Kredittkort eller forbrukslån
Om man skal velge et kredittkort eller et forbrukslån kommer veldig ann på din stiuasjon, men en tommelfingerregel for om kredittkort eller forbrukslån er best er at man kan si at kredittkort er best på spontane kjøp med kortsiktige nedbetalingsplaner, mens forbrukslån er best hvis nedbetalingsplanen strekker seg over flere måneder.
Kredittkortene gir rabatter og medlemsfordeler, men en høy rente, mens forbrukslån kommer uten rabatter og medlemsfordeler men med en mye lavere rente. Kanskje er løsningen å finne en kombinasjon av både kredittkortene og forbrukslån?
På papiret så er forbrukslån bedre enn kredittkort. Og på små transaksjoner så skal man helst bruke bruks eller sparekonto, for å unngå kredittkortfellen, men kredittkortene kommer med såpass gode rabatter og tilleggsordninger at mange kan dra nytte av en kombinasjon av både kredittkort og forbrukslån.
Oppussing
Når man pusser opp boligen sin kan det være lurt å vurdere kredittkortene. Veldig mange byggvarefirmaer leverer egne kredittkort hvor du får rabatter på varer du kjøper i deres butikker. Utnytter man dette kan man tjene mye.
Hvis man skal pusse opp for 100 000 kroner, og kjøper materialet i en butikk som tilbyr 10% avslag, eller 5% cashback, så har du plutselig fått 5 000-10 000 kroner med å bruke et kredittkort. Betaler du hele kredittkortet på forfall så har du i tillegg til å tjene penger, også unngått at det påløper renter på gjelda di.
Har du mye kredittgjeld fra før av? Da kan det være lurt å sjekke vår kredittgjeldskalkulator hvor vi regner ut hvor mye du kan spare på å samle kredittgjelda inn i et forbrukslån. Sjekk besparelsen din her
Spør alltid banken først
Skal man pusse opp så er det uansett alltid greit å forhøre seg med sin nåværende bank om de kan hjelpe til med et oppussingslån eller andre løsninger. Husk at hvis du får et nei fra banken, så finnes det mange andre banker som også gjerne skulle hatt deg som kunde. Se oversikten over bankene som oftere sier ja her
Om banken gir deg klarsignal på et oppussingslån, så er du ikke låst til å overføre dette lånet over til brukskonto, og betale materialene med brukskonto. Finner du et kredittkort som gir gode rabatter, så kan du tjene endel penger på å bruke et kredittkort, for så å betale ned hele beløpet med pengene du fikk fra banken din.
For en mer detaljert plan på hvordan du pusser opp boligen billigst mulig med kredittkort og forbrukslån så kan du lese mer om forbrukslån til oppussing her
Små spontankjøp
Har man et kredittkort for å kunne kjøpe litt ekstra i måneden, eller kanskje må bytte ut tørketrommelen uten at du har spart opp en liten buffer, så kan kredittkortene også være en fin løsning. Mange kredittkort gir cashback som vil si at du får tilbake en prosentdel av kjøpet ditt. Som oftest 3-5%.
Kjøper du da en tørketrommel for 5000 kroner og har planer om at dette skal betales på 2 måneder, så kan du betale 2 500 kroner på første forfall, for så å søke om betalingsfri måned, og betale de resterende 2 500 kronene den påfølgende måneden. På denne måten har du fått 2 måneder på å betale, men er fremdeles innenfor 30-45 dagers rentefri betaling som de fleste kredittkortene tilbyr.
Her gjelder det å være forsiktig, for snøballen begynner fort å rulle, og en butikktur her og der blir fort store summer som kan være vanskelig å nedbetale. Bankene gir deg flotte rabatter i håp om at du skal glemme å betale fult beløp, eller at beløpet er for høyt til at du klarer det på en måned, slik at renta begynner å løpe.
Ferie eller større arrangementer
Skal man derimot på en litt større ferie, eller kanskje du trenger ekstra penger til et bryllup eller en 50-års feiring, så er svaret på hva som er best av kredittkort eller forbrukslån litt anderledes. Man kan fremdeles benytte seg av kredittkort for å få rabattene og kredittkortgodene, men som oftest så foregår disse kjøpene over såpass lang tid at rentene på kredittkortet begynner å løpe.
Velger man å gå for et kredittkort for å finansiere ferien eller andre litt større arrangementer så er det viktig å ha planen klar før du bruker første krone på kredittkortet. Det viktigste du må bestemme deg for er om hvordan du vil at kredittkortetforbruket skal betales. Kommer gjelden til å bli større enn du kan klare å nedbetale på 2 måneder, så heller mattestykket i favør mot forbrukslån
Kredittkort som ikke er sperret for flere kjøp, er utrolig vanskelige å nedbetale og man kommer fort inn i en snøball som baller seg på måned etter måned. Ofte kan man ha planer om å nedbetale store summer hver måned, men man glemmer å tenke på at disse store summene man betaler gjør at økonomien den måneden blir trangere, og man ender ofte opp med å bruke kredittkortet igjen.
Forbrukslån til større kjøp
Ferier, bryllup og andre arrangementer i større skalaer kommer ikke bare med et høyt budsjett, men det kommer også med en høy stressfaktor. Det er mye som skal organiseres og mye som skal holdes kontroll på, og for veldig mange så kan det å sjonglere 2-3 kredittkort og passe på at det ikke påløper noe rente på disse stressende nok i seg selv.
Det kan derfor være best for mange og heller ta opp et forbrukslån, hvis man ikke har lyst eller mulighet til å tømme sparekonto. Da får man enkelt og greit utbetalt ønsket lånebeløp til kontoen din, og du kan begynne å handle ganske så raskt. De fleste forbrukslån krever avtalegiro, og da går betalingene av seg selv, uten at du trenger å tenke på noe som helst.
Øke forbrukslånet?
Husk at når du har fått et forbrukslån så kan det være litt vanskelig å øke dette lånet. Så lag et godt budsjett slik at du vet at du søker om nok penger. Hvis du ser at du har tatt opp et for lite forbrukslån, så kan du søke etter mer penger, men da kalles det å refinansiere.
Hvis du f.eks. tar opp et lån på 50 000 kroner, og ser at du mangler 15 000 kroner, så søker du om et nytt forbruklån på 65 000 kroner, og bruker dette til å betale ned 50 000 kroner på det lånet du allerede har nå, og bruker de resterende 15 000 kronene på det du ønsker.
Tar du opp et nytt forbruklån på 15 000, i tillegg til det du allerede har på 50 000 kroner, så betaler du ned på 2 forslkjellige nedbetalingsplaner, hvor begge av disse nedbetalingsplanene inneholder hvert sitt termingebyr, og rentesats.
Så hvis bankene tilatter det, så er det alltid å anbefale at du baker inn tidligere gjeld, i ditt nye forbrukslån, slik at du ikke ender opp med mange forskjellige nedbetalingsplaner og dyre gebyrer.