Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert tirsdag 28. mai

GUIDE: Så raskt internett trenger du

Bytt.no loser deg gjennom jungelen av avtaler og hastigheter og viser deg hvilke leverandører som er billigst!

På det norske bredbåndsmarkedet i dag, tirsdag 28. mai 2024, finnes det over 510 forskjellige bredbånd og hastighetene varierer stort. Les videre for å finne riktig hastighet til ditt behov.

Hos Bytt.no sammenligner du raskt og enkelt alle 510 bredbånd med oppdaterte priser og vilkår
MYE BRUK: Med stadig flere enheter som bruker internett så er det viktig at du har riktig hastighet for deg. Her er guiden som hjelper deg!

Hvor raskt internett trenger du?

Internett er for mange enda et vanskelig tema å sette seg inn i, og det å vite nøyaktig hva du trenger blir relativt vanskelig for de fleste. Ofte får man høre fra minstesønn at internettet ‘lægger’ og at internettet er for tregt, og det eneste du kan gjøre er å restarte internett ruteren i håp om at det skal stilne all diskusjon og klager fra familiemedlemmer.

For at vi lettere skal forstå hvor mye internett man trenger så er det alltid lurt å vite hvor mye internettkapasitet de forskjellige aktivitetene man gjør på internettet krever.


TIPS: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!


Så raskt internett trenger du til: Strømme video

TV-streaming og streaming generelt har blitt mer og mer populært de siste årene, og vi flytter oss mer og mer bort fra den analoge TV-boksen, og inn i det uendelige universet som også kalles internettet. Men hvor mye internett krever denne trenden?

Format Kvalitet Hastighet
HD-format 720p ca 5 mbit/s
Full-HD 1080p ca 8 mbit/s
4K 2160p ca 25 mbit/s
8K 4320p ca 50 mbit/s

Så raskt internett trenger du til: Strømme musikk

Veldig mange av oss pleier ofte å ha litt musikk på øret mens man arbeider, eller surfer på internett. Musikken har lenge vært en avkoblingsmetode hvor man ofte tar seg selv i å nikke i samme takt som musikken, men hvor mye internett krever denne lille gleden?

Format Kvalitet Hastighet
Spotify (vanlig) 160 kbps ca 1 mbit/s
Spotify (full) 320 kbps ca 2 mbit/s
YouTube 720-1080p ca 5-10 mbit/s

Så raskt internett trenger du til: Sosiale medier

Sosiale medier har lenge vært en del av vår hverdag og vi blir mer og mer avhengig av å sosialisere oss med andre. Facebook og andre sosiale medier har lenge vært en sentral brikke i vårt behov for å menges med andre. Det å måle hvor mye internett denne atferden krever blir litt vanskelig, og sannsynligvis ganske unøyaktig. Facebook og andre sosiale medier er en kombinasjon av nettaviser, youtube-videoer, musikk-strømming m.m.

TIPS: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!

Når du scroller igjennom din facebookfeed ser du masse forskjellig innhold, som alle har en egen anbefalt internetthastighet.

Formål Hastighet
Tekst og bilder ca 2 mbit/s
Video ca 6 mbit/s
Begge deler (superbruker) ca 10 mbit/s

Så raskt internett trenger du til: Det dagligdagse

Internett brukes til så mye mer enn bare sosiale medier, musikk og video-strømming. Det er tonnevis av forskjellige nettsider vi er innom opptil flere ganger om dagen, og nettaviser er blant en av de vi besøker mest, utenom sosiale medier.

Den digitale verdenen gjør at vi strengt talt er avhengig av internettet, og det har lenge vært en diskusjon om “internett forbindelse” skal bli en livsnødvendig tjeneste på lik linje med strøm og vann bl.a.

Formål Hastighet
Nettaviser ca 2 mbit/s
Blogg ca 2 mbit/s
Skype/Zoom ca 5 mbit/s
Gaming ca 10 mbit/s
Vanlig surfing ca 2 mbit/s

Få det beste og billigste bredbåndet på din adresse

Nå som du har et generelt overblikk på hvilken hastighet du trenger, så er det fremdeles en jungel av forskjellige typer bredbånd; Fiber, trådløst bredbånd, mobilt bredbånd og hybridfiber for å nevne noen.

Hvis du er i tvil om hva som kan bli levert på din adresse og hva slags bredbånd som passer for deg så anbefaler vi at du prøver vår gratis anbudstjeneste for bredbånd.

Klikk her for å sammenligne tilbud på bredbånd til din adresse.

Antall brukere påvirker nødvendig hastighet

Det er store forskjeller på anbefalt hastighet på de forskjellige aktivitetene vi gjør på internett, og det hele blir mer kompleks og komplisert når vi, etterhvert også må sette opp et lite regnestykke på hele scenarioet.

Hvor mange bruker internettet samtidig? Hvem bruker hva? Hvilken tilkobling har de enkelte enhetene som er tilkoblet til modemet ditt? Og kanskje det viktigste spørsmålet av de alle; får du den hastigheten du betaler for?

Desto flere enheter desto raskere bredbånd bør du ha
MANGE ENHETER: Desto flere enheter som er tilkoblet internett desto raskere linje trenger du

Familiens størrelse sier mye om hastighetsbehovet på bredbåndet

For at dette skal bli så enkelt som mulig for oss alle, så har vi satt opp forskjellige scenarioer hvor du sannsynligvis finner ett som du kan kjenne deg igjen i.

Det er viktig å huske på at en handling på internettet er ikke grunnlaget for denne utregningen. Her ser vi på antall tilkoblede enheter samtidig, hovedsakelig, og vektlegger internettaktiviteten litt lavere enn tilkoblede enheter.

Internettet sløyfes litt for hver enhet tilkoblet, så kort forklart vil dette si at hvis det er 2 enheter som er tilkoblet på et internett med 10 mbit/s, da vil begge, i teorien, kun få ca 4-4,5 mbit/s til rådighet.


TIPS: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!


Så raskt internett trenger: En liten familie

Med “en liten familie” så mener vi et hushold som har alt fra 1 til 3 personer, og vi tar utgangspunkt i at familien bruker internettet til normalt bruk. Familien bruker nett-TV og strømmer all underholdning. De er også innom facebook og nettaviser opptil flere ganger om dagen, og det blir også tildels litt online-gaming på denne familien.

Vi ser da at denne familien på 1-3 personer trenger en internetthastighet på minst 25 Mbps. På bredbåndsmarkedet idag finnes det svært få leverandører som leverer så lavt som 25 Mbps så hvis man skal finne bredbåndet som passer nøyaktig for dette forbruket, så må man sammenligne kabelbredbånd-leverandører.

25 Mbps er ikke mer enn nøyaktig det man trenger i denne familien, så for å legge inn et lite slingringsmonn, og slik at denne familien ikke skal oppleve treigt internett når alle er koblet til samtidig, så kan det være lurt å finne et fibernett som kan levere 40-50 Mbps.

Artikkelen fortsetter under listen

Anbefalte fiberbredbånd til en liten familie

Minimum 20 Mbit/s. Viser kun nasjonale fiberleverandører. (Endre)

Fiber 50
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 794 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
619 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Talkmore 50 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
629 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Så raskt internett trenger: En middels familie

I dette scenarioet så ser vi nærmere på et hushold som består av 3-6 personer hvor noen sitter å spiller, andre strømmer høykvalitets underholdning, alle mobiltelefoner er tilkoblet nettet, og noen sitter å surfer og betaler regninger m.m.

Hvis vi skal regne ut hvilken hastighet man trenger i dette scenarioet så forutsetter vi at 2-3 personer er tilkoblet samtidig, store deler av døgnet. Mens de resterende familiemedlemmene kobler seg av og på i løpet av dagen. Vi ender da opp med en hastighet på ca 25 Mbps, likt som i forrige scenario.


Få det billigste bredbåndet: Sammenlign tilbud på bredbånd - få tilbud fra flere leverandører helt gratis!


Men i og med at det sitter 2-3 tilkoblede enheter på internettet samtidig så kan vi gange 25 Mbps med 3, for at ingen av enhetene disse skal oppleve en lavere hastighet enn bestilt. Etter at vi har lagt på et slingringsmonn på forbruket til denne familien ender vi opp med en ønsket hastighet på 80-100 Mbps. I dette tilfelle er man som oftest på utkikk etter et billig fiberbredbånd

Artikkelen fortsetter under listen

Anbefalte fiberbredbånd til en middels familie

Minimum 80 Mbit/s. Viser kun nasjonale fiberleverandører. (Endre)

Fiber 100
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 794 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
689 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Bredbånd 100
Fiberbredbånd - Telia Bredbånd
682 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
829 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 100
Fiberbredbånd - Telenor Bredbånd
774 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
859 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Så raskt internett trenger: Den store familien

I dette scenarioet ser vi for oss en familie på 4-6 personer hvor alle medlemmene bruker internettet samtidig. Her er det gjerne et par som spiller online, mor og far streamer TV fra etter middagstider og helt til nattesøvnen inntar, alle mobiltelefonene er tilkoblet, og det er både spillkonsoller og smart-TVer som er koblet på.

Dette er også et vanskelig scenario å regne seg frem til, da det hele avhenger av hvor mye internett enhver av de tilkoblede enhetene både bruker, og reserverer. Men på de dagene alle enhetene er tilkoblet, og alle bruker internettet til sitt høye forbruk kan man trenge alt fra 200 Mbps til 300 Mbps.

Det høres kanskje litt mye ut, men man må huske at for hver tilkoblede enhet så sløyfes internettkapasiteten litt, og når alle i tillegg har hver sin youtubevideo oppe, alle har mobilen tilkoblet, et par sitter å gamer, 2 smart-TVer står å summer i bakgrunnen så krever dette en relativt høy internettkapasitet.

Er du i en lignende situasjon som denne store familien, så kan man klare seg med et fiberbredbånd på 200 Mbps, men da vil man sannsynligvis, en gang i blant, oppleve litt problemer med internettkapasiteten, men ikke nok til å miste nattesøvnen.

Hvis du opplever problemer med internetthastigheten din, eller kanskje signalene i boligen din ikke helt strekker til, så har vi laget en guide på hva du selv kan gjøre for å forbedre internettet ditt, slik at du slipper å sitte i telefonkø i timesvis til bredbåndsleverandøren din.

Artikkelen fortsetter under listen

Anbefalte fiberbredbånd til en stor familie

Minimum 200 Mbit/s. Viser kun nasjonale fiberleverandører. (Endre)

Talkmore 200 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
200 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 300
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 794 omtaler
300 mbit/s
nedlasting
829 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiberbredbånd 250/250
Fiberbredbånd - Altibox Bredbånd
397 omtaler
250 mbit/s
nedlasting
929 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Fiber 500
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 794 omtaler
500 mbit/s
nedlasting
949 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 250
Fiberbredbånd - Telenor Bredbånd
774 omtaler
250 mbit/s
nedlasting
959 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Hvor høy hastighet er for høyt?

Dette spørsmålet er gjerne litt misvisende da det i teorien ikke finnes en ‘for høy hastighet’. Men tanken med dette er mest å vite om du du trenger å betale 1400 kroner for en 1000/1000 linje bare fordi det er et raskt internett. I de fleste scenarioer så trenger man ikke mer enn 500 Mbps.

Alt over 500 Mbps blir bare for at du skal laste ned, eller opp, filer så raskt som mulig. Det kan kanskje være kjipt å laste ned en 5GB fil på 2 minutter med 500 Mbps, men det å betale 500 kroner ekstra i måneden, sånn at du kan laste 5GB ned på 50 sekunder pleier ikke å være verdt det.

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE FIBERBREDBÅND

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE TRÅDLØSE BREDBÅND

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE SATELLITTBREDBÅND

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE KABEL-BREDBÅND

Få det beste og billigste bredbåndet der du bor

Hos Bytt.no er det enkelt å finne det beste og billigste bredbåndet på din adresse: Prøv vår anbudstjeneste hvor du vil få veiledning og tilbud fra flere bredbåndsleverandører.

Bytt.no er Norges største sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi, og innen bredbånd kan du raskt og enkelt sammenligne alle fiberbredbånd, trådløse bredbånd, satellittbredbånd eller kabelbredbånd.

NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR