Meny

Mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd - to sider av samme sak?

Både mobilt bredbånd og trådløst bredbånd opererer på mobilnettet via 4G og 5G. Så hva er forskjellene? Bytt.no har sett nærmere på 115 trådløse bredbånd og 43 mobile bredbånd og har funnet de største forskjellene.

Bør man velge mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd på hytta?
INTERNETT PÅ HYTTA: De fleste kan få bredbånd på hytta, men hvilket bredbånd skal man velge? Det kommer mye ann på hvilken situasjon du selv er i

Selv om det er to sider av samme sak så er dette den viktigste forskjellen mellom trådløst bredbånd og mobilt bredbånd: Trådløst bredbånd er ment for primærbolig og mobilt bredbånd er ment for sekundærbolig eller når man er på farten. Teknologien utvikler seg og markedet stiller strenge krav til en etterfølger av ADSL-bredbåndet, og trådløst bredbånd er tiltenkt å følge denne rollen for alle som ikke enda kan få fiberbredbånd.

Få det beste og billigste trådløse bredbåndet: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!


Forskjellene forklart: Trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd er geografisk sperret

Selv om det trådløse bredbåndet benytter seg av det frie mobilnett her til lands, så kan man ikke benytte seg av det trådløse bredbåndet på andre adresser enn der du bor.

Trådløst bredbånd koster å installere

For at man skal få den beste mulige dekningen så trenger man å installere en mottaker på husveggen som kan motta og forsterke 4G/5G signalene inn til din bolig. Man kan argumentere på om man trenger denne mottakeren, men enn så lenge så er det en nødvendighet.

Trådløst bredbånd er hastighetssperret

Et trådløst bredbåndsabonnement kommer også med en hastighetssperre. Du bestiller et abonnement med en gitt hastighet, på 25-75 Mbps vanligvis, og får ikke bedre hastighet enn dette uansett hvor nærme du bor 4G mastene.

Trådløst bredbånd har datakvote

Man har også en gitt mengde data i måneden, hvor man kan få konsekvenser for å overstige sin mengde med datakvote. Vanligvis så er disse kvotene såpass store at man sjelden overstiger de, men i den motsatte situasjon, så betaler man like mye som alle med samme abonnement, selv om man bruker mye mindre data.

Dette er gode argumenter på at det trådløse bredbåndet er best for din primære bolig, i tilfellene hvor man ikke har tilgang på fiber. Det mobile bredbåndet er rett og slett mer mobilt, selv om de benytter seg av samme mobilnett.

Sammenlign 115 trådløse bredbånd

Her på Bytt.no kan du enkelt sammenligne alle 115 trådløse bredbånd fra 27 trådløse bredbåndsleverandører som tilbyr trådløst bredbånd. I oversikten under har vi hentet frem noen av billigste trådløse bredbåndene på markedet i februar 2023

Artikkelen fortsetter under listen

Topp 5 billigste trådløse bredbånd februar 2023

Minimum 20 mbit/s. (Endre)

Bredbånd 25
Trådløst bredbånd (4G) - Telia Bredbånd
477 omtaler
25 mbit/s
nedlasting
599 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
Trådløst Bredbånd opptil 50
Trådløst bredbånd (4G) - NextGenTel Bredbånd
1094 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
639 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
Trådløst Bredbånd 30 Mbps
Trådløst bredbånd (4G) - Brdy
240 omtaler
30 mbit/s
nedlasting
648 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
Trådløst bredbånd 30 Mbps
Trådløst bredbånd (4G) - Allente Bredbånd
10 omtaler
30 mbit/s
nedlasting
699 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
Trådløst Bredbånd 100
Trådløst bredbånd (5G) - NextGenTel Bredbånd
1094 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
699 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid

Forskjellene forklart: Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er mobilt

Det ligger i navnet, men det er også det sterkeste argumentet. Man kan frakte med seg 4G dekningen, inn i en fortkjørende bil for å underholde barna i baksetet, uten at man skal kjenne det på telefonregningen. Men argumentet kan fort diskuteres, med tanke på at man allerede har et dyrt mobilabonnement man heller kan bruke for å streame til TVen på hytta.

Mobilt bredbånd har i utgangspunktet ingen installasjonskost, men..

De fleste leverandørene kan også levere en ruter, og man er er relativt avhengig av denne mottakeren. Denne er også mobil, og ofte batteridreven. Kvalitet koster, så her kan det være lurt å bruke litt ekstra hvis man har planer om å bruke det mobile bredbåndet mye fremover

Mobilt bredbånd har fri fart

Mobile bredbånd kommer som oftest med ubegrenset og fri fart på linja, men vær obs på at hastigheten vil sannsynligvis reduseres kraftig hvis man bruker mer data enn månedlig planlagt.

Mobile bredbånd har datakvote

Likt som på trådløse bredbånd så har også mobile bredbånd en datakvote. Disse kvotene er mye lavere enn på trådløst bredbånd, som da gjør at mobiliteten kommer på bekostning av antall GB per krone. Overstiger man datakvoten kan man ofte kjøpe mer data, men om planen er å stå i det, og holde ut hele måneden, så sitter man som oftest igjen med en hastighet på 2-4 Mbps.

Sammenlign 43 mobile bredbånd

Her på Bytt.no kan du enkelt sammenligne alle 43 mobile bredbånd fra 9 mobile bredbåndsleverandører som tilbyr mobilt bredbånd. I oversikten under har vi hentet frem noen av billigste mobile bredbåndene på markedet i februar 2023

Artikkelen fortsetter under listen

Norges billigste 10 GB+ mobile bredbånd mandag 6. februar 2023

Topp 5 billigste 10 GB mobile bredbånd. Inkl. data rollover og ingen bindingstid. (Endre)

Mobilt bredbånd 10 GB
SIM-kort
90 omtaler
10 GB
pr. mnd
199 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Samarbeid
10 GB
SIM-kort
630 omtaler
10 GB
pr. mnd
249 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
Mobilt bredbånd 20 GB
SIM-kort
90 omtaler
20 GB
pr. mnd
299 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Samarbeid
15 GB
SIM-kort
3006 omtaler
15 GB
pr. mnd
299 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid
M 15 GB
SIM-kort
408 omtaler
15 GB
pr. mnd
349 kr
pr. mnd
Detaljer
Les mer
Ikke samarbeid

Fremtiden til bredbånd er både mobil og trådløs

Hvis man da skal sammenligne disse to, og trekke ut hva vi kan forvente fra disse to bredbåndsmetodene, så ser man at begge har potensiale til å ta store deler av markedet.

Trådløst bredbånd er enn så lenge stasjonært

Per nå så ser vi at det trådløse bredbåndet er skapt for å være stasjonært, mens det mobile bredbåndet er ment for å være mobilt. Men hvis det trådløse bredbåndet åpner opp den geografiske sperra, samt også hastighetssperra, så vil det trådløse bredbåndet kunne ta over hyttemarkedet uten særlige problemer.

Åpner de opp for en lignende løsning som tvilling-simkort slik at man kan benytte seg av sterke signaler på hjemmeadressen hvor mottakeren er montert, så kan man benytte seg av det vanlige, uforsterketa, signalet fra 4G mastene når man er på farten. Dette kan i tillegg bidra til at vi får samlet mobilabonnementet inn i samme abonnement som bredbåndet.

Fremtidig konkurranse vil åpne opp

Men det er klart at leverandørene med delvis monopol på dette markedet vil ikke åpne opp alle slusene med en gang. Desto mer konkurranse det blir, desto mer vil de endre abonnementsvilkårene og rutinene for å kapre større deler av markedet.


Få det billigste trådløse bredbåndet: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!

Installasjonskostnad

Når man bestiller et trådløst bredbånd så er man nødt til å betale kostnaden av installasjonen dessverre. Og for å gjøre vondt verre, så er du også nødt til å betale for en ny installasjon den dagen du ønsker å oppgradere til 5G trådløst bredbånd. 4G mottakeren er ikke den samme som 5G mottakeren, så hvis du bestiller et 4G abonnement idag, og de monterer en 5G mast i nabolaget imorgen, så er det ingen automatikk i det at du byttes over fra 4G til 5G. Man er i disse tilfellene nødt til å avbestille sitt 4G abonnement, og bestille nytt 5G abonnement.

Installasjonskostnaden er nok en av de negative sidene som fort kan endres dersom markedskonkurransen krever det.

Situasjonsbestemt

For å summere det opp, så ser vi at det trådløse bredbåndet ikke strekker til som et mobilt hytteabonnement, og eneste måten man kan få trådløst bredbånd på hytta er å ha 2 separate abonnementer, med hver sin installasjonskost, og månedskost.

Mobile bredbånd kommer ofte med lave datakvoter, og hvis man skal ha et mobilt bredbånd med en datakvote som kan håndtere ditt daglige forbruk både på hytta og hjemme, så blir disse abonnementene veldig dyre.

Den beste løsningen blir da at man bestiller fiberbredbånd til sin primærbolig (hvis man kan), mens man tar et mobilt bredbånd med en liten datakvote til dine 1 eller 2 hytteturer hver måned.

I de tilfellene hvor man ikke har tilgang på fiberbredbånd, så kan det lønne seg med et trådløst bredbånd på sin primære bolig, og et mobilt bredbånd på siden.

Dette scenarioet er litt situasjonsbestemt, og du må se på ditt eget forbruk for å komme deg best gjennom situasjonen. Hvis du bruker internettet lite så kan det fort hende at du kommer best ut av det med å bare ha et mobilt bredbånd.

For å kartlegge litt hvilke aktiviteter som krever mest data, slik at du kan få et overblikk over hvor mye data du trenger, så har vi laget en guide på hvilken hastighet og hvilken kvote man skal gå for

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

FÅ DET BESTE OG BILLIGSTE BREDBÅNDET DER DU BOR

Hos Bytt.no er det enkelt å finne det beste og billigste bredbåndet på din adresse: Prøv vår anbudstjeneste hvor du vil få veiledning og tilbud fra flere bredbåndsleverandører.

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi, og innen bredbånd kan du raskt og enkelt sammenligne alle fiberbredbånd, trådløse bredbånd, satellittbredbånd eller kabelbredbånd.

NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk Bytt.no
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR