Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert mandag 24. juni

Snart forsvinner ADSL - her er de beste erstatningene

Her er alternativene dine når ADSL gjennom kobbernettet forsvinner

Kobbernettet har vært i drift i lange tider, og det er ikke lenge før vi kan feire 100-års jubileum. Utbyggingen begynte så tidlig som på 1920-tallet, og ble fort utbygd ved hjelp av kommunale dugnader. På den tiden var det ment at disse kobberkablene skulle gå til bruk av telefonsamtaler på kryss og tvers av landet og suksessen har gitt oss en teknologi som har vært i drift i snart 100 år. Men nå er det slutt.

Kobberkabler slik vi er vant med å se de. Snart blir disse fjernet og da mister alle ADSL-forbindelse.
KOBBERLINJER: Løsningen for å komme tilbake på nett igjen er bare et par klikk unna

ADSL slått av konkurrentene

Med en 100 år gammel grunnmur så er det klart at huset som plasseres oppå ikke står like støtt som med dagens grunnmurer. Likt er det med ADSL. Kobberkablene ble laget for telefonitjenester, men på tidlig 2000-tallet så nådde ISDN nettet sin fulle kapasitet, og etterlengselen for å koble seg på nettet ble for stor.

Telenor fant da ut at man kunne benytte seg av kobberkablene for å koble seg på nett, og det ble umiddelbart startet et stort prosjekt om å gjøre kobberkablene mer stabile, og mer spisset inn til datatrafikk, og ikke telefonitrafikk.

ADSL ble fort populært

Årene går og ADSL blir mer og mer populært, og i 2011 nådde ADSL sin topp på 914 000 abonnementer. I 2016 møtte ADSL sin verste fiende, da regjeringen kom med en lovnad om at minst 90% av Norges befolkning skulle ha tilgang til en hastighet på minst 100 mbit/s. Dette er en hastighet ADSL ikke klarer å levere, så bredbåndsfokuset skiftes over til den lovende fiberteknologien med enorme hastigheter.

Flere forsøk på å øke hastigheten til ADSL

Det tok ikke mer enn 5 år før fiber passerte ADSL på antall abonnementer, og ADSL bredbåndet må sakte men sikkert innrømme et nederlag. Kobberkabel-teknologien har jobbet hardt for å kunne konkurrere med fiber og annen teknologi, i form av VDSL, SDSL, SHDSL og HDSL bl.a.

Denne familien av DSL-bredbånd er industriens forsøk på å stabilisere internettet som sendes via kobberkablene. Men når konkurrenten kan sende internett med lysets hastighet så er det ikke mye ADSL kan gjøre med saken.

ADSL er i ferd med å dø

Nå er det ikke mange årene før Telenor drar i ADSL-pluggen og legger ned hele DSL familien. Vår sterke vane om å koble seg på nettet og sosialisere seg med andre har blitt for sterk for DSL-familien, og de hardtjobbende kobberkablene klarer ikke å frakte nok data for at vi som forbrukere skal bli fornøyd. Men det er kanskje på tide.

Kobbernettet legges ned 15. desember 2022

Etter planen så skal datatrafikken via kobberkablene avsluttes den 15. desember 2022, og bredbåndsleverandørene jobber hardt for å finne nye alternativer for det Norske folk. I en perfekt verden så hadde alle hatt en fiberkabel inn i boligen, og da aller helst en kabel man kunne fraktet med seg hvor nå enn man beveger seg, men slik er det dessverre ikke.

Alterantiver til ADSL

Idag har vi klare endel forskjellige alternativer til ADSL-bredbåndet, men forbrukeren er nødt til å sette seg litt inn i alternativene for å se hvordan man kommer seg best ut av nedleggelsen av kobberkablene. Alternativene er mange, og gode, men kun i riktig situasjon.

Alternativ til ADSL: Trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd er nok et av de mest lovende alternativene til erstatte ADSL på sikt. Kort forklart så er et trådløst bredbånd et bredbånd som benytter seg det norske mobilnettet, som gjentatte ganger har blitt omtalt til å være i verdensklassen. Hvis vi klarer å få internett på telefonen til en hver tid uten en tykk kabel på slep, så burde det, i teorien, gå fint å koble boligen på dette internettet.

Trådløst bredbånd er lokasjonslåst

Men det finnes negative sider med dette internettet også. Men potensialet med dette bredbåndet ser utrolig lovende ut. Det ligger forøvrig inne en geografisk sperre på abonnementet, slik at du kun vil få internett på din hjemmeadresse i motsetning til mobilt bredbånd.

LES OGSÅ: De største forskjellene mellom trådløst bredbånd og mobilt bredbånd

En annen delvis negativ side av denne formen for bredbånd er at dette bredbåndet kan ikke frakte like mye trafikk som en fiberkabel kan. Våre flotte 4G master her til lands klarer ikke noe særlig bedre hastighet enn 75 Mbps, som er ganske så identisk med ADSL teknologien. 4G+ klarer riktignok hastigheter nærmere 200 mbit/s men er mindre utbredt. Når 5G mastene blir like mange som 4G mastene og vi kan surfe fritt på 5G nettet, vil den trådløse bredbånd-teknologien holde tritt med utviklingen, og vi vil da kunne se et bredbånd som kan konkurrere med fiber på hastigheten.

Ikke helt ubegrenset bruk enda

Sist så kan det også nevnes at denne formen for bredbåndsabonnement kommer med en datakvote. Dette vil da si at du betaler en fast sum på en viss mengde data. Bruker du mindre enn denne kvota, så har du i teorien kastet penger ut av vinduet. Hvis kvoten er på 1000 GB, og du bruker bare 200 GB, så har du fremdeles betalt samme abonnementspris som naboen din som bruker 990 GB i måneden

I oversikten under finner du de billigste 20+ mbit/s trådløse bredbåndene på markedet i juni 2024. Usikker på hvor raskt internett du trenger? Les vår guide som gir deg svar på hvor raskt internett du trenger.

Artikkelen fortsetter under listen

Topp 5 billigste trådløse bredbånd juni 2024

Minimum 20 mbit/s. (Endre)

Bredbånd 25
Trådløst bredbånd - Telia Bredbånd
697 omtaler
25 mbit/s
nedlasting
639 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Trådløst Bredbånd 30 Mbps
Trådløst bredbånd - Brdy
268 omtaler
30 mbit/s
nedlasting
648 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Trådløst Bredbånd opptil 50
Trådløst bredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 879 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
689 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Trådløst Bredbånd 100
Trådløst bredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 879 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
699 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Trådløst bredbånd 30 Mbps
Trådløst bredbånd - Allente Bredbånd
26 omtaler
30 mbit/s
nedlasting
699 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Alternativ til ADSL: Satellittbredbånd

Satellitten har vært i omløp i flere generasjoner, og denne teknologien bringer nå gode håp for hele verden. Det forskes på om man kan koble hele verden på satellitt bredbånd, slik at hver krik og krok over de 7 verdensdelene kan forenes på internettet, med lovende resultater.

Per nå så er det en satellitt som sender internettsignaler til hele nord-europa, med millimeters presisjon, og hvis vi kan gjøre dette på en verdensbasis så sparer vi oss for en hel del med graving av fiberkabler, og de økonomiske postene ved utbyggingen av et nett som skal gå via bakken.

Nådd sitt potensiale intill videre

Per nå, så har denne teknologien nådd sitt høydepunkt, og det finnes en hel del negative sider med denne teknologien. Vind og regn kommer til å påvirke signalene dine. Når våren kommer så vil bladene på trærne påvirke signalene dine og du vil uansett ikke klare å oppleve en raskere hastighet enn 50 Mbps med perfekte forhold.

Nå forskes det på om laserteknologi skal kombineres med satellitt. Altså, sende 'fibersignaler' gjennom lufta, og ikke via glasskabler. Forskningen viser til gode resultater, og hvis alt går etter planen, så kan hele verden koble seg på denne fiber-satellitt-hybridordningen.

Enn så lenge kan man sammenligne markedet som det er, med en rekke forskjellige satellittbredbån å velge mellom. Den største fordelen er at dette er en type bredbånd som kan levere signal over alt. I listen under finner du de 5 billigste satellittbredbåndene på markedet mandag 24. juni 2024

Artikkelen fortsetter under listen

Norges billigste satellittbredbånd mandag 24. juni 2024

Oversikt over de billigste satellittbredbåndene på markedet mandag 24. juni 2024. (Endre)

Opptil 16 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
16 mbit/s
nedlasting
349 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Opptil 22 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
22 mbit/s
nedlasting
549 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
FREEDOM 25
Satellittbredbånd - Via bredbånd
1 omtaler
25 mbit/s
nedlasting
599 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
STARLINK RESIDENTIAL
Satellittbredbånd - Starlink
4 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
657 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Opptil 50 Mbps
Satellittbredbånd - Brdy
268 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Alternativ til ADSL: Fiber

Fiber er nok den formen for bredbånd som de fleste av oss ønsker å få, men ikke alle kan ha den gleden. For å få tilgang på fiberbredbånd så er man nødt til å ha en fiberkabel inn til boligen din. I mange tilfeller så ligger det allerede en, kanskje til og med to fiberkabler inn til boligen din, eller i påvente av at du bestiller fiberbredbånd.

Fiber sender datatrafikk i lysets hastighet, og det rapporteres inn en oppetid på bredbåndsformen på hele 99,99%. Man kan av og til møte på hastighetsproblemer på fiber, men i de aller fleste tilfellene så skyldes disse problemene feil eller utdatert utstyr. Hadde man kunne hatt en fiberkabel hele veien fra sentralen og inn i din PC, hadde du i 0,01% av tilfellene kunne opplevd litt hastighetsproblemer.

For å kartlegge litt hvilke aktiviteter som krever mest data, slik at du kan få et overblikk over hvor mye data du trenger, så har vi laget en guide på hvilken hastighet og hvilken kvote man skal gå for

De fleste som går fra ADSL ønsker seg nok over på fiber. Enten du vurderer å etablere fiber eller allerede har tilgang via fiberkabel så finner du i oversikten de 5 billigste fiberbredbåndene på markedet i juni 2024:

Topp 5 billigste fiberbredbånd mandag 24. juni 2024

Minimum 50 Mbit/s. Viser kun nasjonale fiberleverandører. (Endre)

Fiber 50
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 879 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
619 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Talkmore 50 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
50 mbit/s
nedlasting
629 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 100
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 879 omtaler
100 mbit/s
nedlasting
689 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Talkmore 200 Mbps
Fiberbredbånd - Talkmore Fiber
1 omtaler
200 mbit/s
nedlasting
749 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Fiber 300
Fiberbredbånd - NextGenTel Bredbånd
1 879 omtaler
300 mbit/s
nedlasting
829 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Alternativ til ADSL: Mobilt bredbånd

Mobile bredbånd opererer på samme måte som et trådløst bredbånd gjør, men dette bredbåndet er mobilt, altså, man kan ta det med seg hvor man vil. Så dette bredbåndet er ment for de som er ute å reiser, eller kanskje har 2 forskjellige bopel. Man kan ta med seg internett-tilgangen på bilturer, på hytta, eller kanskje til og med mens du sitter i bilen og kona er på shopping.

Månedlig datakvoter begrenser

Dette bredbåndet har mange bruksområder, og kan passe for de fleste som har flere enn 1 tilkoblet enhet. Man kan argumentere for at man liksågreit bare skal kjøpe et mobilabonnement med høy datakvote, og få samme resultat, men denne datakvoten blir fort spist opp hvis man skal begynne å strømme nett-tv og forskjellige filmer.

De fleste mobile bredbånd kan også tas med ut av landet. Skal du på ferie i et EU/EØS land så kan du surfe trygt på en lav regning. I tillegg kommer mesteparten av abonnementene med fri fart, som da vil si at du kan oppnå mye høyere hastigheter på mobilt bredbånd enn trådløst bredbånd. I de beste tilfellene kan denne hastigheten konkurrere med fiberteknologien.

Her på Bytt.no kan du enkelt sammenligne alle mobile bredbånd. I oversikten under har vi hentet frem noen av billigste mobile bredbåndene på markedet i juni 2024.

Artikkelen fortsetter under listen

Norges billigste 10 GB+ mobile bredbånd juni 2024

Topp 5 billigste 10 GB mobile bredbånd. Inkl. data rollover og ingen bindingstid. (Endre)

📢 Fremhevet
Mobilt bredbånd 100 GB Kampanje
5G Telenor-dekning
Halv pris i 2mnd
Ingnen bindingstid
295 omtaler
100 GB
pr. mnd
249 kr
pr. mnd
Annonse
Detaljer
Mobilt bredbånd 10 GB
Telenor-dekning. SIM-kort.
295 omtaler
10 GB
pr. mnd
199 kr
pr. mnd
Samarbeid
Detaljer
10 GB
Telia-dekning. SIM-kort.
754 omtaler
10 GB
pr. mnd
249 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Sammenlign tilbud på bredbånd
Få det beste og billigste bredbåndet, sammenlign tilbud fra flere leverandører
Sammenlign tilbud
Tar kun 2 minutter Helt uforpliktende
Mobilt bredbånd 20 GB
Telenor-dekning. SIM-kort.
295 omtaler
20 GB
pr. mnd
299 kr
pr. mnd
Samarbeid
Detaljer
15 GB
Ice-dekning. SIM-kort.
3 899 omtaler
15 GB
pr. mnd
299 kr
pr. mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Sammenlign bredbåndsmarkedet

For at man skal klare å sammenligne de forskjellige bredbåndene på riktigst måte så er det viktig at vi separerer bredbåndstjenestene hver for seg, og undersøker hvilke behov har du for bredbåndet ditt. Hvis man har mulighet for fiber, så er det, i de fleste tilfellene, det beste alternativet.

Trådløst bredbånd og mobilt bredbånd kommer på en delt andreplass avhengig av behovet ditt, mens satellitt bredbånd er kun for de som ikke har andre alternativer.

Hos Bytt.no kan du raskt og enkelt sammenligne hele det norske bredbåndsmarkedet, fordelt på både fiber, trådløst bredbånd, satellittbredbånd og kabelbredbånd:

Fiber

Sammenlign alle fiberbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE FIBERBREDBÅND

Trådløst bredbånd

Sammenlign alle trådløse bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE TRÅDLØSE BREDBÅND

Satellitt bredbånd

Sammenlign alle satellittbredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE SATELLITTBREDBÅND

Kabel-bredbånd

Sammenlign alle kabel-bredbånd og bytt til et bedre bredbånd

ALLE KABEL-BREDBÅND
NYLIG OMTALTE BREDBÅNDSLEVERANDØRER
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR