Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert lørdag 25. mai

Spotpris, fastpris og variabel? Hvilken er best?

OPPDATERT TORSDAG 16. NOVEMBER 2023

Hvilken strømavtale er best? Det finnes forskjellige typer strømavtaler å velge mellom - Bytt.no viser deg fordelene og ulempene.

Hvilken strømavtale burde du velge? Bytt.no viser det hvilken avtaletype som har vært billigst de siste årene.
Hvilken strømavtale burde du velge? Bytt.no viser det hvilken avtaletype som har vært billigst de siste årene.

Når du skal velge strømavtale er det hovedsakelig tre forskjellige typer du kan velge mellom.

Tidligere har strømleverandører operert med en avtale som de har kalt “innkjøpspris”, men de fleste leverandørene har gått bort fra disse avtalene etter at Forbrukerrådet klaget inn denne avtaletypen til Forbrukertilsynet pga. “skjulte priser”.

Hva er forskjellen på avtalene

  • Spotprisavtaler bruker samme strømpris som strømselskapene kjøper sin strøm for, via en “strømbørs” som heter NordPool. Sagt på en annen måte; strømleverandørene tjener ingen penger på å selge strøm til spotpris. Derfor har de fleste avtalene et påslag eller et fast månedsbeløp - som er alt strømselskapet sitter igjen med i fortjeneste.   

  • Fastprisavtaler er en strømavtale hvor strømprisen er avtalt på forhånd, og varer så lenge som avtalen gjelder. Fordelen med disse avtalene er at du har en forutsigbar strømprisen, men ulempen er at det er som regel dyrere over tid, og avtalene har bindingstid. 

  • Variabel strømpris er en strømavtale hvor leverandørene selv bestemmer strømprisen de fakturerer. Prisen kan endres når som helst, men leverandøren er pliktig til å varsle minst 14 dager før de gjennomfører en prisendring. 

Hvilken avtale burde jeg velge?

Ekspertene er samstemte over hvilken avtaletype som er best; nemlig spotpris. Statistikk fra SSB viser at spotpris er den billigste avtaletypen over tid, og det er denne avtaletypen som Forbrukerrådet anbefaler. 

Variabel-avtaler har i snitt vært dyrere enn spotpris hver eneste år - de siste 8 årene (Det er så langt statistikken rekker), og i fjor var slike avtaler hele 71% dyrere enn spotprisavtaler i gjennomsnitt. Det utgjør ganske mange tusen kroner i løpet av et vanlig år.

Fastpris kan lønne seg i enkelte scenarioer hvor spotpris blir mye høyere enn strømleverandørene hadde sett for seg. Strømselskapene tar nemlig en kalkulert risiko når de tilbyr fastpriser - de gambler på at spotprisen skal ligge under det du betaler i fastpris. 

Når du inngår en fastprisavtale på strøm er det som å vedde i mot strømekspertene på hva som vil bli strømprisen i den perioden som avtalen gjelder.

Hva koster strømmen nå?

Strømprisen i Norge svinger fra time til time, og kan variere enormt på de forskjellige tidene av døgnet. Ofte koster strømmen mindre på natta enn på dagen. Men vet du hva strømmen din koster nå? 

For at du skal ha bedre kontroll på din egen strømfaktura, og kan kontrollere når på dagen du burde bruke strøm, så anbefaler vi at du tar en tur innom vår store oversikt over strømprisene i Norge.

Finn en god strømavtale på Bytt.no

På Bytt.no har vi samlet alle strømavtaler i Norge. All informasjon om priser og vilkår har vi hentet fra Forbrukerrådet, så du kan være trygg på at informasjonen som vises er korrekt. (Alle strømleverandører er forpliktet til å innrapportere sine priser og vilkår)

Strømlisten på Bytt.no er sortert på pris og kundeerfaringer, og viser kun spotprisavtaler med minst 12 måneder prisgaranti. Vi har sortert bort alt av lokkeavtaler, variabelpriser og fastpris. Informasjonen du ser i listen er hentet fra Forbrukerrådet og oppdateres hver time.

Utforsk mer på Bytt.no

På Bytt.no kan du gjøre mer enn å bare lese om de forskjellige strømavtalene i Norge, og vi anbefaler deg at du setter deg godt inn i strømuniverset før du bytter strømavtale.

I tillegg til å kunne sammenligne alle 327 strømavtaler på Bytt.no kan du også lese deg opp blant 15318 erfaringer fra kunder i strømbransjen.

Dersom du trenger hjelp til å finne en ny strømavtale, eller rådgivning og få svar på det du lurer på innenfor strøm så har vi også utviklet en strømrådgivningstjeneste hvor du kan få svar på alt du lurer på innenfor strøm.

Aktuelle tjenester innenfor strøm på Bytt.no

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR