Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO

Slik forhandler man på termingebyret

OPPDATERT TORSDAG 4. JANUAR 2024

Det er ikke alle bankene som er like flinke til å opplyse om termingebyret, men i noen tilfeller så er termingebyret viktigere enn renta.

Et lån består som oftest av 3 forskjellige betalingsposter, og i denne artikkelen ser vi nærmere på hva et termingebyr er.
Et lån består som oftest av 3 forskjellige betalingsposter, og i denne artikkelen ser vi nærmere på hva et termingebyr er.

Hva er et termingebyr?

Et termingebyr er et gebyr som bankene og andre utlånere legger på terminbeløpet ditt, som skal gå til å dekke de adminsistrative kostnadene ved ditt lån. De fleste låneprodukter har et termingebyr og beløpet pleier å varierer fra 10-100 kroner.

Usikker på hva et terminbeløp er? Her kan du lese deg opp om terminbeløp.

I tillegg til å betale avdrag på lånet ditt, sammen med månedlige renter, så betaler man også et termingebyr som altså er en liten administrativ kostnad hver måned, på samme måte som et fastbeløp på strømavtalene for eksempel. 

Kan termingebyret forhandles?

Termingebyret har en god del slingringsmunn og det er et flott forhandlingskort for deg som lånetaker, da du viser til en ekstra forståelse for økonomi når man setter spørsmålstegn ved termingebyret.

De fleste lånetyper kommer med en flytende rente som gjør at den renta du fikk oppgitt når du først fikk lånet, er høyst sannsynlig litt anderledes enn det den er idag.

Renta kan svinge opp og ned, så hvis en bank skryter av veldig lav rente, så kan det være denne renta bare er lav i en kort periode, mens et termingebyr forblir det samme gjennom hele låneperioden.

Nytt boliglån? Sammenlign alle 1063 norske boliglån i Bytt.no sin store sammenligningsliste for boliglån her

Sjekk alltid termingebyret

Hvis du velger et lån som har lav rente, men høyt termingebyr, og har valgt dette lånet kun fordi renta var lav, så kan det hende du har gått på en smell.

Har man et termingebyr på eksempelvis 100 kroner, så betaler man faktisk 6 000 kroner i termingebyr i løpet av en nedbetalingsplan på 5 år.

Eksempel;

Har du et forbrukslån på 70 000 kroner og betaler en rente på 11,8% så betaler du 14 782 kroner i renter, pluss 6 000 kroner i termingebyr over 5 år.

Har du et forbrukslån på 70 000 kroner og betaler en rente på 10%, altså nesten 2 prosent lavere, så går rentekostnaden ned til 12 730 kroner, pluss 6 000 i termingebyr.

I dette eksemplet så ser vi at en reduksjon av rentapå hele 2% utgjør bare 2 000 kroner, mens termingebyret fremdeles utgjør store deler av terminbeløpet.

Så det å velge et lån med lavere rente enn konkurrenten er ikke nødvendigvis alltid best. Sjekk alltid termingebyret først, og vær sikker på at banken tilbyr deg det laveste termingebyret de kan tilby.

Ta meg videre til Bytt.no sine sammenligningslister for boliglån her

Er du ikke fornøyd med det lånet du har i dag, så kan du enkelt bytte bank, og få deg et nytt lån. De elektroniske bankbyttene gjør at alt går smidig for seg, og det tar ikke lange tiden før man får flyttet lånet over i en annen bank. 

Sammenlign termingebyret på flere lån

Vi våre sammenligningslister så kan man enkelt se hvilke banker som krever dyre termingebyr og hvilke som krever lave gebyrer. Vi har sortert listen på lavest rente, men sjekk også hva de forskjellige bankene tar i termingebyr.

Det er anbefalt å bruke litt ekstra tid til å lese seg opp på lånevilkårene, da det høyst sannsynlig er snakk om lange nedbetalingsplaner som helst skal være så billige som mulig - på alle punkter.

Vær veldig skeptisk til å takke ja til det første lånetilbudet. Bruk det første lånetilbudet du får til videre forhandling, og nevn gjerne omtalescoren her på bytt til lånemegleren slik at megleren eller banken din skjønner at du har lest deg litt opp, og ikke kan bli lurt like lett. Omtalerangeringen til bankbranjsen finner du her

Bruk gjerne en finansagent

I våre sammenligningslister så får man opp et par forskjellige finansagenter. En finansagent er en person som jobber for å innhente så mange lånetilbud som mulig til deg, og samtidig forhandler frem best mulig vilkår.

Finansagenten kontakter 15 banker for deg, og innhenter alle tilbudene han får, og presenterer disse til deg. Det er ingen forpliktelser med å bruke en finansagent, frem til du først takker ja til lånetilbudet.

På denne måten så vet bankene at de må overgå konkurrentene for å kapre deg som kunde, og bankene strekker seg somregel endel lengre når man bruker en finansagent.

Sammenlign alle forbrukslån i Norge her 

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR