Ansvarlig bruk: Denne artikkelen inneholder informasjon om bruk av kredittkort. Bytt.no oppfordrer til et fornuftig og ansvarlig kredittkortbruk. Unngå spontane og uoverveide kjøp og alltid betal regningen innen forfallsdato. Hvis du har opparbeidet deg mye gjeld på kredittkort kan det være en god løsning å refinansiere kredittkortgjelden din, enten inn i boliglånet ditt eller til et billigere kredittlån hvis du ikke kan stille bolig som sikkerhet.
Hva er et reisekort?
Et reisekort er et kredittkort hvor du får reiseforsikring inkludert i kredittkortet. For at du skal få reiseforsikring på dine reiser så må minst 50% av reiseutgiftene være betalt med kredittkortet ditt. Med et reisekort så får du også avbestillingsforsikring, men vilkårene til denne forsikringen varierer veldig fra bank til bank
På det norske markedet så finnes det hele 137 kredittkort hvorav 121 av disse kommer med reiseforsikring. Når utvalget er såpass stort så skulle man tro at man skulle kunne velge reisekortet i blinde, men det finnes for det om store variasjoner blant reisekortene.
Du kan lese mer om hva et reisekort er, og hva du skal være på utkikk etter i et reisekort her.
Sammenlign reisekortene på Bytt.no
For at du skal få mest ut av ditt reisekort så er det like viktig å sammenligne kredittkortene som det er å sammenligne mobilabonnementene eller strømavtalene. Velger du riktig reisekort kan man ende opp med å spare flere tusen kroner på ferien sin, og velger man feil så kan man plutselig ende opp med å måtte betale i dyre dommer.
Reisekortene har varierende gebyrer og kostnader som gjør at dine utenlandske transaksjoner fort kan bli dyre hvis ikke du undersøker kredittkortene godt nok. For at din ferie skal bli så billig som mulig så er det lurt å undersøke hva som står med liten skrift.
-
Valutapåslag
Valutapåslag er et påslag kredittkortene tar for at de skal konvertere dine norske kroner over til valutaen som blir brukt i det landet du er i. Valutakursen svinger fra dag til dag, og kredittbanken legger derfor på et påslag for å gradere seg mot konverteringer som går i tap.
Dette påslaget varierer fra 0 % til 2,5 %
Betal alltid i lokal valuta når du er i utlandet. Valutapåslaget kredittbankene tar for å konvertere over til lokal valuta er som oftest mye mindre enn hva lokalbankene og butikkene tar.
-
Transaksjonsgebyrer i utlandet
I tillegg til valutapåslag så er det mange reisekort som også kommer med et transaksjonsgebyr. Dette betyr at hver gang du bruker kredittkortet så påløper det en ekstra kostnad. Dette er som oftest bare et gebyr som kredittbankene skal tjene penger på, og det finnes mange kort som er gebyrfrie i utlandet.
Disse transaksjonsgebyrene kan variere fra 0 til 3.
-
Uttaksgebyrer i utlandet
Skal man ta ut penger fra en minibank i utlandet så kan dette fort koste deg dyrt, både med et vanlig bankkort og et reisekort. Kredittbankene legger ofte på et gebyr som tilsvarer en prosentdel av uttaket, så hvis du skal ta ut 5 000 kroner i lokal valuta så kan dette koste deg 375 kroner i gebyrer.
Uttakgsgebyrene kan variere fra 0 til 250 kr.
-
Rabatter
De fleste reisekort kommer med andre fordeler enn bare reiseforsikring og du kan finne kredittkort som gir deg høye rabatter på flyreiser og hoteller. Dette kan gjøre at ferien plutselig blir 10-20 % billigere for deg, og hvis du i tillegg velger et kort som har cashback, så får du også igjen 1-5 % av transaksjonene dine.
Bruk kredittkortet allerede før avreise
Når du bestiller fly og hotell er det lurt å betale med et kredittkort - av mange årsaker. Enkelte kredittkort gir deg nemlig gratis reise- og avbestillingsforsikring så lenge halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. De beste kredittkortene gir også reiseforsikring som dekker resten av reisefølget.
En annen viktig grunn til å betale med kredittkortet er finansavtalelovens paragraf 54b. Den gir deg rett til å kreve pengene tilbake dersom flyselskapet skulle gå konkurs og du ikke får reist.
Det har vært flere store og uventede konkurser av både flyselskaper og reiseoperatører de siste årene, og dersom du bestiller reisen med et kredittkort stiller du juridisk sterkere.
Mange tror at reiseforsikringen de har hos forsikringsselskapet dekker en eventuell konkurs, men det er nesten aldri tilfellet. Europeiske Reiseforsikring, som er en av de største aktørene innen reiseforsikring, sier i en artikkel til DinSide "reiseforsikringen ikke omfatter tap, skade eller utgifter som direkte eller indirekte har sammenheng med streik, lockout eller annen form for arbeidskonflikt".
Sist men ikke minst er kanskje hovedargumentet at man kan spare seg for å kjøpe reiseforsikring fra forsikringsselskapet eller avbestillingsforsikring fra reiseoperatøren.
Hvis du har penger til å betale kredittkortregningen innen forfall, så kan det fort være tusenvis å spare på å bruke et kredittkort fremfor bankkortet.
Kredittkort | Bankkort | |
---|---|---|
Reiseforsikring | Gratis | 1 500 kr |
Avbestillingsforsikring | Gratis | 500 kr |
Rabatter på fly, hotell og leiebil | Ja | Nei |
Konkursbeskyttelse | God | Svært dårlig |
Sikkerhet mot svindel | Svært god | Svært dårlig |
Hva enn du gjør, ikke reis uten reiseforsikring!
Hvert år leser vi de samme overskriftene om nordmenn som er på ferie uten reiseforsikring og ender opp med gjeld på flere hundre tusen kroner, får dårlig medisinsk behandling og ferien blir et mareritt.
En reiseforsikring er blant de billigste og enkleste forsikringene man kan skaffe seg, enten automatisk og gratis via et kredittkort eller fra et forsikringsselskap.
Hvis du ikke ønsker reiseforsikringen din gjennom et kredittkort så kan du raskt og enkelt her på Bytt.no sammenligne tilbud på reiseforsikring fra flere forsikringsselskaper
Bruk reisekort mens du er på ferie
Dersom du betaler et varekjøp med kredittkort vil dette stort sett være gebyrfritt, og du betaler heller ikke renter før etter den rentefrie perioden. De fleste kredittkort som spesialiserer seg for bruk i utlandet tar heller ikke kontantuttaksgebyr.
Dersom du bruker det vanlige bankkortet ditt er det ofte forbundet dyre gebyrer til disse uttakene og kjøpene.
Hvis du først skal ta ut penger i f.eks en minibank eller du drar kortet på et kjøpesenter så sørg for at valuaten ikke er i norske kroner. Hvis du betaler med norsk valuta så er det minibanken eller brukerstedet som setter valutakursen.
Denne er ofte langt høyere enn hvis du betaler i lokal valuta og lar det globale betalingsnettverket bestemme.
Bedre sikret mot svindel
Du er også langt mer sikret mot svindel. Dersom du blir svindlet når du bruker ditt eget bankkort, vil pengene dine forsvinne fra kontoen din. Du kan altså risikere at hele bankkontoen din blir tømt. Bruker du derimot et kredittkort får du kun en regning som du etter beviselig svindel slipper å betale.
Mange reisekort å velge mellom
Det finnes mange kredittkort å velge mellom som tilbyr en eller flere fordeler for deg som vi ha et godt kredittkort med på ferien. I våre sammenligningslister for reisekort så finner du alle kredittkortene på det norske markedet som et minimum tilbyr reise- og avbestillingsforsikring.