Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert torsdag 12. september

Les alt du trenger å vite om solfangere

Hva er en solfanger - se fordeler og ulemper

OPPDATERT LØRDAG 20. APRIL 2024

Les alt du trenger å vite om solfangere, hva dette er og se fordelene og ulempene med en solfanger.

Hva er solfangere og hva brukes dette til? Les alt du trenger å vite om solfangere på Bytt.no
Hva er solfangere og hva brukes dette til? Les alt du trenger å vite om solfangere på Bytt.no

Hva er en solfanger?

En solfanger er et apparat eller anlegg som fanger energien fra solen ved hjelp av vakumrør, eller andre systemer, og bruker denne energien til å varme opp vannet i en bolig. 

I motsetning til solceller som konverterer solens energi til elektrisitet, så vil en solfanger varme opp vann ved hjelp av en slags drivhuseffekt og sirkulerer dette varmtvannet inn i boligen. 

Solfangere er veldig populært i kombinasjon med vannbårne varmesystemer og varmtvannstanker og har til formål å bruke solens energi til å varme opp både boligen og varmtvannet ditt. 

Omlag 60-70% av strømforbruket går til å varme opp boligen, hvor en solfanger kan stå for det meste av dette. 

Les mer i dybden om hva som er forskjellen på en solcelle og en solfanger her

Hvor mye koster solfangere?

Prisen på et solfangeranlegg til kun varmtvann koster 30 000 kroner og oppover, og dersom man skal ha et anlegg stort nok til å kunne produsere varme inne i boligen koster 60 000 kroner og oppover.

Prisen på solfangeranlegget bestemmes ut ifra størrelse på anlegget og hvordan anlegget skal integreres med dine vannbårne varmesystemer.

Solfanger - se fordeler og ulemper

Et solfangeranlegg er en god del billigere enn et solcelleanlegg, men kan til gjengjeld ikke konvertere solens energi til elektrisitet du selv kan bruke til dine elektroniske apparater hjemme.

Likevel kan solfangere redusere strømforbruket ditt med opp til 70% og med en lavere prislapp er det flere og flere som velger å montere solfangere på boligens tak.

Fordeler med en solfanger

For ikke å snakke om de positive miljøvennlige aspektene ved en solfanger så finner man også flere andre gode grunner til hvorfor man burde montere solfangere på boligens tak.

Fordeler med en solfanger:

  • Miljøvennlig - Med å utnytte solens energi til å produsere varme vil man kunne redusere boligens strømforbruk med opp til 70% og dermed spare miljøet for store mengder CO2-utslipp.
  • Strømbesparelser - Har man boligens oppvarming koblet opp til solfangerne kan man i gjennomsnitt halvere strømregningene hver måned. 
  • Effektiv selv i overskyet vær - En solfanger er ikke nødvendigvis avhengig av sol, og kan også produsere varme selv om det er overskyet.
  • Lang levetid - Solfangere har en levetid på 20-30 år, og gir deg en direkte besparelse på strømregningene dine hver eneste måned. 
  • Krever lite vedlikehold - En solfanger er utviklet for å kunne vare lenge, og krever enormt lite til ingen vedlikehold gjennom levetiden.

Ulemper med en solfanger

Selv om fordelene med en solfanger er store og mange, og overveier ulempene i de fleste tilfeller så kan det være greit å vite om de potensielle ulempene ved solfangerne.

Ulemper med solfangere

  • Produserer kun varme - En solfanger kan ikke løsrive deg fra strømnettet, og kan kun produsere varmt vann som er ment til å sirkulere inne i boligen.
  • Ikke like effektiv på vinteren - En solfanger er mest effektiv fra mars til oktober, og mindre effektiv på vinteren.
  • Plassbehov - I tettbebygde strøk, eller i boligblokker, kan det være vanskelig å finne plass til å montere sine solfangere, da solfangere krever litt plassinvestering.
I Bytt.no sin anbudstjeneste for solceller vil man komme i kontakt med opp til 3 solcellemontører og forhandlere hvor man kan skreddersy sine løsninger og få uforpliktende pristilbud fra flere montører samtidig. Tilbudene kan sammenlignes og vurderes før man til slutt eventuelt velger å gå for montøren som tilbyr de beste og billigste løsningene. Ta meg videre til Bytt.no sin anbudstjeneste for solceller her 

Hvordan fungerer en solfanger?

En solfanger fungerer ved å absorbere solens energi for å produsere varme. Dette gjøres ved hjelp av en absorberende plate inne i solfangeren som er malt i mørke farger for å maksimere absorberingen av solens energi. 

Solstrålene varmer opp solfangerens absorberende plate og denne varmen overføres så til en væske, oftest vann eller frostvæske, som da sirkulerer gjennom vakumrørene som er integrert i solfangeren. 

Når denne væsken har nådd en temperatur på rundt 80-90 grader vil væsken begynne å sirkulere gjennom boligens vannbårne varmesystemer, eller en varmtvannstank for lagring til senere bruk.

Hva består en solfanger av

En solfanger består av en absorberende metallplate malt i mørke farger, et rørsystem eller vannkanaler, og et isolert hus laget av gjennomsiktig glass eller plast som slipper sollyset inn, og er designet for å holde på varmen. 

Solfangere kan minne om et flatt drivhus hvor solstrålene treffer den mørke absorberende platen, og varmer opp vannrørene ved hjelp av drivhuseffekten. 

Væsken inne i solfangeren sirkulerer inne i solfangerens rørsystemet for å fange opp all varme fra absorberingsplaten før det kan bli brukt til å varme opp boligen. 

Kan solfangere brukes til å produsere elektrisk strøm?
En solfanger kan kun produsere termisk varme, som i korte trekk betyr at en solfanger varmer opp vannet din bolig har bruk for, og kun dette. Teoretisk sett så er det mulig at en solfanger kan produsere elektrisk strøm, men da må man investere i dyre termoelektriske gereneringssytemer, som dampmaskiner og turbiner som ikke er lønnsomme på en mindre skala som for eksempel til boliger.

Ønsker man å produsere elektrisitet fra solens energi er det mer lønnsomt med solcellepaneler, da disse konverterer solens energi over til elektrisitet du kan bruke gjennom stikkontaktene dine.

Les mer om solceller og hvor lønnsomt dette kan være her

Evonastøtte til solfangere

Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger hvor formålet er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre energibesparende tiltak for boligen.

Selve monteringen av solfangeranlegget gir deg 5 000 kroner tilbake fra Enova, samt at du også får 200 kroner per kvaderatmeter av anlegget, med et maksimalt beløp på 10 000 kroner. 

Slik får du Enovastøtte når du monterer solfangere

For å få støtte fra Enova når man monterer et solfangeranlegg sender man enkelt og greit fakturaen på solfangerene og monteringen til Enova hvor de vil regne ut hvor mye du har krav på.

Det kan også være lurt å dobbeltsjekke på Enova sine hjemmesider, da disse støtteordningene kan endres nå markedet har stabilisert seg konkurransemessig. 

Når dette er bekreftet kan du enkelt få subsidier for de grønne initiativene dine ved å gå gjennom 3 steg. 

  1. Gjennomfør tiltak - avtal med montør, gjennomfør oppdraget
  2. Send faktura/kvittering - alt av kvitteringer sendes til Enova
  3. Motta utbetaling - etter at Enova har behandlet saken din(3-8 uker)
Man kan også få subsidier for å installere vannbårne varmesystemer i boligen hvis man ønsker å montere både solfangere og et vannbårent varmesystem. Her kan man også få opp til 10 000 kroner. 

Ønsker du å finne en montør som kan montere solfangere? Bytt.no har laget en sammenligningsliste for solcellemontører, hvor man også kan filtrere listene på montører som tilbyr solfangere. 

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR