Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert mai 2024

Hva er dokumentavgift ved boligkjøp

Hva koster dokumentavgift -

Sett deg inn i hva en dokumentavgift er, hvorfor man betaler dette og hvilke unntak som gjelder når det kommer til dokumentavgift og boligkjøp.

Les alt du trenger å vite om dokumentavgiften og se hvilke unntak som gjelder. Faller man inn under unntakene kan man potensielt spare opp mot 100 000 kroner.
Les alt du trenger å vite om dokumentavgiften og se hvilke unntak som gjelder. Faller man inn under unntakene kan man potensielt spare opp mot 100 000 kroner.

Dokumentavgift bolig

Skal man kjøpe en bolig her i Norge må man i den forbindelse tinglyse eierskifte-dokumentene, eller skjøtet, og dermed også i de fleste tilfeller betale avgifter forbundet med denne overføringen. 

Som en del av tinglysningsgebyret finner man dokumentavgiften, som er en statlig avgift man må betale hver gang man kjøper en bolig, med mindre man faller inn under unntakene. 

Dokumentavgiften er en stor utgift ved boligkjøpet, så det kan være lurt å sette seg inn i hvilke unntak som gjelder, og hvilke priser som er satt.

På Bytt.no kan man få oversikt over alle lokale eiendomsmeglere som finnes i din kommune og sammenligne kundenes egne erfaringer, meglertjenester og meglertyper.
Ta meg videre til Bytt.no sin sammenligningsliste for eiendomsmeglere her

Hva er dokumentavgift på bolig?

Dokumentavgiften er en av avgiftene man må betales til staten når man skal tinglyse boliger, eiendommer eller tomter.

Skal man kjøpe en bolig så må eierskifte av denne boligen tinglyses, hvor det da også kreves at man betaler en dokumentavgift.

Usikker på hva det betyr å tinglyse boligen? Les alt du trenger om tinglysning av bolig og om tinglysningsgebyret her

Hva koster dokumentavgiften?

Dokumentavgiften regnes frem prosentvis og koster 2,5% av boligens markedsverdi.

Dokumentavgiften på en bolig til en verdi på 3 millioner kroner koster da 75 000 kroner.

Hvem betaler dokumentavgiften

I Norge så er det vanlig at boligkjøper betaler dokumentavgiften, og betaler dermed for at boligen skal kunne overføres til vedkommendes navn.

Det finnes ingen regler for hvem det er som er lovpliktig til å betale dokumentavgiften, men vanlig kutyme i Norge er altså at det er kjøper av bolig som betaler denne avgiften.

Sammenlign eiendomsmeglerne og se hvilke meglere kundene er mest fornøyde med her

Det finnes likevel unntaker til denne dokumentavgiften, og dersom man faller inn under disse unntakene kan det være enmort mye penger å spare. 

Unntaker fra dokumentavgiften

De mest vanlige unntakene fra dokumentavgiften er blant annet hvis boligen skal overføres mellom ektefeller, samlivsbrudd, dødsfall og arv og oppløsning av sameie eller borettslag.

  • Dokumentavgift ved arv - det skal ikke betales dokumentavgift i forbindelse med dødsfall og arv. 
  • Dokumentavgift for ektefeller - overføring av eierskap mellom ektefeller utløser ikke dokumentavgift. Ved skilsmisse må man betale dokumentavgift ved overførsel mellom partene dersom boligen er særeie, men ikke felleseie. 
  • Dokumentavgift for samboere - dersom man har vært samboere i mer enn 2 år, trenger man ikke å betale dokumentavgift. Skal man derimot kjøpe seg inn i samboers bolig, må man betale dokumentavgift. 

I tillegg til dette finnes det flere særskilte tilfeller hvor man ikke trenger å betale dokumentavgiften, og det kan derfor være anbefalt at man anskaffer seg en eiendomsmegler for å være sikker på at alt blir gjort riktig.

Rådfør deg med flere lokale eiendomsmeglere og innhent pristilbud fra meglerne her

Hvorfor betaler man dokumentavgift?

I korte trekk så betaler man dokumentavgift i et forsøk på å skaffe penger inn til statskassen, på samme måte som for eksempel merverdiavgiften.

Dokumentavgiften er med på å tilføre midler og økonomi til lokalsamfunnet og er en stor del av pengene som tilføres statskassen hvert år, innenfor bolig og eiendom.

Få tilbud på meglertjenester fra lokale eiendomsmeglere på Bytt.no

For å sikre at hele salgsprosessen går best for seg, og blir utført etter riktige regelverk og lover, er det anbefalt at man rådfører seg med en eiendomsmegler.

I Bytt.no sin anbudstjeneste for eiendomsmeglere kommer man i kontakt med opp til 3 lokale eiendomsmeglere som alle ønsker å tilby deg sine meglertjenester.

I anbudstjenesten kan man rådføre seg med flere eksperter for å høre hva meglerne har å si, og forhøre deg rundt pris, før du signerer en kontrakt med megleren.

Tjenesten er gratis og helt uforpliktende og legger tilrette for at man skal kunne teste vannet litt før man bestemmer seg, samtidig som man setter et press på meglerens pris.

NYLIG OMTALTE EIENDOMSMEGLERE
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR