Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO

Hva er egenkapital til bolig?

OPPDATERT ONSDAG 6. SEPTEMBER 2023

For å kjøpe en bolig i Norge er man lovpålagt å selv stille med det som heter egenkapital. Men hva er egentlig egenkapital?

Bytt.no ser nærmere på ordet egenkapital, og hva egenkapital er. Er man nødt til å ha egenkapital, eller kan man lure seg unna?
Bytt.no ser nærmere på ordet egenkapital, og hva egenkapital er. Er man nødt til å ha egenkapital, eller kan man lure seg unna?

Hva er egenkapital

Egenkapital er kort forklart dine egne sparepenger, og egenkapital sier oss noe om hvor mye bankene krever at du selv stiller med som innskudd på lånet ditt. I Norge stilles det strenge krav til at man selv skal ha spart opp minst 15% av boligens verdi. 

Det vil da si at banken kan ikke gi deg et lån på boligens fulle verdi, og du er nødt til å stille opp med 15% selv. 

Ved kjøp av sekundærbolig er kravet om egenkapital på 40% i Oslo(15% for resten av landet)

Finne det andre muligheter?

Det kan ta enormt lang tid før man får spart opp 15% av boligens verdi, så heldigvis finnes det andre muligheter. 

Medlåntaker

Dersom du har en samboer, kjæreste, ektefelle, venn eller familie så kan dere gå sammen om å låne drømmeboligen deres. Kravet om 15% egenkapital forblir det samme, men nå er dere 2 personer som deler egenkapitalskravet, som da gjør at du bare betaler halvparten av egenkapitalen. Les mer om medlånetaker 

Kausjonist

Nære familiemedlem kan stille som kausjonister på ditt boligkjøp. Dette vil da si at eksempelsvis foreldrene dine stiller med sikkerhet i sin bolig, på ditt lån. Dersom lånet blir misligholdt vil banken kunne hente ut egenkapitalen din, i boligen til dine foreldre. Les mer om kausjonister

Privatlån innad i familien

Det å være kausjonist kommer alltids med en risiko, og i et skrekkscenario så kan det ende opp med at kausjonistene dine sitter uten en bolig.

Mange velger heller da å stille med private lån mellom familiemedlemmer for å oppfylle egenkapitalskravene. 

Kjøpe bolig under takst

Et annet alternativ kan også være at man kjøper boligen for en kjøpesum lavere enn boligens markedsverdi. 

Dette er ment for nære familiemedlemmer, hvor du kanskje skal kjøpe boligen av dine foreldre eller besteforeldre. Hvis dere prater med banken sammen, så vil de kunne finne en grei løsning på dette. 

Hvis foreldrenes bolig er verdt 2 000 000, og de selger den til deg for 1 700 000, så ser banken på mellomlegget på 300 000 kroner, som egenkapital.

Hvor mye sparepenger trenger jeg?

Dette kommer helt ann på hvilken bolig du ønsker å kjøpe, men for å kartlegge litt hvordan du ligger ann i sparingen mot drømmehuset så kan du enten ta dine sparepenger og dele dette på 0,15, eller så kan du ta prisen på boligen du ønsker å kjøpe, og gange dette med 0,15.

Har du 275 000 på sparekonto kan du da ta opp et lån på 1 833 000 kroner
275 000 / 0,15 = 1 833 000

Koster drømmeboligen 2 500 000 kroner, så må du ha en egenkapital på 375 000 kroner
2 500 000 x 0,15 = 375 000

Se gjerne vår guide til hvordan du blir kvitt kredittgjeld på enklest mulig måte

Har banken sagt nei?

Det er ikke uvanlig at banken din sier nei til å refinansiere både boliglånet, forbrukslånet eller kredittgjelden din, enten du vil samle gjeld inn i boliglånet ditt eller samle i et felles billigere lån.

De fleste banker er svært "firkantet" i sine rutiner og man har som regel lite spillerom.

Men, bare fordi din bank sier nei så betyr ikke det at alle banker sier nei - snarere tvert i mot. Bytt.no har samlet og sammenlignet en rekke banker som ofte sier ja til både refinansiering og rådgivning der andre banker sier nei.

Les mer om bankene som oftere sier ja her

Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR