Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert april 2024

9 enkle grep for et raskere internett

Sjekk gjennom denne listen for et raskere internett

Det er mange årsaker til at man opplever at internett er tregt, og her har vi samlet de viktigste årsakene og løsningsforslagene som du kan gjøre selv på få minutter.

9 tips til et raskere internett
KJENNER DU DEG IGJEN?: Her finner du 9 enkle og konkrete tips til hva du kan gjøre for å få liv i internettet ditt igjen

Hva påvirker hastigheten på internett?

Dette spørsmålet er i teorien helt umulig å svare riktig på, så man er egentlig nødt til å gå gjennom flere punkter for å finne ut av hva det er som påvirker nettopp din hastighet. Fasiten er helt forskjellig på de forskjellige bredbåndstypene, men sjekk-listen er den samme over hele fjøla.

I de fleste tilfellene så er det antall tilkoblete brukere på din internettlinje som kan påvirke hastigheten din mest. Men i noen tilfeller kan det være utdatert utstyr, eller lang distanse fra deg og til sentralen, og i noen ytterst få tilfeller kan også regnvær påvirke resultatet ditt.


Få det billigste bredbåndet: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!


Prøv dette før du ringer bredbåndsleverandøren

For å lettere forstå hvordan man skal fikse opp i den treige internetthastigheten så burde man alltid få en forståelse på hva som faktisk kan være problemet. Uten å vite problemet, så vet man heller ikke den beste fremgangsmetoden.

Ofte kan en av disse punktene være årsaken til at du opplever et treigt internett, så det kan være lurt å sjekke over at alt står riktig til i hjemmet ditt før du går gjennom stresset med å ringe leverandøren din.


1: Plasser utstyret riktig

Ruteren sin plassering er relativt viktig i denne saken. Det finnes ingen rutere som kan sende signaler ut i evigheten så du bør plassere ruteren i nærheten av der du bruker internettet mest. Dette kan kanskje bli problematisk da internett-uttaket i boligen din som oftest har en ubeleilig plassering.

Hvis internettuttaket er i kjelleren, og du f.eks. sitter i andre etasje så mister du mye internetthastighet på grunn av at signalet må bevege seg fra kjelleren og opp 2 etasjer. Ved kabel så kan du sende signaler mye lengre enn ved trådløst, så hvis du flytter ruteren din opp i andre etasje, og trekker en kabel fra kjelleren og opp til din nye ruterplassering så vil dette hjelpe drastisk på hastigheten din.


2: Undersøk eget utstyr

Ditt eget utstyr kan også påvirke hastigheten du opplever. Teknologien utvikler seg utrolig fort, og elektroniske dippedingser som var best for bare et år siden, sliter allerede nå med å holde tritt med utviklingen. Vi anbefaler at du alltid holder programvaren i din PC oppdatert.

Gamle PC-komponenter som RAM, nettverkskort og CPU kan også redusere hastigheten du opplever. Et gammelt modem eller ruter kan til stor grad også påvirke hastigheten din, men som oftest så får man tilsendt en ny ruter med jevne mellomrom.


3: Antall internettbrukere samtidig

Denne har også stor påvirkning på hastigheten din. Slik som PC’er og rutere funker nå så vil alle enhetene som er koblet på internettet ditt sloss om hastigheten. Din PC vil, til enhver tid, ønske seg det raskeste internettet, mens hvis det er 3 andre tilkoblet må disse dele på hastigheten.

Det finnes internettleverandører som nå kan tilby internett hvor internetthastigheten kan tåle opp til flere brukere samtidig, og dette problemet er desidsert størst på den dødende ADSL-linja, men det kan også være et lite problem på både fiber og trådløst bredbånd.


4: Gi utstyret en liten pause

Dette er det eldste trikset i boka, men det funker unaturlig bra. Vi kan alle bli irritert på kundesenteret når de, etter en 5 minutters lang avhandling fra deg, svarer pent og pyntelig med at du burde skru av og på utstyret ditt. Men sannheten er at det meste av elektronisk utstyr trenger en restart av og til.

Internettet ditt står på hvert sekund av hvert minutt og sender signaler opp og ned og i mente, selv om du er på jobb og ikke benytter deg av internettet. Så den har godt av en liten pause en gang i blant. Selv om det kan høres ut som om at du bare skal skru av og på knappen så er du også nødt til å dra ut stikkontakten i 5-10 sekunder. Da får ruteren din seg en flott og god ‘nattesøvn’.

Disse 4 tipsene på hva du kan undersøke i forkant av telefonsamtalen med din internettleverandør har vist seg å hjelpe i de aller fleste tilfeller.

Sjekk også: Får du hastigheten du betaler for? I mange tilfeller så ligger feilen hos leverandøren og ikke i hjemmet ditt.


Fremdeles ingen fremgang?

Vi kvier oss som oftest for å ringe vår bredbåndsleverandør. Det er som ofte 15 minutter eller mer, med dårlig musikk og en stemme som forteller deg at du sakte men sikkert rykker frem i køen. Når kundesenteret endelig svarer så får man sjeldent forståelse for hvilke ringvirkninger et treigt internett skaper, og så sender de bare en feilmelding inn til sentralen.

Vi har derfor notert ned flere grunner til hvorfor du kanskje opplever et treigt internett, og du kan spare deg for mye frustrasjon med å undersøke disse grepene.

Det krever kanskje en litt større forståelse for internett enn generelt, men det er ikke mye som skal til for at du blir en ekspert på internett.


5: 2,4GHz eller 5GHz?

Hvis du har en ruter av den nyere slag, eller ihvertfall ikke eldre enn 5 år, så har du kanskje oppdaget noe som heter 2.4 GHz og 5GHz? Når du kobler deg på internettet ditt så får du opp et valg som for eksempel; Oddrun’s Internett 2.4GHz og Oddrun’s Internett 5GHz. Dette vil kort forklart si at det internettet du har nå, sender ut signaler i 2 forskjellige puljer.

Effektivt så har du nå 2 forskjellige internettlinjer hjemme hos deg. 2.4GHz sender signalene lengre enn 5GHz internettet, men 5GHz internettet kan sende sterkere signaler over en kortere distanse.

I praksis vil dette si at mobiltelefonene i boligen din burde kobles på 2.4GHz internettet, mens PC og andre enheter som krever et sterkt internettsignal burde kobles til 5GHz internettet. I tillegg så burde de enhetene som er koblet på 5GHz internettet være så nærme ruteren som mulig, for å oppleve best mulig hastighet.


6: WiFi-extenders

WiFi-extender er ofte et godt alternativ, og hvis man setter disse opp på best mulig måte så kan dette gjøre at hele boligen kan surfe fritt uten å merke noe på hastigheten.

Men i de scenarioene hvor du bare finner en tilfeldig stikkontakt, og plugger WiFi-extenderen inn, så vil det sannsynligvis ikke vise noen særlige resultater. Det trådløse signalet blir svekket desto lengre distanser den må sende signalene, og hvis man i tillegg har en betongvegg eller 2 imellom extenderen og ruteren så vil man oppleve å miste internettet med gjevne mellomrom.

Plassering er viktig

Plasseringen har derfor mye å si. Prøv alltid på sett WiFi-extenderen midt i mellom ruteren og der du bruker internettet mest. Hvis du før hadde 15 meter i lutflinje mellom PC og ruter, burde du da sette extenderen på 7-8 meter. Ikke sett den 2 meter unna ruteren. Da er extenderen nødt til å sende signalene 13 nye meter, i stedet for at ruter, extender og PC møtes på midten.

I de tilfellene hvor signalene blokkeres av tykke vegger så kan det være lurt å plassere extenderen slik at den har fri sikt fra ruter til extender, og fri sikt fra extender til PC.

Noen extendere har en inngang for en internettkabel, og hvis du har mulighet er det til å anbefale at man legger en kabel i mellom ruter og extender. Da fungerer WiFi-extenderen din i praksis som en ekstra ruter.


7: Bytt ruter

Tregt internett kan også skyldes feil på utstyret, eller rett og slett at utstyret ditt er for gammelt. Dette er en vanskelig teori å feilsøke, da svært få av oss her i Norge stiller med ruter-kompetanse. Men en måte kan kan feilsøke det delvis på er at hvis du tar med deg en, helst flere, PC’er bort til der ruteren er plassert.

Kjør en hastighetstest på PC’ene du har tatt med deg og noter ned svaret. Deretter kobler du PC’ene av WiFi, og kobler inn en internettkabel, og tar en ny test. Hvis det er store avvik i disse 2 testresultatene så kan dette være en indikasjon på at ruteren din begynner å synge på det siste verset.

Men det kan også bety at noe annet av utstyret ditt er utdatert, så dette er ikke en skuddsikker feilsøking, men det kan ihvertfall gi deg en indikasjon på om du skal fortsette å undersøke hva som er galt med internettet ditt, og kanskje heller undersøke hvilke rutere som kan hjelpe på den treige internetthastigheten.


8: Flere rutere

Flere rutere kan også fikse opp i problemet. Dersom du har en stor bolig, så skal det mange WiFi-extenders til for å dekke hver krok i boligen, og da kommer som oftest flere rutere inn som et bedre alternativ.

Hvis du har flere internettuttak i boligen din så kan du enkelt sette opp en ny ruter der det skulle trengs. Hvis du bare har et internettuttak så kan du seriekoble ruterene. Eller koble inn en switch.


9: Kabel

Kabel er uansett alltid det beste alternativet. Da går signalene direkte fra ruteren og inn i din PC, uten forstyrrelser. Det trådløse signalet blir svekket over lengre distanser, og klarer ikke å trenge gjennom vegger. Mens med en kabel så fraktes all trafikk helt smertefritt fra A til B og tilbake igjen til A.

Forhåpentligvis så har vi spart dere for masse frustrasjon, og at bredbåndet ditt endelig er tilbake i sin fineste form, men det er ikke alltid man kan fikse internettlinja hjemmefra. Kanskje det da er på tide å ta en samtale med kundeservice. Eller er det kanskje på tide å sjekke om det finnes bedre bredbåndsalternativer?

BEST PÅ HASTIGHET

Sjekk hvilke bredbåndsleverandører som leverer det de lover

SE OVERSIKT

FÅR DU DET DU BETALER FOR?

Test bredbåndet ditt og sjekk om du får hastigheten du betaler for

MÅL DIN HASTIGHET

HVOR MYE TRENGER DU?

Hvor raskt bredbånd trenger du egentlig? Finn riktig hastighet for deg her

FINN DIN HASTIGHET

Norges billigste fiberbredbånd lørdag 20. april 2024

Topp 5 billigste 100+ mbit/s fiberbredbånd. (Endre)

Fiber 50
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 681 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
619 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Talkmore 50 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
629 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 100
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 681 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
689 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Talkmore 200 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
200 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiberbredbånd 150/150
Fiberbredbånd - Altibox Bredbånd
378 omtaler
150 mbit/s
nedlasting
779 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE FIBERBREDBÅND

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE TRÅDLØSE BREDBÅND

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE SATELLITTBREDBÅND

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE KABEL-BREDBÅND
NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR