Sammenlign. Bytt. Spar.
HUS & HJEM
BEDRIFT & BORETTSLAG
MIN BYTT
BYTT.NO
Oppdatert tirsdag 21. mai

Øke boliglånet? Slik lykkes du med refinansieringen

Her har vi samlet 5 gode tips du bør følge for å øke boliglånet

Hvis du ønsker å øke boliglånet ditt så kaller bankene dette for refinansiering. Hvis du skal øke boliglånet gjennom å refinansiere det så bør du ikke takke ja til bankens første og beste tilbud - det kan fort bli en dyr økning av boliglånet. Her har vi samlet 5 gode tips på hva du bør være obs på når du øker boliglånet ditt.

Mange ønsker å øke boliglånet for å finansiere oppussing eller f.eks kjøp av ny bil.
ØKE BOLIGLÅN: Mange øker boliglånet sitt for å finansiere oppussing. Dette er en smart investering fordi oppussing som regel fører til økt verdi av boligen, som igjen kan bety lavere rente.

Hvorfor øke boliglånet og ikke ta opp andre lån?

Det finnes mange grunner til hvorfor man ønsker å øke boliglånet gjennom refinansiering. Den viktigste årsaken er at et boliglån er blant de beste og billigste lånene man kan ha. Så dersom man skal gjøre større investeringer, som f.eks oppussing, totalrenovering eller kjøpe ny bil så er det som regel alltid billigere å finansiere dette gjennom å øke boliglånet, enn å ta opp seperate egne lån for hver ting.

Dette kommer tydelig frem når man ser på rentene. Hos Bytt.no kan man enkelt sammenligne alle 1063 boliglån, 739 billån og 206 båtlån som finnes på markedet i mai 2024, og man ser fort at renten på boliglån er vesentlig lavere enn på andre typer lån.

Tips: Hvis man kjøper bil eller båt på boliglånet, så bør man vurdere å tilpasse nedbetalingstiden deretter. Båt og bil faller stort sett raskt i verdi, og nedbetalingstiden på det man låner opp ekstra på boliglånet bør reflektere det faktiske verditapet.

F.eks hvis du øker boliglånet med 200 000 kr for å finansiere et bilkjøp så ønsker du ikke 30 års nedbetaling på dette lånet, da verdifallet på bilen vil overgå kostnaden til lånet.

Sørg for at nedbetalingstiden totalt sett reduseres for å reflektere bilens verdifall. Dette er de fleste bankene behjelpelige med å regne ut og sette opp for deg.

Hvem kan øke boliglånet?

Alle kan refinansiere og øke sine boliglån så lenge man er innafor de to viktigste retningslinjene bankene er lovpålagt til å operere innen:

 • Samlet gjeld:
  Boliglånet kan ikke overstige 85% av boligens verdi
 • 5x inntekt:
  Lånets totale størrelse bør ikke overstige 5 ganger din/deres årlige inntekt.

Bankene er i utgangspunktet alltid interessert i å refinansiere boliglånet ditt opp mot 85% så lenge du kan vise til god betalingshistorikk.

Så hvis du først skal øke boliglånet ditt så faller du i én av to kategorier slik banken vurderer deg:

 • Du har høy belåningsgrad:
  Boliglånet ditt er ganske nærme 85% av boligens verdi
 • Du har lav til middels belåningsgrad:
  Du har betalt ned en vesentlig andel av boliglånet ditt

Basert på hvilken kategori du befinner deg i så finnes det ulike grep du kan (og bør) ta for å øke boliglånet.


Slik øker du boliglånet med høy belåningsgrad

Dersom du har nærmere 85% belåningsgrad er det svært sannsynlig at du får nei fra banken. Bankene er lovpålagt til å ikke låne ut mer enn 85% av boligens verdi, og man kommer ikke unna denne regelen. Så hvis du havner i denne kategorien er det to ting du kan gjøre for å øke boliglånet ditt; Øk boligens verdi eller bytt bank.

1: Økt boligverdi = redusert belåningsgrad = økt boliglån

Hvis du ligger et sted mellom 80-85% belåningsgrad, så er raskeste veien til et økt boliglån å øke verdien på boligen. Dette gjøres mest effektivt med å renovere eller pusse opp større deler av boligen. Nytt bad eller nytt kjøkken kan fort drive opp verdien på boligen. Men du ser kanskje ironien i problemstillingen du nå står ovenfor?

 1. Du ønsker å pusse opp boligen din
 2. Hvis du pusser opp boligen din så øker boligen sannsynligvis i verdi
 3. Hvis boligen øker i verdi, så kan du øke boliglånet ditt, og du kan bruke pengene på å finansiere oppussingen
 4. Men du får nei av banken fordi boligens nåværende verdi gjør at du vil overstige 85% belåningsgrad
 5. Du får ikke pusset opp

Dette er en kjent problemstilling mange møter. I denne situasjonen har man stor sett to valg; Ett er fornuftig og ett innebærer en del risiko hvis man ikke holder tungen rett i munnen. Det fornuftige valget i denne situasjone er å spare. Du får ikke gjort noe med badet eller kjøkkenet i denne omgang, men må begynner å spare for å finansiere oppussingen på egenhånd.

Hvis du ikke har tid eller ønske om å spare, så finnes det muligheter, men de kommer ikke uten risiko: Forbrukslån eller kredittkort.

1 av 3 forbrukslån brukes til oppussing

Nærmere 1 av 3 forbrukslån som nordmenn tok opp i 2016 ble brukt til oppussing, og det er ingen grunn til å tro at dette er noe mindre i 2024. Mange av de som har tatt et forbrukslån eller kredittgjeld for å pusse opp har planer om å gjennomføre planen som er nevnt ovenfor:

 1. Du ønsker å pusse opp boligen din
 2. Hvis du pusser opp boligen din så øker boligen sannsynligvis i verdi
 3. Hvis boligen øker i verdi, så kan du øke boliglånet ditt, og du kan bruke pengene på å finansiere oppussingen
 4. Men du får nei av banken fordi boligens nåværende verdi gjør at du vil overstige 85% belåningsgrad
 5. Du tar derfor opp et billig forbrukslån for å finansiere oppussingen
 6. Etter ny verdivurdering har boligen steget i pris
 7. Du øker boliglånet ditt identisk med det du har i gjeld på forbrukslån/kredittkort og nedbetaler det i én betaling så fort som mulig

Dersom man lykkes med dette så har boligen sannsynligvis steget mer i verdi enn hva det kostet, som betyr at man kan låne ytterlige mer penger på boliglånet hvis man f.eks skal kjøpe bil eller lignende.

Tips: Bruk en finansagent for å få det billigste oppussingslånet

Dersom du ønsker å gå videre med valget så anbefaler vi deg å bruke en finansagent. En finansagent, som navnet tilsier, er en agent som helt gratis jobber på dine vegne for å innehente tilbud fra inntil 15 banker. Da er det enkelt for deg i ro og mak å velge det billigste oppussingslånet.

Alle oppussingslån benytter seg av "fra" renter, og hvilken rente du får settes individiuelt fra bank til bank. Derfor er det veldig lurt å bruke en finansagent, som innhenter personaliserte tilbud til deg med renten du får.

Artikkelen fortsetter under listen

Her er de tre billigste oppussingslånene på markedet i dag:

Topp 3 billigste oppussingslån tirsdag 21. mai 2024

Topp 3 billigste oppussingslån til bruk for å øke boligens verdi. Lån på 140 000 kr med 5 år nedbet. tid. (Endre)

Omtaler
Eff. rente
Kost/mnd
Valg
📢 Fremhevet
La bankene kjempe om deg!
Søk hos 25 banker med én søknad
Gratis og uforpliktende
Hjelper alle søkere
Eksempelrente: Nominell rente 9,71%, Effektiv rente 11,19% lånebeløp 130 000, nedbetalingstid 5 år, kostnad: 37 988, totalt: 167 988.
30 omtaler
12,49%
eff. rente
3 083 kr
kost/mnd
Annonse
Detaljer
Grønt lån
Eksempelrente: Nominell rente 8,49 %, Effektiv rente 9,14 %, lånebeløp 140 000 kr, nedbetalingstid 5 år, kostnad: 32 298 kr, totalt: 172 298 kr
106 omtaler
9,14%
eff. rente
2 872 kr
kost/mnd
Samarbeid
Detaljer
re:member forbrukslån
Eksempelrente: Nominell rente 9,95 %, Effektiv rente 11,54 %, lånebeløp 140 000 kr, nedbetalingstid 5 år, kostnad: 40 969 kr, totalt: 180 969 kr
3 omtaler
11,54%
eff. rente
3 016 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Refinansier gjeld i boliglånet
Samle lån i boliglån. Få personlige tilbud tilpasset din situasjon fra flere banker
Eksempelrente: Eff. rente 7,67 %, lånebeløp 2 000 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 2 379 341 kr, totalt: 4 379 341 kr
Få tilbud
Få personlig tilbud Samle gjeld
DNB Forbruksfinansiering
Eksempelrente: Nominell rente 10,90 %, Effektiv rente 11,63 %, lånebeløp 140 000 kr, nedbetalingstid 5 år, kostnad: 42 218 kr, totalt: 182 218 kr
1 304 omtaler
11,63%
eff. rente
3 037 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Hvis du ønsker å øke boliglånet gjennom oppussing av bolig med et oppussingslån så er det et par fallgruver du bør være obs på:

 • Sammenlign markedet. Ikke gå til den første og beste banken. Sammenlign alle forbrukslån til oppussing på markedet.
 • Det er svært sannynlig at oppussingen går over budsjett. Bruk derfor ekstra god tid på å planlegge.
 • Rådfør deg og vær sikker på at oppussingen faktisk vil øke boligens verdi
 • Ikke ta opp mer forbrukslån og/eller kredittgjeld enn du trenger
 • Betal tilbake så fort du kan

2: Bytt bank!

Et alternativ er å bytte bank. Bankene kan i enkelte tilfeller strekke seg, og en ny verdivurdering med nye øyne i ny bank er kanskje nok til å la deg gjennomføre planene dine.

Med over 1063 boliglån på markedet er det vanskelig å vite hvor man skal begynne. Her hos Bytt.no kan du enkelt og raskt sammenligne renter og vilkår fra alle boliglån på markedet.


Slik øker du boliglånet med lav belåningsgrad

Hvis du har en lav belåningsgrad så stiller du langt sterkere hvis du ønsker å øke boliglånet ditt for å finansiere f.eks bilkjøp eller oppussing. Hvis du i denne prosessen setter av en times tid så kan det fort være forskjellen på flere titusen helt frem til du er gjeldsfri. Hvordan? Sammenlign markedet!

Hvis du har en belåningsgrad på f.eks 50% så er du svært attraktiv i lånemarkedet. Du har bevist at du er pålitelig til å nedbetale gjeld, og med en forutsetning at du ikke har flere betalingsanmerkninger eller svært stram økonomi så kan du velge og vrake mellom banker som vil ha deg som kunde, og det er nettopp det du bør gjøre.

Bytt til en bank som tilbyr deg et billig rammelån

Mange i din situasjon bytter ut boliglånet med et såkalt rammelån, også kjent som et flexilån eller boligkreditt. Som navnet tilsier så er dette fleksible lån hvor du ikke må ta kontakt med banken hver gang du trenger penger.

Hvis du f.eks har en bolig taksert til 4 millioner og du kun har 1 million i boliglån så kan banken gi deg "kreditt", nesten som et kredittkort, bare med boliglånsrente, helt til boliglånet ditt når 60% av boligens verdi, som er normalen for de fleste ramme- og flexilån. (i dette eksempelet 2,4 millioner).

Bankene har forskjellig praksis rundt rammelån, men hos enkelte banker har du en egen konto hvor disse midlene står disponible. Da er det bare for deg å overføre penger når du trenger, og banken legger seg ikke opp i hva du bruker pengene på.

Dersom du ønsker å øke boliglånet, så er dette den desidert beste og billigste måten å gjøre det, for de som kan. Hvis du først skal bytte ut boliglånet ditt med et ramme/flexilån så anbefaler vi at du først sammenligner markedet. På lik linje som ordniære boliglån varierer stort med renter og vilkår så gjelder det også rammelån.

Her på Bytt.no kan du enkelt sammenligne og finne de beste og billigste rammelånene på markedet. I listen under ser du de tre billigste rammelånene på markedet i dag:

Topp 5 billigste rammelån/fleksilån tirsdag 21. mai 2024

Est. rammelån på 2 100 000 kr med boligverdi på 4 200 000 kr (50% belåningsgrad), nedbet. tid 25 år, 45 år alder (Endre)

Omtaler
Eff. rente
Kost/mnd
Valg
⭐ Kundefavoritt
Kundefavoritt mai

Basert på gode omtaler er dette en kundefavoritt i mai.

Klikk for detaljer.

Boligkreditt 50%
Eksempelrente: Nominell rente 5,50 %, Effektiv rente 5,64 %, lånebeløp 2 100 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 1 768 751 kr, totalt: 3 868 751 kr
231 omtaler
5,64%
eff. rente
12 896 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Rammelån
Eksempelrente: Nominell rente 5,51 %, Effektiv rente 5,65 %, lånebeløp 2 100 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 1 772 514 kr, totalt: 3 872 514 kr
1 450 omtaler
5,65%
eff. rente
12 908 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Rammelån - lån til fritidsbolig
Eksempelrente: Nominell rente 5,51 %, Effektiv rente 5,65 %, lånebeløp 2 100 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 1 772 514 kr, totalt: 3 872 514 kr
1 450 omtaler
5,65%
eff. rente
12 908 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
Refinansier gjeld i boliglånet
Samle lån i boliglån. Få personlige tilbud tilpasset din situasjon fra flere banker
Eksempelrente: Eff. rente 7,67 %, lånebeløp 2 000 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 2 379 341 kr, totalt: 4 379 341 kr
Få tilbud
Få personlig tilbud Samle gjeld
Flexilån 60 %
Eksempelrente: Nominell rente 5,54 %, Effektiv rente 5,70 %, lånebeløp 2 100 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 1 783 815 kr, totalt: 3 883 815 kr
44 omtaler
5,70%
eff. rente
12 946 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer
⭐ Kundefavoritt
Kundefavoritt mai

Basert på gode omtaler er dette en kundefavoritt i mai.

Klikk for detaljer.

Boligkreditt 60%
Eksempelrente: Nominell rente 5,60 %, Effektiv rente 5,75 %, lånebeløp 2 100 000 kr, nedbetalingstid 25 år, kostnad: 1 806 464 kr, totalt: 3 906 464 kr
231 omtaler
5,75%
eff. rente
13 022 kr
kost/mnd
Ikke samarbeid
Detaljer

Sier banken nei til refinansiering?

Svært mange får nei fra banken når man prøver å refinansiere boliglånet, enten man ønsker å kvitte seg med forbrukslån eller vil bake inn dyr kredittgjeld. Heldigvis finnes det alternativer.

Man bør alltid refinansiere dyre lån inn i boliglån dersom man kan, men den muligheten er det ikke alle som har. Det finnes flere banker på markedet som spesialiserer seg på kunder vanlige banker vanligvis sier nei til.

Slik refinansierer du boliglån

Slik lykkes du med refinansiering av boliglånet ditt, enten du skal flytte, øke eller bake inn eksisterende gjeld i boliglånet

REFINANSIERE BOLIGLÅN

Slik refinansierer du forbrukslån

Slik går du frem for å refinansiere og kutte kostnader på forbrukslån, både med og uten sikkerhet i egen bolig

REFINANSIERE FORBRUKSLÅN

Slik refinansierer du kredittkort

Kredittkortgjeld er noe av den dyreste gjelden du kan ha - slik går du frem for å samle og redusere kredittgjeld

REFINANSIERE KREDITTGJELD
RELATERTE OMTALER INNEN BANK
Søk blant tusenvis av selskaper
Sammenlign tusenvis av tjenester
AVBRYT
OK, JEG FORSTÅR