hele grøfta 30 cm dyp er det på tide å sjekke over grøfta, og rense den for stein og andre skarpe gjenstander som kan skade kabelen din. Her er det bedre å fjerne mer enn nødvendig. Du står selv ansvarlig for skader på kabelen, og kan risikere at du må grave en ny kabel om noen år, på egen regning. 

4. Plasser rør, og fyll grøften

Når du er ferdig med å rense grøfta for skarpe objekter og ser deg fornøyd med arbeidet, så kan du begynne å plassere kabelen nedi grøfta. For å minimere sjansen for at det i fremtiden kan komme skader på kabelen din, så er det høyst til å anbefale at du fyller på med myk jord eller sand i et 5-10 cm lag rundt kabelen, før du fyller på grøfta med massen du allerede har gravd opp. Ikke fyll grøfta den siste meteren i begge ender av kabelen. Montøren trenger at kabelen kan bevege seg litt når han installerer siste del, så fyllingen av den siste meteren i begge ender må vente til etter montør har koblet opp resten. 

Det er sterkt til å anbefale at du tegner en skisse over hvor kabelen og grøfta du har gravd går, slik at du ikke står i fare for å grave over den, eller skade den på andre måter, i fremtidige oppussingsprosjekt. 

Når du er ferdig med gravingen kan du kontakte leverandøren din for å få tilsendt en montør som skal koble deg opp den siste delen. Vær obs på at du, som oftest, har en tidsfrist på deg. Disse kablene er ikke skapt for å ligge over bakken i lengre perioder. Så når du får de oransje kablene på tomta di, så har du ca 14 dager på deg på å få gravd ned kabelen. 

Det er kanskje et kjedelig og tidskrevende prosjekt, hvor dørstokkmila er sterkt representert. Men hvis man skal finne noe glede i arbeidet så kan man motivere seg med at man snart får internett i rekordhastigheter. Ingen flere klager fra familiemedlemmer og husfreden kan endelig gå tilbake til normalen. 

Visste du at det eldgamle kobbernettet, ADSL, ble utbygd på 1920 tallet på samme måte som du holder på nå. Etterspørselen for en telefonitjeneste ble stor på 1920 tallet, og staten kunne ikke ta på seg dette oppdraget. Etter et stort engasjement blant privatpersonene ble det foretatt mange store kommunale dugnader, som til slutt resulterte i at hele Norge hadde en kobberkabel inn i husveggen. Spoler vi frem til 2020, så ser vi at vi igjen trenger en kommunal dugnad for å gi fiberhastighet til folket. 

Sammenlign alle norske bredbåndsleverandører og del dine erfaringer i Bytt.no sin omtaleportal for bredbåndsleverandører her

Lykke til med gravingen

Norges billigste fiberbredbånd torsdag 23. mai 2024

Topp 5 billigste 50+ mbit/s fiberbredbånd. (Endre)

Fiber 50
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 786 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
619 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Talkmore 50 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
629 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 100
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 786 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
689 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Talkmore 200 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
200 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 300
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 786 omtaler
300 mbit/s
nedlasting
829 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE FIBERBREDBÅND

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE TRÅDLØSE BREDBÅND

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE SATELLITTBREDBÅND

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE KABEL-BREDBÅND
NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR