⚠️
Blakk Week på
strøm mobil bredbånd forsikring lån
Spar opptil 20 000 kr
Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert mandag 9. desember

Hva er gjeldsregisteret?

OPPDATERT FREDAG 2. SEPTEMBER 2022

Vi nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til usikret, privat gjeld, og staten ser seg nødt til å utvikle en løsning.

For å få et lån nå til dags er man nødt til å ha orden på gjelden sin. Banken sjekker gjeldsregisteret på hver lånesøknad, men hva er egentlig gjeldsregisteret?
For å få et lån nå til dags er man nødt til å ha orden på gjelden sin. Banken sjekker gjeldsregisteret på hver lånesøknad, men hva er egentlig gjeldsregisteret?

Hva er gjeldsregisteret

Det Norske gjeldsregisteret er et register og en total oversikt over all usikret gjeld her i Norge. Dette innebærer kredittgjeld, forbrukslån og andre smålån uten sikkerhet. 

Hensikten med gjeldsregisteretregisteret er at bankene skal få bedre oversikt over lånetakerens gjeld, og at bankene ikke skal låne ut mer penger enn lånetaker kan nedbetale. 

For ikke mange år siden så kunne man ta opp så mange kredittkort og forbrukslån man ville i løpet av et år. Det tidligere gjeldsregisteret, som den gang var selvangivelsen, ble kun oppdatert en gang i året. Nå blir gjeldsregisteret oppdatert kontinuerlig.

Hva vises i gjeldsregisteret?

Gjeldsregisteret viser en oversikt over din totale gjeld uten sikkerhet, altså usikret gjeld. Registeret viser ikke sikret gjeld, som f.eks. boliglån, billån, studielån og til og med betalingsanmerkninger og inkassosaker. Denne gjelden vises på en kredittvurdering bankene tar på lånetakerne sine. 

Gjeld knyttet til enkeltpersonsforetak vil også vises i gjeldsregisteret, sammen med sikret gjeld med pant i eiendel som du selv ikke eier. 

Usikker på hva du har i gjeld?

Hvis man nylig har nedbetalt en usikret gjeld er det uansett alltid lurt å sjekke at all datagrunnlag og anmerkninger tilknyttet til gjelden blir slettet.

Gjeldsposter kan, i værste tilfelle, ligge i gjeldsregisteret helt til du selv retter opp i det, og mange kan fort bli overasket over hvor mye gjeld de står oppført med i gjeldsregisteret. 

Hvordan fjerne feil i gjeldsregisteret

Hvis du finner en feil i gjeldsregisteret eller om du står oppført med for mye gjeld så kan dette slå negativt ut på dine låne- eller kredittsøknader og det er viktig at dette rettes opp i i forkant av en eventuell lånesøknad. 

For å rette opp i feilen i ditt gjeldsregister så tar du enkelt kontakt med de aktuelle finansforetakene gjelden er registert hos, og tar samtalen med dem. I de aller fleste tilfeller så ligger det en krone eller noen ører i restgjeld som må slettes, og kan lett rettes opp i

Endringene skal gå fort og gjeldsregisteret oppdateres flere ganger om dagen, slik at du trenger ikke vente lenge før du sender avgårde en lånesøknad. 

Mens du har kreditorene dine på tråden anbefaler vi også å få en skriftlig bekreftelse på at gjelden er nedbetalt. 

Bli kvitt gjeld

En av de beste måtene på å redsere gjelda di er å refinansiere smålån. Kreditt- og forbruksgjeld er den vanskeligste gjelden å bli kvitt, da disse lånene fungerer som en ekstra brukskonto, og snøballen begynner fort å rulle når du har blir vant til litt ekstra penger å rutte med hver måned. 

I eksemplet nedenfor ser vi en relativt normal forbruksgjeld på 227 000 kroner. Her har man 4 forskjellige nedbetalingsplaner, hvor alle krever hvert sitt minstebeløp hver måned. Dette blir utrolig dyrt, og i mange tilfeller vil gjelden sjeldent minke. 

Når man refinansierer så ser man at man får samlet alt på en faktura, hos 1 kreditor i steden for 4 som tidligere. I tillegg reduseres renta kraftig som gjør at man, i dette eksemplet, kan spare litt over 30 000 kroner på en enkelt handling. 

Nei fra banken? Dette er dine muligheter

Det er ikke uvanlig at banken din sier nei til å refinansiere både boliglånet, forbrukslånet eller kredittgjelden din, enten du vil samle gjeld inn i boliglånet ditt eller samle i et felles billigere lån.

De fleste banker er svært "firkantet" i sine rutiner og man har som regel lite spillerom. Men, bare fordi din bank sier nei så betyr ikke det at alle banker sier nei - snarere tvert i mot.

Bytt.no har samlet og sammenlignet en rekke banker som ofte sier ja til både refinansiering og rådgivning der andre banker sier nei.

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR