Sammenlign alle 1066 boliglån på Bytt.no
Med hele 1066 boliglån tilgjengelig på det norske markedet så kan man fort ende opp i en situasjon hvor det blir vanskelig å velge hvilken bank du skal gå for. Med 107 banker på det norske markedet så skulle man tro at det heller ikke fantes så alt for mange flere enn 107 boliglån? Men slik er det altså ikke.
Det finnes enormt mange forskjellige typer lån, og hvis man velger riktig lån ut ifra hvilken situasjon du er i, så kan dette ende opp i en enorm besparelse, både økonomisk og i form av stress.
De mest vanlige typer lån på det norske markedet idag er, boliglån med enten fast eller flytende rente, rammelån, boliglån for unge eller fritidsboliglån:
Boliglån med flytende rente
Boliglån med en flytende rente er det mest vanlige boliglånet her i Norge, og det er et slik lån man får som standard av bankene, med mindre du etterspør en annen lånetype. Boliglån med flytende rente er et boliglån som gir deg en rente som svinger i takt med markedet.
Boliglån med fastrente
I motsetning til den flytende renta, så er et boliglån med fastrente et lån hvor renta holder seg samme punkt gjennom hele bindingsperioden. Et fastrente boliglån lar deg binde renta i en avtalt periode til en avtalt rentesats. Pass på at du ikke binder deg lengre enn du kan.
Skal du selge boligen om 7 månder f.eks. så bryter du med bindingstiden, og må betale store gebyrer.
Boliglån for unge
Et boliglån for unge, ofte kalt førstehjemslån, er et boliglån med en flytende rente, som er forbeholdt førstegangskjøpere. Ofte får man en litt bedre rente på førstehjemslånene, hvor bankene da håper at du velger dems bank, ved neste boligkjøp
Rammelån
Ramme- eller flexilån kan sammenlignes med et kredittkort, hvor du kan bruke penger på lånet ditt, så lenge det nedbetales. Vanlige rammelån har en belåningsgrad på 60 %, og hvis du i ditt tilfelle har en belåningsgrad på 52 %, så kan du overføre penger fra rammelånet ditt, til å f.eks. pusse opp e.l. uten at du må søke om å øke lånet ditt. Så lenge du ikke overstiger den avtalte belåningsgraden.
Fritidsboliglån
Et fritidsboliglån er det samme som et vanlig boliglån med flytende rente, bare at fritidsboliglån brukes på sekundærboliger, altså hytter e.l. Det stilles strengere krav til egenkapital på fritidsboliglån på 25 %, og bankene krever som oftest at du har resten av lånene dine i samme bank som du søker om fritidsboliglån.
Oftere er det bedre å bake inn hyttelånet i boliglånet. På denne måten trenger du bare 15% egenkapital, får en bedre rente og alle gjeldsutgifter knyttet til dine panteobjekter samles inn i et lån. Men vær oppmerksom på at dersom noe uforutsett skjer med boligen din som gjør at du må ut med flere hundretusen i reperasjoner, så blir det vanskelig å øke boliglånet nå som du har plassert hytten din i boliglånet.
Sammenlign alle boliglån i Norge i våre sammenligningslister her
Få billigst rente på ditt boliglån
Det finnes mange forskjellige måter man kan redusere renten man får på boliglånet sitt. Med å kvitte seg med dyre forbrukslån eller kredittgjeld, i form av refinansiering vil man kunne oppleve en redusert boliglånsrente, sammen med at dine forbrukslånsutgifter reduseres kraftig når du har refinansiert all smågjeld.
Belåningsgraden din spiller også mye inn på hvilken boliglånsrente du vil få. Hvis boligen din er verdt 5 millioner, og du bare skal låne 1 million, så gir dette deg en belåningsgrad på 20 %.
Når du da låner 1 million, og stiller 5 millioner som sikkerhet, så er det naturlig at bankene ser på dette lånet som en lavere risiko, enn hvis du skulle lånt 4 250 000kr, som gir 85% belåningsgrad. Dette gir deg også en redusert boliglånsrente.
Medlåntaker kan også gjøre at du får en redusert boliglånsrente. Hvis dere er 2 stykker, samboer e.l., som ønsker å ta opp et boliglån sammen, så står det 2 personer ansvarlig for lånet, som gjør at bankene får en større trygghet, og du en lavere rente.
Billigere boliglån med enkle bankbytter
Bytte bank? Heldigvis så går alt elektronisk når du bytter bank, så etter at du har signert et par dokumenter så overføres alt som må til, helt automatisk. Fakturaer og avtalegiroer går på personnummer, og ikke til tilknyttet bank, så fakturaene dine følger deg inn til din neste bank uten at du trenger å foreta deg noe som helst.
Pengene på kontoene blir også automatisk overført, og eventuelle penger som er på vei til din gamle banks konto, vil også bli vidersendt til din nye konto i en lengre periode etter bankbyttet.
Dette gjør at dersom du finner en ny bank, med billigere boliglån eller andre lån, så skal terskelen for å bytte til den nye banken være lav. Hvorfor skal du ha en bank med 1,5% høyere rente på boliglånet, bare fordi de hjalp deg med å opprette en sparekonto i konfirmasjonstiden?
Med et boligån på 3 000 000 kroner kan du spare 2 873 kroner hver måned på å bytte til en bank med 1,5% lavere rente. Det er en besparelse på 34 476 kroner i året.